Masa de Crăciun în 2021. Am calculat cât ne costă să pregătim 8 feluri de mâncare esențiale / Cu cât ne-a scumpit inflația Sărbătorile

de DP     HotNews.ro
Vineri, 24 decembrie 2021, 8:15 Economie | Finanţe & Bănci


Masa de Craciun
Foto: sxc.hu
Lucia, mama unui băiețel de 10 ani, locuiește în Sectorul 4 și recunoaște că pentru ea, Luna Cadourilor este mai degrabă un stres decât o bucurie. Facturile la utilități mi-au crescut cu 300 de lei. În 5 decembrie vine Moș Nicolae, în 24 vine Moș Crăciun, iar cheltuielile cu masa de Crăciun m-au epuizat complet. Noroc că băiatul nu e pretențios și nu am fost nevoită să-i iau lucruri scumpe. Dar ca să mă descurc cu banii am tăiat din bugetele de cadou pentru părinți și rude. Cât despre masa de Crăciun, Lucia spune că a costat-o 500 de lei. ”Inflația asta pe mine cel puțin m-a nenorocit. Și am gătit doar strictul necesar. Faceți și Dvs calculul și vedeți dacă vă mint!”, ne-a spus ea în încheiere. Așa că ne-am apucat să calculăm în baza a 8 feluri de mâncare esențiale de Crăciun.

”Anul ăsta n-am făcut caltaboși, mai spune Lucia. Pur și simplu aș fi intrat în banii de chirie dacă mai făceam și caltaboși!”. Fiul ei va lua masa de Crăciun cu tatăl lui, dar Lucia și-a invitat cele două surori și pe părinți la masă. Că așa e normal de Sărbători, să fim împreună, zice ea. Lucia e profesoară de meserie. Nu câștigă foarte mult, iar inflația lovește cel mai tare în cei cu venituri mici.

Cum am procedat: Am luat rețetele a 8 feluri de mâncare tradiționale, și am calculat prețul ingredientelor utilizate. Am făcut o medie între prețurile din Carrefour, Auchan și Mega Image, acolo unde produsele erau disponibile pe site-urile retailerilor în cauză. După care n-a mai trebuit decât să adunăm. Costurile finale nu includ prețul pentru lumina, apa sau gazul utilizat și nici valoarea timpului petrecut în bucătărie. De asemenea, nu includ costurile cu spălatul ulterior al vaselor (detergent, apă șamd)

Ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun în 2021


Rețetele noastre arată așa:
  • 1. Sarmale (500 g carne tocată de porc mai grasă, 1 ceapă medie tocată, 50 g orez, 1 lingură de ulei, sare, piper, cimbru uscat, puțină boia dulce, două verze murate medii (ca să avem de unde alege foile frumoase). În plus, mai e nevoie de: 2 linguri de ulei, 1 ceapă tocată, crenguțe de cimbru uscat, 1 foaie de dafin (opțional), 250 g piept crud de porc (cu șoric), 250 g afumătură (costițe, kaiser, ciolan sau chiar cârnați proaspeți afumați), 500 ml suc gros de roșii (passata sau bulion gros), 500 ml moare de varză
  • 2. Salata de boeuf : 700 g carne de vitel, 500 g carne de pui, 6 -8 castraveti murati, 1 gogosar murat in otet, 4 cartofi, 6 morcovi, 1 pastarnac, 1 telina mica, 2 linguri mazare, maioneza din 2 galbenusuri – 350-400 g, sare, piper
  • 3. Piftie : doua picioare de porc, o bucata mai mare de carne fara grasime, piper boabe si foi de dafin, usturoi, 2 pliculete de gelatina, decor: oua, pastarnac, morcov
  • 4. Toba. Ingrediente: 1,5 kg picioare de porc (4 buc), 1,5 kg limba de porc (cca. 8-10 buc), 500 g inima de porc, 500 g rinichi de porc, 1 kg carne de porc (de pe ciolan crud, pulpa sau spata), 1,5 kg slanina cu sorici (de pe burta porcului). Condimente: 80 g sare neiodata (speciala pentru muraturi si industria alimentara) - impartita in 2, 30 g piper negru proaspat macinat - impartit in 2, 50 g boia dulce (paprika), 120 g usturoi zdrobit - impartit in 2. Optional: putin coriandru, enibahar. In plus: stomac sau cecum de porc, mate groase, crete, vezica (basica)
  • 5. Carnati. Ingrediente: 1 kg pulpa de porc, 1 kg poala (burta de porc, 30 g de sare, 6 g piper, 1 lingura boia dulce, 6 g cimbru, 1 capatana de usturoi, 400 ml vin alb sec, 4 m de intestine de porc
  • 6. Friptura de porc la cuptor: 1500-2000 g pulpa de porc (o bucata), o lingura de piper boabe, o lingura chimen, sare. Optional: crengute de cimbru, 2 cepe medii albe, 2 cepe medii rosii, 5-6 catei de usturoi, 150 g untura de porc
  • 7. Oua umplute : 1 cutie de pate de porc, 1 legatura mărar, 6 ouă, sare, piper măcinat, 1 lingura smântână, 10 g unt, 2 linguri muştar, 6 gălbenuşuri
  • 8. Cozonac: 1 kg de faina 000, 50 g drojdie proaspata sau 14 g uscata, 350 ml (max. 400 ml) lapte caldut, 250 g zahar, 4 oua, 150 ml ulei sau 100 ml ulei si 100 g unt topit, 3 plicuri zahar vanilat sau doua lingurite extract sau miezul de la o pastaie de vanilie, coaja rasa de la 2 lamai si o portocala, 15 g sare (cantarite!)

Pe lângă asta, mai e nevoie de un vin pe care să-l serviți fiert, cu scorțișoară. Și evident, de 3-4 franzele, o apă plată și una minerală.

La fel ca Lucia, am eliminat caltaboșii din meniu. Nu am pus nici fructele care se servesc după masă.

Am mai presupus ca am luat câte o sticlă de ulei, o pungă de sare, 1 kg de ceapă albă și unul de ceapă roșie, o pungă de orez, 1 kg de făină , o punguliță de boia, un borcan de muștar, o cutie de smântână, 1 kg zahăr, un litru lapte, două lămâi, o portocală și 4 căpățâni de usturoi.

Costul mediu total pentru aceste rețete plus un vin de 16 lei sticla (de 700 ml) ne-au dus la 520 de lei

  • E drept, bugetul mediu pe care românii vor să-l cheltuie cu ocazia sărbătorilor – incluzând cadouri și masa de Crăciun, este de circa 1000 de lei, potrivit unui sondaj recent publicat. 1 017 lei, în condițiile în care 29% dintre respondenți spun că vor cheltui sub 500 de lei și doar 4,13% își permit să cheltuie de sărbători mai mult de 3 000 de lei. 48% dintre respondenți spun că își vor reduce cheltuielile de sărbători față de anul trecut, iar la polul opus, doar 18% își permit să cheltuie mai mult decât anul trecut.
  • Pentru masa de Crăciun, 42,5% dintre români sunt dispuși să cheltuie mai puțin de 300 de lei, 33,8% între 300 și 600 de lei și doar 23,6% alocă un buget mai mare de 600 de lei. Bugetul mediu alocat cadourilor este 509 lei, iar 65% dintre respondenți vor să se încadreze sub acest plafon, în timp ce doar 9,5% plănuiesc să cheltuie mai mult de 1 000 de lei. În ceea ce privește bradul de Crăciun, 13% spun că nu vor împodobi un brad, 56% vor folosi bradul artificial din anii trecuți, iar 30,5% spun că și-ar cumpăra un brad, cu un buget maxim de 150 de lei.


Cu cât s-au scumpit ingredientele pentru rețetele de Crăciun 2021


Inflația comunicată de INS în noiembrie (și valabilă pentru octombrie, așadar) spune că alimentele s-au scumpit cu 6,1%. Dacă ne uităm la scumpirile ingredientelor pe care le-am folosit noi, constatăm că e vorba de creșteri mai mari la unele alimente: uleiul e mai scump cu 28%, făina și pâinea cu câte 9,1%, ouăle cu aproape 6%, zahărul cu 10%. Pe medie, produsele pe care le-am utilizat noi s-au scumpit față de Crăciunul anterior cu aproape 10%.










Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





7945 vizualizari

  • +16 (20 voturi)    
    . (Vineri, 24 decembrie 2021, 8:21)

    tirolez [utilizator]

    Daca le mananca pe toate la o singura masa sa nu se mire ca ajung la urgente.
    • +15 (19 voturi)    
      8 feluri! (Vineri, 24 decembrie 2021, 9:14)

      T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

      Deja cand citesti " 8 feluri" ti se taie pofta de mancare. Si ce feluri: carne, carne si iar carne, grasa de preferinta. Si daca nu e carne grasa, atunci se compenseaza cu maioneza. In loc de astea 8 feluri putea sa faca 2 maxim si un desert.
      • -2 (6 voturi)    
        oamenii simpli gandesc cu stomacul (Vineri, 24 decembrie 2021, 13:08)

        pehash [utilizator] i-a raspuns lui T-Ora

        Sticla de vin de 16 lei?? Ce poti sa-i mai ceri.. ;)
  • +10 (16 voturi)    
    Sălbăticie (Vineri, 24 decembrie 2021, 8:28)

    Dogul [utilizator]

    Suntem ca fără cap: alergăm prin magazine ca disperații să umplem cărucioarele pentru... 2 zile de weekend, că așa e Crăciunul anul ăsta, cade-n 2 zile de weekend.
  • +13 (19 voturi)    
    8 feluri de mâncare, (Vineri, 24 decembrie 2021, 8:29)

    berenger [utilizator]

    toate grase, nesănătoase și, prin cantitate, imposibil de mâncat, asezonate cu alcool ieftin și prost! cam asta e definiția sărbătorii la români, mâncare multă și proastă, în mare parte aruncată la gunoi, alcool la fel de prost, colebil pe termen scurt, obezitate și boli cardiovasculare pe termen lung. și, bineînțeles, mirarea perpetuă că nu ne ajung banii...
    • +6 (14 voturi)    
      Exact (Vineri, 24 decembrie 2021, 9:47)

      Lenny [utilizator] i-a raspuns lui berenger

      Costul ridicat e dat de pretul la carne observ. Renuntati la carne si veti vedea o economie de 75%
      • +2 (10 voturi)    
        e o prostie să nu mănânci carne (Vineri, 24 decembrie 2021, 12:04)

        berenger [utilizator] i-a raspuns lui Lenny

        mai ales în perioada de dezvoltare a creierului, numai că totul ține de cantitatea și calitatea produselor. doar friptura din lista aia e pentru 15 persoane, doar cu acel fel de mâncare la o masă.
        • +1 (1 vot)    
          am fost curios sa insumez toata carnea din reteta (Vineri, 24 decembrie 2021, 20:30)

          AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui berenger

          10,25 kg de carne de porc + 0,700 de vita si 0,5 de pui.
          Sunt curios pentru ce familie au facut autorii retetarul.
          Fiindca in titlu spun feluri de mancare esentiale!
          Iar faza cu vinul este epocala, va sa zica la tot chiolhanul asta care ajunge la vreo 10 persoane se va consuma dupa mintea autorilor o sticla de vin? De 16 lei? Copii astia cunosc Craciunul din carti? Si nu cumva vinul ala e Roze? :))
  • +8 (12 voturi)    
    Sunt curios (Vineri, 24 decembrie 2021, 8:49)

    fdaniel [utilizator]

    Sunt curios cum se calculeaza indicele de inflație totuși ....

    Toată lumea simte scumpiri mult mai mari de 10% și ni se servește un indice de 7 % !!!
    • 0 (2 voturi)    
      cosul minim de consum lunar (Vineri, 24 decembrie 2021, 13:05)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui fdaniel

      Inflatia aia de 7% se calculeaza ca medie ponderata a cosului de consum, care este stabilit prin lege.

      A fost modificat in 2020, cand PSD si-a pus amprenta cu un "cos minim pentru trai decent" care spune cat pachete de servetele umede trebuie sa folosesti pe luna, altfel esti indecent..
  • +14 (18 voturi)    
    Dezastru… (Vineri, 24 decembrie 2021, 9:07)

    Stef_and [utilizator]

    Astea sunt retete pentru ca sa mananci 2 saptamini, nu 2 zile.
    Se arunca la mancare de Sarbatori in nestire.
    Aiurea. Nevesarul caloric la un adult este de 2000 cal si sa fie cu 50% mai mult.
    Dar aici sunt cateva zeci de mii de calorii.
    Ar ajunge pentru cel putin 10 persoane 2 zile.
    Stop �� exagerarii la mancat - asta ar trebui promovat, nu retetele bunicilor, care faceau atata mancare pentru o jumate de luna.
    • +4 (4 voturi)    
      Poate ai dreptate! (Vineri, 24 decembrie 2021, 13:39)

      tedycv [utilizator] i-a raspuns lui Stef_and

      Dar, in trecut, de Crăciun se făceau pomeni. Gospodina caseai nu gătea doar pentru ea si familie. Pregătea colăcei si dulciulete pentru colindători, friptura si sarmale, ca sa dea de pomana pentru sufletul morților. Au rămas obiceiuri impamantenite, doar ca lumea a uitat de cei nevoiași.
      Sărbători fericite, sănătate multa si numai de bine sa auzim.
  • +10 (10 voturi)    
    Masa de Crăciun (Vineri, 24 decembrie 2021, 9:48)

    thegreat [utilizator]

    Nu neg faptul că mulți oameni, din România și de aiurea, sunt stresați în această perioadă a anului din diverse motive, le-au explicat psihologii și antropologii. Vreu să atrag atenția că genul acesta de articole nu este nici realist, nici util pentru crearea unei atmosfere de sărbătoare. Totdeauna subiectul articolului este persoana care pregătește masa. In realitate la mesele de sărbătoare, în familie sau între prieteni, toți participanții contribuie cu ceva. Apoi, se amestecă plata utilităților cu cheltuielile suplimentare legate de sărbătoare. Utilitățile le plătim în fiecare lună, și sunt mari sau mici în funcție de situația fiecărei familii. Sărbătorile sunt momente distincte de viața cotidiană și te pregătești din timp pentru ele. In particular, acest sfîrșit de an este mai ciudat decât altele dar tocmai de aceea trebuie să încercăm să-l petrecem frumos, pentru liniștea noastră sufletească.
  • +12 (18 voturi)    
    CUMPLIT!!! (Vineri, 24 decembrie 2021, 9:55)

    vivatcrescatfloreat [utilizator]

    Traim pentru a manca? sau mancam pentru a trai? E naucitor ceea ce se considera o masa -fie ea si de Craciun! Carne multa, mancare grea, plina de grasimi! P,lus bautura, plus si desigur cozonac.
    Si se plagn de boli multe si cheltuiala pe medicamente... JALNIC! Bani multzi, oboseala, nervi.. Asta e sarbatoare?? Si se plang , se plang , se plang de saracie si ca "mor de foame"!
  • +7 (13 voturi)    
    Craciun (Vineri, 24 decembrie 2021, 11:20)

    Ecce_Homo [utilizator]

    Parca era vorba de a sta alaturi de cei dragi de Craciun nu de a te imbuiba alaturi de cei dragi. Pana sa plec de acasa ai meu aveau fini si prieteni in vizita si, desi taiau un porc inainte de sarbatori, in ziua de Craciun pregateau doar friptura si aperitive. Mama facea chec iar bunica facea cozonaci. Vinul era tot productie proprie. Dar nu era pe baza de umplut matul. Dupa ce am plecat de acasa, de Craciun prefer niste coaste la cuptor cu o salata si ceva aperitive la masa de Craciun. Portii decente. La fel si prietenii la care mergem, fac o friptura la gratar si niste mezze. Nimic iesit din comun, nu cantitati industriale. Radem, povestim, mancam cat sa nu ne ia vinul la vale dar a doua zi suntem fresh. Nu e ok sa mananci atat si atatea mai ales daca in restul anului nu esti obisnuit cu un asemenea volum.
    In rest da, preturile sunt cum sunt. Doar ca, din pacate, de sarbatori oamenii simt nevoia sa compenseze ce nu au avut in restul anului, sa se faleasca un pic cu o bogatie pe care nu o au, chiar si cu costul unui credit. Cam acelasi lucru il observ si cand vine vorba de concedii din vara.
  • +4 (6 voturi)    
    Cum iti asterni asa dormi (Vineri, 24 decembrie 2021, 12:44)

    TrueBlue [utilizator]

    Si intinde-te cat ti-e plapuma... Imi doresc sa nu mai citesc articole despre cat costa masa de Craciun, de anul nou, de Paste, etc. Fiecare cu bugetul lui, cu sursele lui, cu optiunile lui.
    • +2 (6 voturi)    
      Se pare ca (Vineri, 24 decembrie 2021, 13:35)

      Altiro [utilizator] i-a raspuns lui TrueBlue

      Pt unii sarbatoarea de Craciun nu e altceva decat o masa bogata plina cu de toate. Paradoxal bogatia acestei mese, in cazul lor, nu ne arata decat saracia sufleteasca ..
  • +6 (6 voturi)    
    Românie, plai cu flori (Vineri, 24 decembrie 2021, 14:53)

    Simbad [utilizator]

    Din aceeași serie, vor urma articole, respectiv reportaje la TV, despre aglomerația de pe DN 1, pe Valea Prahovei, apoi persoane rănite de exploziile petardelor și celebrul ”dat jos al kilogramelor acumulate de sărbători” la sălile de fitness.
  • +2 (4 voturi)    
    Nu fiti meschini! (Vineri, 24 decembrie 2021, 15:35)

    John M. [utilizator]

    Facem asta de doua ori pe an...In rest, manacam numai contraindicat...Intrebati-o pe majestatea-sa, Mihaela Bilic.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by