​VIDEO Dan Vîlceanu: În cîteva zile ne mai vin 1,95 de miliarde de euro din PNRR / Ce concesie s-a făcut PSD în Ordonanța care permite primele plăți și pe ce se vor duce primii bani

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 10 decembrie 2021, 18:01 Economie | Finanţe & Bănci


Dan Vilceanu
Foto: Captura Guvern
"Astăzi dimineață a fost semnat și acordul de împrumut pentru România, ne mai vin 1,95 de miliarde de euro din partea de imprumut din PNRR, 13% din cei 14,9 de miliarde de euro pentru componenta de imprumuturi, bani care vor veni în câteva zile.", a declarat vineri Dan Vîlceanu, ministrul Fondurilor Europene."PNRR este adoptat, este convenit cu Comisia (Comisia Europeană), toate documentele sunt semnate și nu vad cum ar mai putea fi modificat cel putin pana in 2023 cand sunt permise anumite ajustari in privinta unor investitii.

Aș vrea să vă dau și o știre. Astăzi dimineață a fost semnat și acordul de împrumut pentru România, ne mai vin și restul de 1,95 de miliarde de euro din partea de împrumut din PNRR, 13% din cei 14,9 de miliarde de euro pentru componenta de împrumuturi, bani care vor veni în câteva zile.

Așa cum știți avansul din partea de granturi este deja în contul din BNR, în scurt timp (ân câteva zile) ne va veni și partea de împrumut.", a declarat vineri Ministrul Fondurilor Europene, la finalul ședinței de Guvern.

Săptămâna trecută, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că o primă tranșă de 1,8 miliarde de euro din granturi a intrat în conturile BNR, va urma destul de repede și un avans pentru partea de împrumuturi.

Guvernul a adoptat vineri Ordonanța de urgență care va permite primele plăți din PNRR / Pe ce se vor duce primii bani


Guvernul a adoptat vineri Ordonanța de urgență care reglementează cadrul instituțional, fluxurile financiare și modul de verificare a utilizării fondurilor alocate României prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Adoptarea acestuia permite începerea implementării PNRR și reprezintă îndeplinirea unuia dintre obiectivele de etapă (jalon) asumat în cadrul Planului.

 • "Era nevoie de această Ordonanță. Nu puteam folosi acești bani din avans până nu adoptat fluxurile financiare, pentru că trebuia să reglementăm cum sunt cheltuiți banii și care sunt instituțiile care fac demersuri pentru cheltuirea banilor.", a spus ministrul Dan Vîlceanu.

Întrebat pe ce se vor duce primii bani din avansul de 1,8 miliarde de euro care a intrat deja în contul BNR, Dan Vîlceanu a spus că era nevoie întâi de toate de adoptarea acestei Ordonanțe de Urgență și a dat apoi câteva exemple de proiecte pe care se vor putea trage primii bani.

 • "Primele sume le putem trage pentru o reformă pe care a făcut-o Ministerul de Finanțe / ANAF-ul - legarea caselor de marcat, de exemplu, este o investiție sau o reformă pentru care putem trage deja primele sume.
 • Acolo sunt înscrise în PNRR 150 milioane de euro. Jalonul era de 150.000 de case, din cele aproximativ 600.000 de case de marcat, deci putem trage cam 25% din cele 150 de milioane de euro pe care le avem din PNRR.
 • Cred că putem să mai tragem cîteva sume pentru autostrada A3. Nu mai știu în momentul de față care e valoarea facturilor pe care constructorul le-a făcut pentru A3, dar cred că undeva în urmă cu o saptamana, o saptamana jumatate erau 150 milioane de lei facturate, dacă nu mă înșel.", a spus Vîlceanu.

Cât de repede vor fi trași acești bani?

 • "Cât de repede, asteptăm să fie publicat în Monitorul Oficial actul adoptat astăzi.", a spus ministrul Fondurilor Europene.

O cerință a PSD: Autoritățile locale, prin Agențiile de Dezvoltare regională, vor putea implementa proiecte prin PNRR / Totul va fi însă sub monitorizarea directă a MIPE și a ministerelor responsabile - asigură Vîlceanu


În comunicatul MIPE se precizează că "o noutate față de proiectul inițial al ordonanței o reprezintă implicarea Agențiilor pentru Dezvoltare Regională în implementarea unor investiții din domeniile (educație, sănătate și social). Mecanismul de implementare se va derula sub monitorizarea directă a ministerelor responsabile de aceste investiții și a MIPE."

Amintim că PSD a cerut săptămâna trecută premierului Nicolae Ciucă să respecte înțelegerea din timpul negocierilor pentru formarea Guvernului și să fie dată ordonanța de urgență care permite autoritaților locale (Agențiile de Dezvoltare Regională -ADR) contractarea proiectelor prin Programul Național de Redresare și Reziliență.

Mai exact, potrivit surselor HotNews.ro, autoritățile locale (prin Agențiile de Dezvoltare Regională) să poată contracta proiectele direct, și nu prin ministere. Acest lucru ar face imposibilă urmărirea și controlarea implementării proiectelor de către autoritatea centrală.

Întrebat vineri de HotNews.ro despre acest aspect, ministrul Dan Vîlceanu, a spus că implementarea unor astfel de proiecte fără monitorizarea ministerelor responsabile "nu se poate."

 • "Nu se poate. Mecanismul implică Ministerul de reformă tot timpul. Nu poți sări Ministerul de reformă din această schemă a circulației banilor niciodată. Sunt două organisme de control: pe de o parte MIPE, care verifică toți coordonatorii de reformă, și pde altă parte coordonatorii de reformă la nivelul lor veriofică investițiile respective", a declarat vineri Dan Vîlceanu.

Atunci de ce a fost nevoie să se introducă această noutate în Ordonanța de urgență?

 • "Pentru că sunt instituții care trebuie ajutate în anumite aspecte. Nu vreau să intru în detalii care ar putea să sune ca o critică la adresa unor Ministere, dar în general ministerul Sănătății, ministerul Muncii nu au fost nicioadtă campioane în atragerea fondurilor europene, și atunci cred că e un lucru bun că instituții specializate în atragerea fondurilor europene vin să ajute aceste instituții. (..)
 • Vă dau un exemplu - în programul de creșe sunt sute de astfel de creșe care se fac. Titularul de reformă este Ministerul Educației, evident, dar ele se fac prin Ministerul Dezvoltării, pentru că ministerul Dezvoltării are capacitatea să deruleze astfel de programe. Dacă ar fi rămas și implementarea la Ministerul educației sunt convins că lucrurile ar fi mers mult mai greu.
 • Exact acesta este mecanismul și în cazul ADR-urilor. Dacă ar fi rămas anumite investiții strict la Ministerul Sănătății, pentru centre de sănătate, care se vor investi la nivel local, era mult mai greu ca Ministerul Sănătății să poate să facă asta. Prin intermediul ADR-urilor lucrurile se întâmplă mai ușor, pentru că există comptență, contracte derulate cu autoritățile locale și au experiența necesară.", a spus Dan Vîlceanu.

Vîlceanu, despre implicarea ADR-urilor în PNRR: La început nu am fost de acord, dar apoi am înțeles că este util / Banii nu ajung la baronii locali, ci la comunități


Întrebat de HotNews.ro, dacă personal a fost de acord cu această cerință a PSD de implicare a ADR-urilor, Dan Vîlceanu a admis că inițial nu a fost de acord.

 • "La început nu, recunosc că nu, dar după aceea când am văzut despre ce este vorba și care sunt coordonatorii de reformă care trebuie ajutati, da, am înțeles la ce este utilă.", a spus Vîlceanu.

Întrebat care vor fi mecanismele de control, în contextul îngrijorărilor că prin introducerea acestei cerințe a PSD banii ar putea ajunge la baronii locali, ministrul Fondurilor Europene a spus:

 • "Să știți că așa cum sunt verificate și alte fonduri, toate instituțiile care trebuie să verifice, de la autoritatea de audit și celelalte instituții de control sunt implicate în vertificările din cadrul PNRR. Aceste fonduri nu ajung la baronii locali, ci ajung la comunități. Cel puțin în ceea ce ma privește de fiecare dată voi fi acolo să spun că noi avem nevoie de reformele și banii din PNRR care ajung în investitții necesare cetățenilor României și nu unui baron local.", a declarat ministrul Fondurilor Europene.

În plus, acesta a mai spus că această discuția legată de implicarea ADR-urilor nu a început acum, ci la începutul verii, în cadrul unei întâlniri a premierului de atunci, Florin Cîțu, cu aleșii locali din Timiș.

 • "Să știți că este o discuție mai veche, care a început încă din timpul verii. Îmi aduc aminte că premierul la acea vreme, Florin Cîțu, a avut o discuție la Timiș cu cei de acolo, la nivel local și deja de atunci a izvorât ideea asta că poate în anumite aspecte, în anumite investiții care țin de implementarea la nivel local, cei de la Agențiile de dezvoltare regională, care au expertiză în acest domeniu ar putea da o mână de ajutor și chiar sunt convins că așa va fi", a mai spus ministrul Dan Vîlceanu.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6570 vizualizari

 • +11 (17 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 10 decembrie 2021, 18:19)

  [anonim]

 • +15 (19 voturi)    
  tabel de cheltuieli? (Vineri, 10 decembrie 2021, 18:24)

  rava [utilizator]

  sunt curios daca o sa faca cineva un tabel cu firmele beneficiare (numar de angajati, cifra de afaceri, tip cheltuiala/investitie, tip produs livrat).

  altfel in cativa ani aflam ca s-au dus jumate la firme cu 2 angajati pe activitati de consultanta. si Romania tot inapoiata si mai indatorata ramane.
  • -7 (7 voturi)    
   hait (Vineri, 10 decembrie 2021, 19:17)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui rava

   Cine strigă să nu se schimbe PNRR, ăla e!
  • +7 (11 voturi)    
   Transparenta (Vineri, 10 decembrie 2021, 22:22)

   mihai53 [utilizator] i-a raspuns lui rava

   Ce bine ca a fost alungat USR ul de la guvernare. Astia vroiau reguli clare de acordare a banilor, criterii, transparenta. Pai atunci cum mai dam banii preferential, pe sub masa, cu comision de acordare, cu sprijin la alegeri. Aici PSD si PNL sunt specialisti.
   • -4 (6 voturi)    
    Este o diferență. (Sâmbătă, 11 decembrie 2021, 7:51)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui mihai53

    USR nu au fost alungați de la guvernare. USR au fugit de la guvernare. Cineva ia sfătuit prost și au dat dovada capacității lor intelectuale. Prostia. Pentru a reface speranța care au fost USR, este necesar trecerea în umbră a actualului eșalon din planul întâi. Sunt necesari oameni noi, inteligenți, cu bun simț, cu capacitate de dialog și înțelegere. Oameni care să lucreze pentru societate, nu pentru orgoliile lor prostești cum fac actualii lideri. Acum la USR este un cult al personalității imbecil. Mai au puțin și se transformă în cult religios.
 • +9 (17 voturi)    
  Uraaa! (Vineri, 10 decembrie 2021, 18:44)

  JohnDoe666 [utilizator]

  Vine cașcavaluuuuu'! Luați furculița și cuțitul și hai la împărțeală! Poate cad și plebei ceva frimituri, dar nu prea cred!
  • -4 (4 voturi)    
   Când nu ai cap, numai la burtă te gândești. (Sâmbătă, 11 decembrie 2021, 7:52)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui JohnDoe666

   Dacă nu ai ghicit, de tine vorbesc.
 • +4 (4 voturi)    
  La cat de multe fonduri UE ar putea Romania sa (Vineri, 10 decembrie 2021, 20:33)

  ty [utilizator]

  absoarba in exercitiu financiar 2021 - 2027 + fondurile restante din exercitiul 2014- 2020 cred ca politicienii mostri ar trebui sa se maifeste cu mult mai responsabil indiferen daca sunt la putere sau in opozitie.
 • +5 (9 voturi)    
  inca 2 mld.euro pt. mafia rosie-galbena-verde (Vineri, 10 decembrie 2021, 21:21)

  revo [utilizator]

  Dati si voi o bere la USR, ca v-a bagat miliardele in buzunar.
  Macar ca premiu de consolare.
  • -3 (3 voturi)    
   Din păcate fondurile astea, (Sâmbătă, 11 decembrie 2021, 7:53)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui revo

   Nu dau minte unora ca tine.
   • +2 (2 voturi)    
    Cine are minte mai multă? (Sâmbătă, 11 decembrie 2021, 14:09)

    niciolae [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    @asavreau
    Vad că mereu ești invidios pe cei cu minte.
    Tu n-ai ajuns să primești o ciosvârtă?
   • 0 (0 voturi)    
    Pe contrasens (Marţi, 14 decembrie 2021, 15:08)

    mihai53 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Cand esti pe contrasens fata de majoritatea celor care comenteaza, cred ca ai o problema de intelegere, sau esti in timpul serviciului (de postac)
    • 0 (0 voturi)    
     Cine e pe contrasens? (Marţi, 14 decembrie 2021, 17:28)

     niciolae [utilizator] i-a raspuns lui mihai53

     @asavreau
     Văd ți-ai luat minusuri, în timp ce majoritatea care nu au aceeași părere cu tine și-au luat plusuri.
     Deci cine e "pe contrasens". cine are "o problema de intelegere", cine este "in timpul serviciului (de postac)"?
     • +1 (1 vot)    
      asavreau (Miercuri, 15 decembrie 2021, 11:19)

      mihai53 [utilizator] i-a raspuns lui niciolae

      Era raspuns la asavreau. Nu te repezi ! Eram pe acelesi sens. Pe contrasens este asavreau.-4, -4, -3.
     • 0 (0 voturi)    
      asavreau (Miercuri, 15 decembrie 2021, 13:47)

      mihai53 [utilizator] i-a raspuns lui niciolae

      Nu ai inteles. asavreau este pe contrasens.Scor -4, -4, -3.
 • +1 (5 voturi)    
  slabut si aerian (Sâmbătă, 11 decembrie 2021, 9:06)

  anion [utilizator]

  25% la casele de marcat din 600 sunt 150 milioane, 150 milioane facturi la autostrada A3, in total 300 milioane euro. PSD are grosul; pensii marite cu 10% inseamna 200 milioane lunar, 200 milioane pe ajutorul pensionarilor cu pana la 1600 lei, testarile lui Rafila pentru certificatul verde inca 200 milioane euro.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by