Chiar din programul de guvernare știam că actuala coaliție dorește limitarea aplicării salariului minim pentru angajați la 24 de luni. Ei bine, în Ordonanța-trenuleț, chiar la final (așa cum vedeți și în textul de dimineață), se introduc astfel de prevederi. Problema este că deși este gândită populist, în practică angajatul poate să primească doar 1 leu în plus de la angajator după cele 24 de luni.

Salariu minimFoto: DreamsTime

Ce spune proiectul de OUG despre salariul minim

„Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, timp în care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi încadrat cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Prevederile se aplică și pentru salariatul încadrat cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă cu o durată de peste 24 de luni.”

Așadar, angajatorul poate să dea chiar un leu în plus. La un moment dat, chiar ministrul Muncii, Marius Budăi, recunoștea acest lucru, denumindu-l chiar „abuz”. Dacă e sau nu, aici este de discutat.

"Esența măsurii ca un salariat pe o funcție să nu fie plătit cu salariul minim mai mult de 24 de luni. Sigur că se pot întâmpla și abuzuri, să dea 1 leu în plus. Noi nu ne-am gândit aici la chestiunea neapărat financiară", a spus Budăi, în noiembrie.

Dă bine la populație să spui că angajatorii sunt obligați să mărească salariul minim după 2 ani, dar nefiind reglementat mai mult de atât, un leu poate să fie de ajuns în unele cazuri.

Cât e salariul minim în 2022

Conform unei Hotărâri publicate în Monitorul Oficial în octombrie, salariul minim în 2022 este de 2.550 lei brut, reprezentând o creștere de 10,8% comparativ cu cel din prezent.

O persoană plătită cu salariul minim va primi în mână 1.524 lei, adică cu 138 lei mai mult.

Cei care depun Declarația Unică, acum au un nou plafon: 30.600 lei.

De anul viitor dispare salariul minim pentru studii superioare, asta pentru că odată cu această majorare este depășită acea sumă (2350 lei brut).