​Lira turcească a crescut în continuare joi, cu până la 10%, şi este pe cale să înregistreze cea mai bună evoluţie săptămânală din ultimele două decenii, impulsionată de un plan guvernamental de a proteja unele depozite şi de sprijinul suplimentar al băncilor de stat, care vând în mod agresiv dolari, transmite Reuters citată de News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel, lira a crescut cu până la 10%, la 10,25 unităţi faţă de dolar, cel mai ridicat nivel dintr-o lună, înainte de a ceda majoritatea acestor câştiguri pentru a fi tranzacţiona la 11,395 unităţi pentru un dolar.

Moneda a revenit de la un minim istoric de 18,4 lire pentru un dolar atins luni, când deprecierea sa a atins aproximativ 60% în ultimul an.

În pofida acestei reveniri, indicatorii de risc sunt aproape de maximele istorice, deoarece rămân întrebări cu privire la planul anti-dolarizare al statului, care ar putea alimenta şi mai mult inflaţia, ar putea creşte datoria publică şi ar putea distruge rezervele valutare, dacă lira va începe din nou să scadă.

Patru surse au declarat pentru Reuters că băncile de stat ale Turciei au vândut masiv dolari în această săptămână, după ce preşedintele Tayyip Erdogan a anunţat că guvernul va garanta unele depozite împotriva pierderilor din depreciere.

O sursă a spus că intervenţiile de luni şi marţi au totalizat 3 miliarde de dolari. Vânzarea a coincis cu o scădere a rezervelor valutare ale băncii centrale, despre care o a doua sursă a spus că se ridică la 6 miliarde de dolari numai în acele două zile.

Cele trei mari bănci de stat - Ziraat Bank, Vakif Bank şi Halk Bank - nu au comentat imediat eventualele intervenţii.

Banca centrală nu a fost disponibilă imediat pentru a comenta.

Bilanţul băncii centrale sugerează că 5,5 miliarde de dolari din scăderea rezervelor nete de luni şi marţi a avut loc în urma vânzărilor de valută, a declarat Haluk Burumcekci, şeful Burumcekci Consulting din Istanbul.

Reflectând agitaţia pieţei, costul asigurării împotriva unui default suveran folosind CDS a depăşit 6 puncte procentuale la începutul acestei săptămâni, înainte de a coborî la 593, încă aproape de maximele istorice, potrivit IHS Markit.