Consiliul fiscal, despre bugetul pe 2022: Nu sunt suficiente măsuri credibile de ajustare bugetară/ Gol de venituri comparativ cu țintele asumate în proiectul de buget, de circa 12,15 mld. lei

de F.B.     HotNews.ro
Luni, 20 decembrie 2021, 14:37 Economie | Finanţe & Bănci


Guvernul Ciuca
Foto: gov.ro
Cifrele prezentate de Guvern în bugetul pe 2022 par a nu fi realiste, ba chiar umflate, dacă citim opinia Consiliului fiscal. Pe baza unei abordări prudente a veniturilor și cheltuielilor bugetare, Consiliul Fiscal apreciază construcția bugetară compatibilă cu un deficit cash în jurul valorii de 7% din PIB (echivalent cu 7,5% din PIB conform metodologiei europene).

“Această situație ridică semne de întrebare privind consolidarea bugetară, potrivit construcției bugetare inițiale. Deși proiectul de buget țintește un deficit cash de 5,84% din PIB, CF apreciază că nu sunt suficiente măsuri credibile de ajustare bugetară care să conducă la atingerea acestei ținte”, se arată în document.

Sursa principală a majorării ponderii veniturilor fiscale în PIB este reprezentată de luarea în considerare în proiecția veniturilor bugetare a unor sume în cuantum de 10,65 mld. lei provenind din creșterea eficienței colectării/reducerea evaziunii fiscale.

• Privind includerea în proiecția bugetară a unor sume suplimentare provenite din ameliorarea dorită a eficienței colectării, CF are rezerve în a le considera la acest moment, în virtutea principiului prudenței.

• Dincolo de rezervele exprimate mai sus asupra sumelor provenind din creșterea eficienței colectării, evaluarea de către CF a proiecțiilor de venituri cuprinse în proiectul de buget a condus către un cuantum mai redus al încasărilor bugetare cu circa 1,5 mld. lei.

• Pe baza unei abordări prudente, Consiliul Fiscal apreciază drept probabilă manifestarea unui gol de venituri comparativ cu țintele asumate în proiectul de buget de circa 12,15 mld. lei, reprezentând circa 0,92% din PIB.

• Pe partea de cheltuieli, reducerea ponderii în PIB a acestora în planificare are loc prin înghețarea majorității salariilor din sectorul public și prin ritmuri de creștere în termeni nominali moderate și inferioare dinamicii PIB nominal pentru cheltuielile cu bunuri și servicii, cele de asistență socială, cele privind alte transferuri.

• CF apreciază drept probabil un necesar suplimentar de alocări bugetare de 1,9 mld. lei la nivelul cheltuielilor de asistență socială și de cel puțin 2 mld. lei la nivelul cheltuielilor cu dobânzile. Cumulat, CF estimează o sub-bugetare a cheltuielilor de cel puțin 0,3% din PIB.

• Trebuie să se iasă din blocaj conceptual și fățărnicie. Sănătatea publică și educația sunt în mod cronic mult sub-finanțate; cheltuielile de apărare și securitate pot crește în mod necesar (nu numai fiindcă la granițe sunt pericole de conflict militar foarte mari), impactul schimbărilor climatice reclamă capacitate de intervenție a statului în momente critice. A miza numai pe resurse din PNRR și Cadrul Financiar Multianual ar însemna miopie în politica economică, mai ales că sunt nevoi de bază care nu pot fi acoperite cu fonduri europene.

• În strategia fiscal-bugetară 2022-2024, consolidarea în ultimii doi ani este proiectată în mod covârșitor pe partea de cheltuieli bugetare. CF are semne de întrebare privind realismul acestei abordări.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3149 vizualizari

 • +9 (9 voturi)    
  mda (Luni, 20 decembrie 2021, 18:34)

  liviu_ [utilizator]

  "Nu sunt suficiente măsuri credibile de ajustare bugetară" -> cu alte cuvinte ne asteapta noi taxe si impozite.... da da stiu ca au zis ca nu o sa o faca.... la fel cum au zis si ca nu vor colabora cu pnl respectiv psd :)
 • +5 (7 voturi)    
  pensii fara contributivitate=cancerul societatii (Luni, 20 decembrie 2021, 19:28)

  hopsinoi [utilizator]

  romanesti.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by