Pragul psihologic de 5 lei/euro va fi depășit în următoarele 12 luni, reiese dintr-un sondaj în rândul membrilor CFA România. „În general, vorbind istoric, leul se depreciază în perioada aceasta de iarnă destul de mult pentru că vin importuri mai multe”, a spus Dragoș Cabat, membru în consiliul director al organizației.

Dragos CabatFoto: Hotnews

„E posibil ca anul acesta să fie special pentru că aceste importuri care sunt mai mari decât în celelalte perioade ale anului să fie contrabalansate de eventualele intrări de bani din PNRR și de la Comisia Europeană. Ei se primesc în euro și atunci se micșorează presiunea pe leu, ba chiar am putea vedea o ușoară tendință de apreciere a leului în această iarnă. O condiție foarte importantă: dacă acești bani care intră vor începe să fie utilizați de către companii, de către utilizatorii finali ai PNRR”, a spus Cabat.

• Cu siguranță, odată ce vor intra în conturile de trezorerie, statul va avea grijă repede să-i schimbe și are și interesul să utilizeze cât mai repede pentru că trebuie să-și finanțeze deficitul bugetar care este încă foarte mare.

„Teoria economică ne spune clar că dacă este un diferențial de inflație, în cazul nostru între noi și zona euro (a existat întotdeauna și va exista – inflația din România este mai ridicată decât cea din zona euro) atunci este normal ca leul să se deprecieze, cursul să evolueze în aceeași direcție în care există diferențialul de inflație”, a afirmat analistul economic.

• Dacă este 2-3% între inflația României și cea din zona euro, este normal ca leul să se deprecieze cu 2-3% pe an.

Cu toate acestea, mai există și alți factori, cei interni care pot avea un impact mult mai mare asupra cursului de schimb.

„Faptul că nu avem un buget pentru anul următor, faptul că deficitul bugetar este mare, că cel comercial și de cont curent sunt în creștere, rezultă în presiuni suplimentare asupra cursului de schimb al monedei naționale”, a precizat el.

• Cel mai rău dintre toate scenariile ar fi ca agențiile de rating să-și piardă încrederea de tot în capacitatea noului guvern de a gestiona economia într-un mod sustenabil și să ne scadă ratingul. În acel moment, șocul pe cursul de schimb se va simți imediat.

• Vestea bună ar fi banii intrați recent din PNRR. Veștile proaste sunt cele regionale, în special deprecierea lirei turcești, faptul că există tensiuni în Polonia, Ungaria și celelalte țări din regiune cu UE și inflația care generează o depreciere a leului structurală pe termen lung.