De anul viitor, pragul la microîntreprinderi va fi micșorat la 500.000 euro, conform proiectului de Ordonanță-trenuleț. Asta înseamnă că cele care depășesc acel prag, vor plăti impozit pe profit de 16% dar pe ce au realizat în 2021. Așa cum spune și consultantul fiscal Cornel Grama “adica nu ca nu se respectă cele 6 luni prevăzute în Codul fiscal, data de la care să fie aplicate unele măsuri, ci văd că acum se aplică și retroactiv cu 1 an”

Cornel Grama - consultant fiscalFoto: Hotnews

“Problema este că ei încadrează la microîntreprinderi pe ceea ce-au facut în 2021. În 2021, tu știai că ești altceva, nu? Că ești micro. Te-ai comportat ca o microîntreprindere. Tu ți-ai făcut planul de afaceri și contractul cu clienții ca să nu depășești 1 milion de euro. Acum proiectul spune că din 2021, dacă ai depășit 500.000 euro plătești impozit pe profit”, spune Cornel Grama.

• Păi, stai puțin, poate și-a făcut calculele pe 2021 pe altă lege. Acum vine și o aplică pe anul anterior.

„Dacă zice că vor lua în calcul veniturile începând cu 1 ianuarie 2022, atunci antreprenorul se orientează în 2022 cu contractele, cu clienții. Poate renunță la unul, îl mută pe anul următor. La servicii, unde e marjă mare, sunt afectate foarte mult la 16%, de la 1 sau 3%”, a spus el.

• În același timp, Codul fiscal spune că orice măsură se aplică după 6 luni. Asta se aplică cu un an înainte. Plafonul ăsta se va aplica pentru 2021.

Ce spune ordonanța-trenuleț

2. La articolul 52, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

“(1) Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 euro, aceasta datorează impozit pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depăşit această limită.”

3. La articolul 55, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:

“(4) Microîntreprinderile care devin plătitoare de impozit pe profit ca urmare a reducerii plafonului privind nivelul veniturilor realizate, de la 1.000.000 euro la 500.000 euro, comunică organelor fiscale competente ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, până la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal 2022.”

Așadar, ori nu au fost scrise cu atenție articolele, ori asta s-a dorit. Este o lipsă de predictibilitate.