Care ”Crăciun Fericit!”? Aproape un sfert din populația României cîștigă sub 1.000 de lei lunar

de DP     HotNews.ro
Miercuri, 22 decembrie 2021, 15:02 Economie | Finanţe & Bănci


Coronavirusul ar putea creste saracia in Romania
Foto: Pixabay
23,4% din populaţia din România, adică aproximativ 4,5 milioane de persoane, au un venit disponibil mai mic decât 12.150 lei anual, arată datele INS dintr-o cercetare statistică publicată acum câteva zile, care analizează evoluția bunăstării românilor din ultimii 10 ani. ”Analiza în timp a ratei sărăciei relative arată un declin al bunăstării populaţiei din România, se mai arată în lucrarea citată.

Deşi nu există o diferenţă evidentă între gradul de sărăcie al bărbaţilor şi femeilor din România, rata sărăciei a evoluat diferit, pe sexe, în perioada 2007-2020: până în anul 2011, rata sărăciei a fost uşor mai ridicată pentru populaţia feminină, iar în perioada 2012-2014 pentru populaţia masculină rata sărăciei a fost uşor mai ridicată. În perioada 2015-2020 ecartul ratei sărăciei relative, pe sexe, a revenit în favoarea populaţiei masculine.

Rata sărăciei relative creşte proporţional cu mărimea gospodăriei, creşterea fiind cu atât mai mare cu cât gospodăria are mai mulţi copii. Deşi gospodăriile fără copii se situează în cea mai favorabilă categorie, cu o rată a sărăciei de 20,8% (în anul 2020), sărăcia se adânceşte faţă de anii anteriori (de exemplu 14,5%, în 2011 şi 2012 – valoare care reprezintă minimul perioadei analizate).

Un alt factor care poate creşte riscul de sărăcie îl constituie vârsta: pe fondul unei stabilităţi financiare, înaintarea în vârstă a persoanei scade expunerea la sărăcie; astfel cei mai afectaţi de sărăcie sunt copiii şi persoanele tinere (30,1% la grupa 0-17 ani, respectiv 28,4% la grupa 18-24 ani).

În cazul pensionarilor, ratele sărăciei relative au crescut cu 1,2, respectiv 2,8 puncte procentuale în 2020 față de anul 2018.

În teritoriu, cel mai scăzut risc de sărăcie se înregistrează în rândul celor care trăiesc în Bucureşti şi Ilfov, regiune în care rata sărăciei relative în anul 2020 a fost de numai 2,4%.

La polul opus se află regiunea Nord-Est, unde 35,6% din populaţie se află sub incidenţa sărăciei.

Sărăcia se măsoară sub diferite aspecte, tocmai ca să poată fi surprinsă populaţia aflată în cel mai mare risc, mai arată INS. Protecţia socială este concepută special pentru asigurarea unui standard de viaţă de bază pentru toţi oamenii, indiferent de mijloacele de care aceştia dispun. Sistemul de protecţie socială din România, prin toate schemele de protecţie pe care le cuprinde, asigură – prin transferurile sociale - o plasă de siguranţă pentru populaţia defavorizată din punctul de vedere al veniturilor disponibile.

Astfel, în 2020, rata sărăciei, calculată înainte de efectuarea transferurilor sociale către populaţie (inclusiv pensiile), era de 44,6% la nivel naţional, fiind aproape dublă faţă de nivelul înregistrat după aceste transferuri. În România, 5,9 milioane de persoane se află în risc de sărăcie sau excluziune socială. O ilustrare a componentelor indicatorului AROPE este prezentată în figura următoare.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2129 vizualizari

 • +6 (8 voturi)    
  asta stiam (Miercuri, 22 decembrie 2021, 15:27)

  mos ion roata [utilizator]

  dar spuneti-ne cine sunt cei care au de 20,30,40 50 de ori mai mult si sunt platiti din banii acestui sfert din populatie!
  • -5 (13 voturi)    
   Titlu de doi bani! (Miercuri, 22 decembrie 2021, 16:53)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   "Aproape un sfert din populația României cîștigă sub 1.000 de lei "
   Doar pensiile pot fi mai mici de 1.000 de lei, dar asta pana la sfarsitul acestui an. Salariul minim este peste 1.000 de lei. Deci cand vorbim de "castiguri", ce facem, includem si copiii de gradinita care nu lucreaza dar care se iau la socoteala cand se face media venitului pe membru de familie? Putem spune ca un copil de gradinita are un "castig"?
   Apoi: "au un venit disponibil mai mic decât 12.150 lei anual"... pai aici se vorbeste de un venit mai mare de 1.000 de lei lunar, pentru procentajul prezentat. Ca sa puteti vorbi exclusiv de cei ce au un venit mai mic de 1.000 lei/luna, probabil trebuie sa va referiti la un procentaj mai mic.
   • +10 (12 voturi)    
    Comentariu "de doi bani" (Miercuri, 22 decembrie 2021, 18:22)

    CetateanLogat [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

    Chiar daca titlul articolului nu este unul riguros, acesta este unul care reflecta corect realitatea. Astfel, comentariul tau se incadreaza in categoria "sofisme".

    Cheltuielile unei familii trebuie sa fie acoperite din veniturile totale ale acelei familii. Si "copiii de gradinita care nu lucreaza" GENEREAZA CHELTUIELI pentru familie, asa ca "VENITUL DISPONIBIL" al unui parinte responsabil este mai mic decat venitul salarial al acestuia.

    Voi cita din fisierul PDF postat pe site-ul INS:

    «Coroborând cei doi indicatori (pragul şi rata sărăciei), se poate afirma că 23,4% din populaţia din România, adică aproximativ 4,5 milioane de persoane, au un VENIT DISPONIBIL mai mic decât 12.150 lei anual (1.012 lei pe luna).

    În România, 5,9 milioane de persoane se află în risc de sărăcie sau excluziune socială.»

    Cred ca putem sa rotunjim (cu 12 lei) suma care reprezinta VENITUL DISPONIBIL si sa afirmam ca "aproape un sfert din populația României" DISPUNE de venituri "sub 1.000 de lei lunar".
 • +6 (8 voturi)    
  Pensia... (Miercuri, 22 decembrie 2021, 15:40)

  Ecce_Homo [utilizator]

  Pensia e cea mai mare minciuna. Oamenii muncesc 30 de ani pentru o pensie de 1000-2000 lei pe care guvernanții pot hotărî sa nu o mai plătească, sa o diminueze, sa o impoziteze după bunul plac. Da, știu, contribuim pentru cei care sunt acum la pensie, nu contribuim pentru pensia noastră din viitor. Cu atât mai mult oamenii ar trebui învățați sa isi investească banii, sa ii economiseasca, sa isi asigure singuri anii bătrâneții în cazul în care nu vor sa mai fie activi.
  Cine visează la pensie s-ar putea sa se trezească într-un coșmar.
  • -3 (7 voturi)    
   Cand s-au intamplat astea? (Miercuri, 22 decembrie 2021, 16:56)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

   Cand au fost pensiile neplatite, diminuate sau impozitate suplimentar in cazul celor de 1.000 - 2.000 de lei, vreodata?
   Iarasi arunci petarda care sa sperie pensionarii! Nu s-a intamplat niciodata ce spui tu!
   • +3 (5 voturi)    
    Prietene (Miercuri, 22 decembrie 2021, 17:28)

    Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

    Arata-mi tu in textul scris de mine unde ai vazut ca am scris asta. Sau tocmai ce ne arati ca nu stii sa citesti? Am zis “pot fi oricand”. Ca nu s-a intamplat nu e egal cu faptul ca pensiile oamenilor sunt la mana politicienilor. Ca stabilirea pensiilor e dupa cum vrea sufletul milos al politicianului.
    • 0 (2 voturi)    
     Nu "pot fi"... (Joi, 23 decembrie 2021, 2:09)

     Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

     Tocmai pentru ca nu pot fi reduse, sistate, impozitate suplimentar... nu s-a intamplat pana acum! Asta e doar o petarda folosita de PSD la Antena3 sa sperie electoratul ca daca iese alt partid castigator, o sa le "taie" pensiile! Vorba aia "the carrot and the stick"! Cu o mana iti da, cu cealalta te ameninta!
     • -1 (1 vot)    
      Ba pot fi (Joi, 23 decembrie 2021, 9:36)

      Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

      Punctul de pensie poate fi modificat de guvern dupa cum viseara noaptea. Modul de calcul al vechimii si al punctului au fost si vor mai fi modificate prin oug si legi. De cate ori pana acum nu s-a modificat legea pensiilor?
      Tentative de impozitare sau taxare au mai fost chiar si pt pensiile de 1000 lei. Daca tin bine minte prin guvernul Boc.
      • 0 (0 voturi)    
       Prevederi (Luni, 27 decembrie 2021, 15:24)

       Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

       La fiecare modificare de punct de pensie, metoda de calcul... a fost mereu si prevederea ca pensionarul va pastra cuantumul mai avantajos in cazul in care in urma recalcularii i-ar scadea suma la care este indreptatit! De asta de ce nu pomenesti nimic?
       Cat despre impozitare, modificarile care s-au facut pana acum au vizat doar scutirea de la plata impozitului sau a contributiei la fondul de sanatate! Daca se vor impozita pensiile mari, va fi doar o reintroducere a impozitului de fapt! Nu o supra-impozitare, asuprire, mazilire, ardere pe rug... cum sugerezi tu!
       • 0 (0 voturi)    
        Esti liber (Marţi, 28 decembrie 2021, 17:16)

        Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

        Sa crezi ce poveste vrei.
        Ca idee guvernul a decis azi ca decaleaza plata pensiilor cu doua zile. Repet, pensia e ceva hotarat de guvern. Cum sa iti pui bazele batranetii in asa ceva? Cum sa astepti la cativa lei in plus dupa mila guvernantillor? Cum sa stai la mana unora cu facultati facute pe naspa? Si asta dupa 30-40 de ani de munca!
     • 0 (2 voturi)    
      Cautare rapida (Joi, 23 decembrie 2021, 9:45)

      Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

      https://www.cjpgiurgiu.ro/impozitarea-pensiilor/

      Uite un scurt mod de calcul din doi ani diferiti. La un moment dat chiar si pensiile peste 740 lei purtau taxe si contributii. Apoi 1000 lei, apoi diferenta intre 1000 si 740, apoi tot ce e peste 2000, apoi… Si mai dai din taste…
      • -1 (1 vot)    
       Tocmai! (Luni, 27 decembrie 2021, 15:27)

       Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui Ecce_Homo

       Asta arata ca s-au implementat scutiri de taxe! Pragul scutirilor a tot crescut! Nu pragul impozitarii a scazut!
       Da chiar ne crezi prosti? Asa pe fata!
       • 0 (0 voturi)    
        Guvernul tau (Marţi, 28 decembrie 2021, 17:17)

        Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

        Tocmai ce a hotarat din pix decalararea platii pensiilor cu doua zile. Esti liber sa crezi ce vrei daca esti asa de destept.
 • -2 (6 voturi)    
  Sa fie (Miercuri, 22 decembrie 2021, 15:45)

  JustinCase [utilizator]

  Sa fie dati afara ca nu-si injecteaza doza a saptea!
 • +2 (2 voturi)    
  norocul lor (Miercuri, 22 decembrie 2021, 21:19)

  sareta [utilizator]

  Cei 23 % au ceeace au votat,asta-i norocul lor .Ghinionul ca de obicei il au miliardarii


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by