Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a scazut, la 56,6 puncte, arată un comunicat transmis luni dimineața de Chartered Financial Analyst România. Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni a continuat sa creasca, ajungand la o valoare medie de 5,8%. In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 91% dintre participantii la sondaj prevad o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Nu a fost inregistrata nicio opinie de apreciere a leului. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0517, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1145 lei pentru un euro.

Adrian Codirlasu, Vicepresedintele CFA RomaniaFoto: Hotnews

Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania declara: “In contextul cresterii substantiale a ratei inflatiei, anticipatiile inflationiste pentru un orizont de 12 luni au continuat sa creasca. In concordanta cu aceste evolutii, au crescut si anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda de piata monetara, acestea indicand anticipatii de majorare a ratei de dobanda de politica monetara de cel putin inca trei ori in urmatoarele 12 luni.

In cadrul sondajului au fost adaugate intrebari suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale (durata impactului economic al coronavirusului, evolutia PIB si a deficitului bugetar), iar rezultatele pentru luna noiembrie 2021 releva:

• Cea mai mare parte a participantilor la sondaj, 75%, anticipeaza ca impactul economic al coronavirusului va dura cel putin pana in trimestrul IV al anului 2022;

• Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este 7,3%, iar pentru anul 2022 este 6%;

• Evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2021: valoarea medie a anticipatiilor este +6,6%, iar pentru anul 2022 de 3,9%;

• Datoria publica ca procent din PIB va ajunge, intr-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54,1%.

In contextul atentiei sporite a autoritatilor europene cu privire la protectia mediului inconjurator, atentie concretizata in reglementari cu privire la luarea in considerare a factorilor ESG (factorii de mediu, sociali si de guvernanta) de catre institutiile financiare, au fost introduse in sondaj intrebari cu privire la constientizarea de catre institutiile financiare a acestor reglementari, pregatirea institutiilor financare pentru asigurarea respectarii noilor reglementari, precum si suportul oferit clientilor pentru asigurarea respectarii lor.

Conform raspunsurilor participantilor, principalele impedimente in implementarea factorilor ESG sunt insuficienta informatiilor si lipsa expertizei in acest domeniu.