Autoritățile și-au dat seama că au uitat să precizeze când trebuiau să intre în vigoare prevederile privind salariul minim pentru 24 de luni, așa că au pregătit un proiect prin care să modifice Ordonanța Trenuleț (OUG 130), în ceea ce privește acel articol. Astfel, ar urma să se specifice faptul că aplicarea ar trebui să fie de la 1 ianuarie 2022, conform unor surse guvernamentale.

Salariu minimFoto: DreamsTime

Așa cum a scris HotNews.ro de luni, în actuala variantă, prevederile se aplică de luna aceasta, adică din decembrie angajatorii ar trebui să mărească salariile angajaților pe care îi plătesc cu salariul minim de cel puțin 24 de luni.

Mulți angajatori deja doreau să mărească cu o sumă modică de 10-50 lei pe brut, ceea ce ar fi însemnat că pe decembrie un angajat plătit astfel ar fi luat în mână în plus între 4 lei și 27 lei.

De anul viitor, salariul minim brut urcă la 2.550 lei (brut), adică 1.524 lei în mână. Dacă angajatorul mărește salariul cu 10-50 lei (pe brut), atunci pe net ar însemna un plus de 5-28 lei.

Consiliul legislativ a atras atenția Guvernului că prevederile ating libertatea economică din Constituție

Consiliul legislativ a transmis Guvernului un aviz în care a menționat că prevederile sunt susceptibile să aducă atingere libertății economice consacrate la art.45 și art. 135 alin. (1) din Constituție, în componenta privind libertatea contractuală.

Este vorba despre: ,,După expirarea perioadei respective, timp în care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi încadrat cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată".

• Libertatea de a contracta, prevăzută la art.1169 din Codul civil se aplică şi în cazul contractului individual de muncă, părțile fiind libere să încheie contracte de muncă şi ,,să determine continutul acestora, în limitele impuse de lege, de ordinea publică şi de bunele moravuri".

• Deci, în virtutea principiului libertății contractuale, orice angajator privat are dreptul să negocieze clauze contractuale, incluzând-o în mod evident pe cea referitoare la salariu, care este un element esențial al contractului, cu respectarea art.11 din Codul muncii care prevede că ,,Clauzele contractului individual de muncă nu pot conține prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de muncă".

Observația este valabilă şi pentru celălalt paragraf care urmăreşte să stabilească faptul că ,,Prevederile se aplică şi pentru salariatul încadrat cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă cu o durată de peste 24 de luni".

„În aceste condiții, precizăm că libertatea economică este o libertate fundamentală, iar în considerarea art.115 alin.(6) din Constituție, măsura propusă nu poate fi reglementată prin ordonanţă de urgență, ci prin lege, cu respectarea şi a celorlalte condiții cumulative prevăzute la art.53 din Legea fundamentală”, a spus Consiliul legislativ.