Masa de Crăciun în 2021. Am calculat cât ne costă să pregătim 8 feluri de mâncare esențiale / Cu cât ne-a scumpit inflația Sărbătorile

Lucia, mama unui băiețel de 10 ani, locuiește în Sectorul 4 și recunoaște că pentru ea, Luna Cadourilor este mai degrabă un stres decât o bucurie. Facturile la utilități mi-au crescut cu 300 de lei. În 5 decembrie vine Moș Nicolae, în 24 vine Moș Crăciun, iar cheltuielile cu masa de Crăciun m-au epuizat complet. Noroc că băiatul nu e pretențios și nu am fost nevoită să-i iau lucruri scumpe. Dar ca să mă descurc cu banii am tăiat din bugetele de cadou pentru părinți și rude. Cât despre masa de Crăciun, Lucia spune că a costat-o 500 de lei. ”Inflația asta pe mine cel puțin m-a nenorocit. Și am gătit doar strictul necesar. Faceți și Dvs calculul și vedeți dacă vă mint!”, ne-a spus ea în încheiere. Așa că ne-am apucat să calculăm în baza a 8 feluri de mâncare esențiale de Crăciun.
”Anul ăsta n-am făcut caltaboși, mai spune Lucia. Pur și simplu aș fi intrat în banii de chirie dacă mai făceam și caltaboși!”. Fiul ei va lua masa de Crăciun cu tatăl lui, dar Lucia și-a invitat cele două surori și pe părinți la masă. Că așa e normal de Sărbători, să fim împreună, zice ea. Lucia e profesoară de meserie. Nu câștigă foarte mult, iar inflația lovește cel mai tare în cei cu venituri mici.
Cum am procedat: Am luat rețetele a 8 feluri de mâncare tradiționale, și am calculat prețul ingredientelor utilizate. Am făcut o medie între prețurile din Carrefour, Auchan și Mega Image, acolo unde produsele erau disponibile pe site-urile retailerilor în cauză. După care n-a mai trebuit decât să adunăm. Costurile finale nu includ prețul pentru lumina, apa sau gazul utilizat și nici valoarea timpului petrecut în bucătărie. De asemenea, nu includ costurile cu spălatul ulterior al vaselor (detergent, apă șamd)
Ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun în 2021
Rețetele noastre arată așa:
- 1. Sarmale (500 g carne tocată de porc mai grasă, 1 ceapă medie tocată, 50 g orez, 1 lingură de ulei, sare, piper, cimbru uscat, puțină boia dulce, două verze murate medii (ca să avem de unde alege foile frumoase). În plus, mai e nevoie de: 2 linguri de ulei, 1 ceapă tocată, crenguțe de cimbru uscat, 1 foaie de dafin (opțional), 250 g piept crud de porc (cu șoric), 250 g afumătură (costițe, kaiser, ciolan sau chiar cârnați proaspeți afumați), 500 ml suc gros de roșii (passata sau bulion gros), 500 ml moare de varză
- 2. Salata de boeuf : 700 g carne de vitel, 500 g carne de pui, 6 -8 castraveti murati, 1 gogosar murat in otet, 4 cartofi, 6 morcovi, 1 pastarnac, 1 telina mica, 2 linguri mazare, maioneza din 2 galbenusuri – 350-400 g, sare, piper
- 3. Piftie : doua picioare de porc, o bucata mai mare de carne fara grasime, piper boabe si foi de dafin, usturoi, 2 pliculete de gelatina, decor: oua, pastarnac, morcov
- 4. Toba. Ingrediente: 1,5 kg picioare de porc (4 buc), 1,5 kg limba de porc (cca. 8-10 buc), 500 g inima de porc, 500 g rinichi de porc, 1 kg carne de porc (de pe ciolan crud, pulpa sau spata), 1,5 kg slanina cu sorici (de pe burta porcului). Condimente: 80 g sare neiodata (speciala pentru muraturi si industria alimentara) – impartita in 2, 30 g piper negru proaspat macinat – impartit in 2, 50 g boia dulce (paprika), 120 g usturoi zdrobit – impartit in 2. Optional: putin coriandru, enibahar. In plus: stomac sau cecum de porc, mate groase, crete, vezica (basica)
- 5. Carnati. Ingrediente: 1 kg pulpa de porc, 1 kg poala (burta de porc, 30 g de sare, 6 g piper, 1 lingura boia dulce, 6 g cimbru, 1 capatana de usturoi, 400 ml vin alb sec, 4 m de intestine de porc
- 6. Friptura de porc la cuptor: 1500-2000 g pulpa de porc (o bucata), o lingura de piper boabe, o lingura chimen, sare. Optional: crengute de cimbru, 2 cepe medii albe, 2 cepe medii rosii, 5-6 catei de usturoi, 150 g untura de porc
- 7. Oua umplute : 1 cutie de pate de porc, 1 legatura mărar, 6 ouă, sare, piper măcinat, 1 lingura smântână, 10 g unt, 2 linguri muştar, 6 gălbenuşuri
- 8. Cozonac: 1 kg de faina 000, 50 g drojdie proaspata sau 14 g uscata, 350 ml (max. 400 ml) lapte caldut, 250 g zahar, 4 oua, 150 ml ulei sau 100 ml ulei si 100 g unt topit, 3 plicuri zahar vanilat sau doua lingurite extract sau miezul de la o pastaie de vanilie, coaja rasa de la 2 lamai si o portocala, 15 g sare (cantarite!)
Pe lângă asta, mai e nevoie de un vin pe care să-l serviți fiert, cu scorțișoară. Și evident, de 3-4 franzele, o apă plată și una minerală.
La fel ca Lucia, am eliminat caltaboșii din meniu. Nu am pus nici fructele care se servesc după masă.
Am mai presupus ca am luat câte o sticlă de ulei, o pungă de sare, 1 kg de ceapă albă și unul de ceapă roșie, o pungă de orez, 1 kg de făină , o punguliță de boia, un borcan de muștar, o cutie de smântână, 1 kg zahăr, un litru lapte, două lămâi, o portocală și 4 căpățâni de usturoi.
Costul mediu total pentru aceste rețete plus un vin de 16 lei sticla (de 700 ml) ne-au dus la 520 de lei
- E drept, bugetul mediu pe care românii vor să-l cheltuie cu ocazia sărbătorilor – incluzând cadouri și masa de Crăciun, este de circa 1000 de lei, potrivit unui sondaj recent publicat. 1 017 lei, în condițiile în care 29% dintre respondenți spun că vor cheltui sub 500 de lei și doar 4,13% își permit să cheltuie de sărbători mai mult de 3 000 de lei. 48% dintre respondenți spun că își vor reduce cheltuielile de sărbători față de anul trecut, iar la polul opus, doar 18% își permit să cheltuie mai mult decât anul trecut.
- Pentru masa de Crăciun, 42,5% dintre români sunt dispuși să cheltuie mai puțin de 300 de lei, 33,8% între 300 și 600 de lei și doar 23,6% alocă un buget mai mare de 600 de lei. Bugetul mediu alocat cadourilor este 509 lei, iar 65% dintre respondenți vor să se încadreze sub acest plafon, în timp ce doar 9,5% plănuiesc să cheltuie mai mult de 1 000 de lei. În ceea ce privește bradul de Crăciun, 13% spun că nu vor împodobi un brad, 56% vor folosi bradul artificial din anii trecuți, iar 30,5% spun că și-ar cumpăra un brad, cu un buget maxim de 150 de lei.
Cu cât s-au scumpit ingredientele pentru rețetele de Crăciun 2021
Inflația comunicată de INS în noiembrie (și valabilă pentru octombrie, așadar) spune că alimentele s-au scumpit cu 6,1%. Dacă ne uităm la scumpirile ingredientelor pe care le-am folosit noi, constatăm că e vorba de creșteri mai mari la unele alimente: uleiul e mai scump cu 28%, făina și pâinea cu câte 9,1%, ouăle cu aproape 6%, zahărul cu 10%. Pe medie, produsele pe care le-am utilizat noi s-au scumpit față de Crăciunul anterior cu aproape 10%.