Firmele care accepta voucherele de vacanță ale bugetarilor nu trebuie să înregistreze obligații fiscale restante la bugetul general consolidat de natura celor administrate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, mai vechi de 90 de zile, se arată într-o OUG publicată în Monitorul oficial.

OUG Vouchere de vacanta 2022Foto: Monitorul Oficial

De asemenea, sunt obligate, începând cu data de 1 aprilie 2022, să transmită în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura facturile emise titularilor voucherelor.

Facturile transmise în sistemul național privind factura electronică trebuie să fie într-un format electronic structurat de tip XML.

Constituie contravenție și se sancționează cu 2 până la 5 puncte-amendă nerespectarea de către unitatea afiliată a prevederilor.

Așa cum știm, constituie contravenție și se sancționează cu diferite puncte de amendă acceptarea de către unitatea afiliată de vouchere de vacanță de la alte persoane decât titularul voucherului de vacanță (7 puncte), achiziționarea de servicii care nu îndeplinesc condițiile pachetului minim de servicii (14 puncte - amendă și retragerea certificatului de clasificare) etc. În aceste cazuri, amenzile nu vor mai fi date de către Autoritatea Națională pentru Turism, ci de Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

Voucherele de vacanță aferente anilor 2022 - 2026 se emit doar pe suport electronic.

Perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță emise în perioada 1 ianuarie 2019—31 decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungește până la data de 30 iunie 2022.

Bugetarii vor primi vouchere de vacanță în valoare de 1.450 lei/salariat.