Separarea gunoiului, economisirea energiei electrice și călătoria cu trenul nu sunt singurele modalități prin care putem avea o viață mai sustenabilă, scrie South China Morning Post, care citează DPA. Adică mai putem face alte lucruri, de la vizionarea filmelor pe Netflix sau HBO Go, până la spălarea hainelor. Sunt lucruri la care poate mulți nu se gândesc, pe care le putem face. Asta pentru că schimbările climatice sunt influențate de mult mai multe lucruri din viața noastră.

Streaming pe telefonFoto: Dreamstime

Pentru multe persoane, simpla idee că nu pot aprinde laptopul pentru a viziona cel mai nou serial reprezintă ceva de neconceput. Totuși, fermele de servere necesare pentru a furniza conținut au nevoie de multă energie.

Totuși, sunt câteva trucuri prietenoase cu mediul.

Filmele și serialele: între streaming și download

Descarcă filmul o dată și uită-te de pe hard disk de fiecare dată reprezintă o regulă generală. Filmele, serialele, muzica nu ar trebui să fie redate (în sensul de streaming) de fiecare dată, dar dacă sunt descărcate (download) pe dispozitiv, pot fi vizionate sau ascultate de acolo.

Deși s-ar putea să nu poți păstra serialele Netflix preferate descărcate, melodiile tale de pe Spotify vor încăpea, probabil, în memoria telefonului tău.

Dacă e posibil, încearcă să folosești o conexiune LAN (local area network) sau măcar să folosești Wi-fi, deoarece datele mobile folosesc multă energie.

La streaming, poți opta pentru reducerea calității video. Aceasta reduce cantitatea de date transferate și reduce consumul energetic. Streamingul de conținut 4K sau UltraHD vine cu o mare amprentă de carbon.

Alegerea alimentelor

Mâncarea trebuie să călătorească multe sute sau chiar mii de kilometri înainte să ajungă în frigiderul din casa ta. Merită să cumperi fructe și legume sezoniere care cresc în regiunea ta. Cumpărând astfel, consumatorii nu doar că vor evita poluarea mediului cauzată de rutele lungi de transport, dar și de serele încălzite.

Există un potențial considerabil de a salva resurse când îți speli hainele. Pornește cu mașina de spălat. Un model bun din clasa eficienței energetice este mai scump, dar în general merită pe termen lung datorită faptului că are un consum mai mic de energie, spune Indra Enterlein, de la German Nature and Biodiversity Conservation Union.

Spălarea hainelor

Când speli hainele, o temperatură de 30 de grade Celsius este în general suficientă pentru a face lucrurile curate. Arta ar economisi mai mult de 50% din costurile de electricitate comparativ cu 60 de grade. Asta pentru că 90% din energia mașinilor de spălat se duce pe încălzirea apei. Totuși, o spălare la 60 de grade ar trebui efectuată la fiecare două până la trei săptămâni pentru a preveni formarea bacteriilor în mașină.

Potrivit unui activist pentru turism ecologic (Antje Monshausen), toată lumea ar trebui să evite călătoriile cu avionul, dacă există un mijloc de transport mai puțin dăunător climei pentru a ajunge undeva. Luarea trenului este recomandată, dar trebuie să recunoaștem că cei care au scris textul nu trăiesc în România.

Dacă schimbați mașina de spălat, televizorul sau alte aparate din casă, este bine să anunțați un serviciu de colectare DEEE pentru a fi luate.