Lira turcească s-a apreciat marți cu până la 15% față de dolar după ce președintele Recep Erdogan a dezvăluit un plan de garantare a monedei naționale în fața fluctuațiilor de pe piață, relatează Reuters.

Recep ErdoganFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Erdogan a anunțat într-un discurs susținut luni noaptea că guvernul va introduce o serie de măsuri pentru a ușura povara exercitată asupra turcilor de deprecierea monedei naționale și care să îi încurajeze să își păstreze economiile în lira turcească și să renunțe la depozitele în dolari.

Guvernul a promis să garanteze depozitele în lire prin plata diferenței între economiile în moneda națională și echivalentul lor în dolari.

Peste jumătate din economiile turcilor sunt păstrate în valută și aur datorită volatilității lirei din ultimii ani.

Alpaslan Cakar, președintele Asociației Băncilor Turcești, a declarat că Trezoreria va acoperi costurile acestei măsuri, lucru care ar putea duce la un nou puseu inflaționist costisitor.

Potrivit calculelor făcute de trei bănci, în jur de 1-1,5 miliarde de dolari ținuți în depozite de economii au fost convertiți în lire luni noaptea, după anunțul lui Erdogan.

„Noua alternativă financiară” anunțată de Erdogan

Lira s-a prăbușit la minimuri istorice repetate anul acesta din cauza temerilor legate de politicile monetare propuse de Erdogan, devalorizându-se cu până la 40% doar în ultima lună. Față de începutul anului ea s-a depreciat cu 60%.

„Prezentăm o nouă alternativă financiară cetățenilor care vor să scape de grijile cauzate de creșterea ratelor de schimb atunci când își evaluează economiile”, a declarat Erdogan după o ședință a guvernului, apărând însă din nou politica ratelor scăzute ale dobânzilor de referință care au provocat prăbușirea monedei naționale.

Lira s-a apreciat cu până la 25% după anunțul făcut de președintele turc, înainte de a-și tempera ascensiunea și scădea înapoi la o creștere de 15%.

Un director bancar intervievat de Reuters a declarat însă că nu este clar cum ar urma să fie implementată noua măsură propusă de Erdogan.

„Cum și când va plăti diferența Trezoreria? Va plăti o dată la 3 luni sau o dată la 6 luni? Aceste lucruri nu sunt clare”, a afirmat acesta sub condiția anonimității.

Unii economiști avertizează deja că noile măsuri anunțate reprezintă de fapt o creștere mascată a dobânzilor de referință și că s-ar putea ca ele să nu fie în cele din urmă suficiente pentru a ameliora presiunile asupra lirei, punând însă noi presiuni și asupra Trezoreriei de la Ankara.

„Ele pot avea consecințe periculoase”, afirmă Refet Gurkaynak, șeful departamentului de economie din cadrul Universității Bilkent din Ankara.

Citește și: