Atunci când vor dispărea plafonările pentru persoanele fizice, inflația va crește peste nivelul actual, a declarat Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România.

Adrian Codirlasu, Vicepresedintele CFA RomaniaFoto: Hotnews

„Prognoza BNR este de la 8,6% undeva prin martie - aprilie anul viitor. Însă, plafonările nu se aplică companiilor. Prin urmare, companiile când produc bunuri și servicii pentru populație au acele prețuri mari la produsele energetice. Bunurile produse încorporează aceste prețuri mari și vor fi creșteri de prețuri la toate bunurile și serviciile. Asta pe partea de ofertă”, a spus el.

• Pe partea de cerere, și FED și BCE au tipărit în acest an și jumătate cât n-aveau tipărit ever. E o cantitate enormă de bani care caută lucruri pe care să le cumpere. Vedem impactul pe prețurile mărfurilor și inflații mari. SUA: aproape 7%, cea mai mare din ultimii 39 de ani. Germania, la fel. UE, ca ansamblu, la fel.

„Cred că este o parte tranzitorie datorată prețurilor la energie. De exemplu pe petrol a cam fost majorarea. Nu mă aștept să fie în continuare impact din prețul petrolului. Pe gaz natural, la fel, să nu mai crească față de prețul actual, cu excepția unui conflict: Rusia-Ucraina”, a mai afirmat Codirlașu.

Pe energie electrică el vede volatilitate mare în viitor.

De ce?

Sunt state care renunță la producerea de energie electrică poluantă. Partea asta va rămâne.

„Este o parte tranzitorie, însă aceasta este destul de mică. Inflația se va reduce, dar spre 5,5 – 6%, nu către 2,5%, cât e ținta. Asta se va întâmpla nu doar în România, ci peste tot în lume”, a explicat el.

• Inflația va rămâne mult peste ce-a fost înainte de criza coronavirusului destul de mulți ani. Băncile centrale vor trebui să majoreze ratele de dobândă pentru a combate inflația. Altfel riscăm baloane speculative.