În primele 9 luni din acest an, economia (măsurată prin evoluția Produsului intern brut) a crescut, comparativ cu primele luni din 2020 cu 7,1% , a confirmat marți INS. În termeni nominali, economia a generat 819 miliarde de lei preţuri curente, adică aproximativ 168 miliarde de euro. Consumul populației a fost motorul acestei creșteri (cu un avans de 7,5%), urmate de investiții (creștere de 6,2%). E drept, consumul și-a încetinit turația față de începutul anului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Datele sunt considerate dezamăgitoare de către economiști, mulți dintre ei revizuind în scădere estimările pentru finalul anului. Revizuim în scădere prognoza de creștere a PIB-ului pentru 2021 la 6,4%, de la 7,4% și, de asemenea, revizuim în scădere perspectivele privind PIB-ul pentru 2022 la 4,0% a/a de la 4,5%, arată o notă a economistului șef al BCR, Ciprian Dascălu.

La rândul lor, economiștii din BRD au revizuit la 6,2% creșterea pentru acest an (de la 7,2%, estimarea anterioară), cifrele avansate de celelalte bănci fiind tot în această plajă.

La creşterea PIB, în perioada 1.I-30.IX 2021 faţă de perioada 1.I-30.IX 2020, contribuţii pozitive mai importante au avut următoarele ramuri:

  • Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+2,0%), cu o pondere de 18,7% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 10,9%;
  • Industria (+1,3%), cu o pondere de 19,1% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 7,1%;
  • Agricultura, silvicultura şi pescuitul (+1,0%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,1%), dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate, cu 23,2%.

O contribuţie pozitivă semnificativă au avut-o impozitele nete pe produs (+0,8%), acestea înregistrând o creştere a volumului lor cu 9,0%.

Categorii de utilizări

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat, în principal:

  • Cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al cărei volum s-a majorat cu 7,5% contribuind cu +4,6% la rata de creştere a PIB;
  • Formării brute de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 6,2% contribuind cu +1,5% la rata de creştere a PIB;
  • Variaţiei stocurilor (+3,0%).

Un impact negativ l-a avut Exportul net (-1,9%), consecinţă a creşterii volumului exporturilor de bunuri şi servicii cu 13,8% corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii (16,7%).