Persoanele fizice vor putea achiziționa titluri de stat Tezaur și online, nu doar prin prezența fizică la Trezorerie. Un ordin în acest sens a fost publicat în Monitorul oficial. Din acesta reiese că nu se va mai putea prin Poșta Română. HotNews.ro a realizat un mic ghid pe marginea actului normativ.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE: Am adăugat link-uri în interior, respectiv cererea de deschidere cont și cea de subscriere. Luati în considerare ca în decursul timpului pot suferi modificări, așa ca cel mai bine este să fie descarcate mereu de pe site-ul Ministerului Finantelor, la sectiunea de datorie publică.

Cum se poate înregistra cineva pentru subscrie online la Tezaur

1. Persoana fizică trebuie să fie înregistrată în Spațiul Privat Virtual.

2. Va trebui să descarce, de pe site-ul Ministerului Finanțelor, formularul: «Cerere de deschidere cont de subscriere»

Formularul trebuie completat de către investitor cu datele solicitate la fiecare rubrică și la final selectează butonul «VALIDARE SI GENERARE XML» în scopul validării datelor introduse și generării fișierului XML.

3. Dacă nu se identifică erori în completarea formularului, persoana interesată trebuie să salveze “Cererea de deschidere cont de subscriere» în vederea depunerii prin intermediul SPV.

4. Așadar, după ce a fost completată, cererea se depune accesând site-ul Ministerului Finanțelor sau ANAF prin butonul: «Depunere declarație unică și alte formulare SPV-PF».

Pe baza formularului depus, persoana fizică va primi automat prin SPV un document semnat cu certificatul digital al Ministerului Finanțelor care confirmă primirea formularului, precum și o recipisă cu rezultatul validării de la depunerea acestuia.

• Ambele documente sunt în format .pdf și se pot vizualiza prin accesarea opțiunii «Mesaje» din SPV.

(Prin intermediul SPV, operațiunea de subscriere titluri de stat emise în cadrul programului Tezaur prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului se poate realiza doar în nume propriu de către investitorul persoană fizică înregistrată ca utilizator SPV, în cursul perioadei de subscriere, excluzând ultima zi din perioada de subscriere)

În cazul în care nu există erori de validare, formularul depus este procesat și înregistrat în aplicația informatică a Trezoreriei Statului și se generează un document electronic semnat (Recipisa) prin care persoana fizică este informată referitor la validarea formularului «Cerere de deschidere cont de subscriere» depus.

Se creează automat contul de subscriere deschis pe numele investitorului care a depus cererea și se generează în aplicația informatică a Trezoreriei Statului raportul «Cerere de deschidere cont de subscriere» semnat electronic cu certificatul digital necalificat al reprezentantului unității Trezoreriei Statului și cu certificatul digital calificat al Ministerului Finanțelor.

Raportul conține codul IBAN asociat contului de subscriere deschis la unitatea operativă a Trezoreriei Statului selectată de persoana fizică.

5. Persoana fizică poate vizualiza recipisa și raportul prin accesarea opțiunii «Mesaje» din SPV.

6. Prin intermediul SPV, operațiunea de virament din contul de subscriere deschis la o unitate operativă a Trezoreriei Statului către un cont bancar deschis pe numele investitorului se poate realiza doar în nume propriu de către investitorul persoană fizică înregistrată ca utilizator SPV.

7. Ulterior realizării operațiunilor de virament din contul de subscriere utilizând mediul online, persoana fizică poate vizualiza extrasul contului de subscriere prin accesarea opțiunii «Mesaje» din SPV.

8. Persoana fizică poate vizualiza extrasul de cont în următoarea zi lucrătoare înregistrării operațiunii de virare din contul de subscriere la unitatea de trezorerie.

(pentru subscriere, procedura seamăna cu cea de mai sus (de înregistrare), adică persoana fizică descarcă formularul «Cerere de subscriere» de pe site-ul Ministerului Finanțelor etc.)