Taxarea suplimentară a celor care plătesc deja, numită de reprezentanții coaliției de guvernare ”de solidaritate”, a apărut peste noapte, înaintea proiectului de buget. Concordia consideră că este o măsură care ar frâna recuperarea economiei după pandemie și ar dăuna României pe termen lung, se arată într-un comunicat al Confedeației patronale. ”Dacă bugetul nu este bine gospodărit, nu va fi niciodată suficient. Dacă Guvernul face investiții neinspirate, oricât ar mări taxarea, tot nu va avea destui bani. În acest context, taxa de solidaritate nu face decât să le dea o șansă celor care nu își respectă obligațiile față de stat și să deraieze cursul unor afaceri care țin economia României în mișcare. Taxa pe solidaritate riscă să aibă efect de bumerang, pentru că ea ar putea deveni o taxă pe consum, colectată de la companii, dar plătită tot de cetățeni”, se mai arată în document.

Dan Sucu, pres Confederatia ConcordiaFoto: Concordia

Citește și: "Taxa de solidaritate" ar lovi peste 330 de companii

Ce mai arată comunicatul Concordia:

  • Este important să înțelegem că majoritatea marilor companii lucrează cu marje de câteva procente. O taxă de 1% pe cifra de afaceri poate ajunge să fie jumătate din profitul realizat.
  • Taxarea peste noapte, fără analize aprofundate, cifre și dialog, nu va face decât să adâncească problemele, nu să le rezolve. Mai mult, orice discuție despre creșterea taxelor trebuie să vină la pachet cu măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale și eficientizarea colectării, măsuri ce ar putea aduce mai mulți bani la buget decât taxarea suplimentară a bun-platnicilor.
  • Dialogul social este un instrument care poate asigura o proiecție corectă a banilor pe care România îi poate folosi pentru a se dezvolta. E timpul să respectăm legea și să punem experiența partenerilor sociali într-un calcul al bugetului care ne afectează pe toți. Șapte miliarde de euro sunt pierduți prin necolectarea TVA, iar prima alegere este taxarea celor care plătesc deja. Reprezentăm peste 2.000 de companii și știm din experiență că întâi te asiguri că bugetul pe care-l ai este administrat corect, că nu îți lipsesc bani fără justificare și abia după ce ai făcut toți acești pași te gândești dacă el trebuie crescut și de unde.
  • Confederația Patronală Concordia aduce împreună 14 sectoare de activitate esențiale, aproximativ 26% din PIB, este partener de dialog social, iar executivul are datoria de a se consulta cu aceștia înainte de a lua măsuri ce au impact pentru întreaga societate. Predictibilitatea taxării este un element esențial, mai ales într-o perioadă când foarte multe costuri au devenit impredictibile.
  • E timpul să avem un dialog constructiv pe toate temele care privesc dezvoltarea economiei românești. Membrii Concordia își doresc să dialogheze și sunt mereu deschiși dezbaterii și discuțiilor, chiar și atunci când se propun taxe pe care le consideră prohibitive. Putem explica ce merge și ce nu merge. Este esențial ca aceste măsuri să ia în calcul toate punctele de vedere relevante, nu să fie decise peste noapte, arbitrar. E nevoie de consultare publică atât pe buget, cât și pe măsurile subsecvente, care urmăresc să îl întregească.