Premierul Nicolae Ciucă și-a exprimat luni seara în ședința Coaliției punctul de vedere că Guvernul trebuie să aibă buget până la finele anului, din rațiuni care țin de operaționalizarea PNRR, au precizat marți surse guvernamentale. Guvernul speră să publice vineri, 17 decembrie, proiectul de buget, astfel încât luni, pe 20 decembrie, să fie aprobat de Guvern și trimis la Parlament.

Guvernul Ciuca in ParlamentFoto: AGERPRES

"Din dicutiile care au avut loc aseară în Coaliție, cu toții au spus că dacă va fi bugetul luni în Parlament, trece prin Parlament până la 23 decembrie. Angajamentul ministrilor al tuturor a fost să se facă în așa fel încât pe 20 decembrie bugetul să fie în Parlament.", au declarat marți surse guvernamentale.

Proiectul de buget pentru 2022 nu este încă gata și chiar dacă liderii PSD și PNL susțin că legea poate fi aprobată până la finalul anului, cel mai probabil însă bugetul va trece de parlament abia în ianuarie.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că în privinţa bugetului de stat există două variante - ori va fi adoptat până pe 24 decembrie, ori va fi adoptat la sfârşitul lunii ianuarie într-o sesiune extraordinară a Parlamentului.

Întrebat, la sediul central al PSD, dacă legea bugetului va fi adoptată până la sărbătorile de iarnă, Ciolacu a spus: "În acest moment, ministrul Finanţelor am înţeles că a strâns toate solicitările de la ministere şi încercăm în şedinţa de coaliţie de azi, dacă nu o să mai facem una şi mâine şi poimâine, şi sperăm să finalizăm acest buget până pe data de 24”.

”Sunt două variante puse în discuţie, ori până în 24 decembrie, dacă se finalizează absolut totul, inclusiv cu fondurile europene, ori la sfârşitul lui ianuarie în sesiune extraordinară", a adăugat liderul PSD, citat de Agerpres.

Cîțu: Dacă este nevoie, Parlamentul va lucra şi după 25 decembrie

Liderul PNL Florin Cîţu a declarat că va fi o primă discuţie despre bugetul pe anul viitor în şedinţa coaliţiei de luni, însă calendarul privind finalizarea bugetului va fi propus de Executiv.

„Nu am discutat cu ministrul Finanţelor, aşteptăm bugetul în coaliţie şi, după aceea, o să vedem, care este calendarul propus de Guvern. Să ştiţi că nu la coaliţie se face bugetul, la coaliţie o să discutăm din punct de vedere politic.

Pe noi ne interesează să nu fie depăşiţi indicatorii macro agreaţi. Detaliile, aşa cum o să fie construit bugetul, depind de ministrul Finanţelor, de premier. Pe noi ne interesează să fie finanţate proiectele, care au fost deja începute, ca PNRR să fie susţinut”, a declarat Florin Cîţu, potrivit News.ro.

El a mai spus că Parlamentul poate lucra şi după Crăciun, dacă este necesar, pentru a avea bugetul adoptat.

„Astăzi, este prima discuţie, sunt sigur că există resurse şi capacitate în Guvern pentru a finaliza bugetul. Noi suntem aici până pe 23 Decembrie. Dacă este nevoie, sunt sigur că Parlamentul lucrează şi după 25 Decembrie”, a explicat Cîţu, care nu a exclus o sesiune extraordinară a Legislativului în luna ianuarie pe această temă.

Grindeanu nu crede că sunt șanse ca bugetul să fie aprobat anul acesta

Vicepremierul Sorin Grindeanu a declarat, luni, după şedinţa conducerii PSD, că există un semn de întrebare în privinţa aprobării bugetului de stat pe 2022 până la finalul anului, în Parlament.

”E un semn de întrebare...Am fost sceptic că vom putea, până în Sărbători, să îl şi votăm în Parlament, mi-aş dori acest lucru, dacă aceste discuţii vor fi mai scurte şi vor mulţumi, cât de cât, fiecare titular, fiecare parte”, a spus Grindeanu la sediul partidului.

El a precizat că resursele bugetare trebuie asigurate de Ministerul Finanţelor Publice. ”Tot ceea ce este prins în programul de guvernare va fi prins şi în buget”, a mai declarat Grindeanu.

Coaliţia se reuneşte, luni, de la ora 16.00, în şedinţă, ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu fiind aşteptat să prezinte proiecţia bugetară pe 2022.

Guvernul s-a angajat că va trimite bugetul în Parlament pentru a fi adoptat până în sărbătorile de Crăciun.

Ministrul Finanţelor afirma că bugetul pentru 2022 va fi construit fără noi taxe, iar orice modificare a regimului fiscal va fi realizată în mod predictibil şi doar în urma unui dialog cu mediul de afaceri.