Sari direct la conținut

Masa de Crăciun în 2021. Am calculat cât ne costă să pregătim 8 feluri de mâncare esențiale / Cu cât ne-a scumpit inflația Sărbătorile

HotNews.ro
Masa de Crăciun în 2021. Am calculat cât ne costă să pregătim 8 feluri 
de mâncare esențiale / Cu cât ne-a scumpit  inflația Sărbătorile

Lucia, mama unui băiețel de 10 ani, locuiește în Sectorul 4 și recunoaște că pentru ea, Luna Cadourilor este mai degrabă un stres decât o bucurie. Facturile la utilități mi-au crescut cu 300 de lei. În 5 decembrie vine Moș Nicolae, în 24 vine Moș Crăciun, iar cheltuielile cu masa de Crăciun m-au epuizat complet. Noroc că băiatul nu e pretențios și nu am fost nevoită să-i iau lucruri scumpe. Dar ca să mă descurc cu banii am tăiat din bugetele de cadou pentru părinți și rude. Cât despre masa de Crăciun, Lucia spune că a costat-o 500 de lei. ”Inflația asta pe mine cel puțin m-a nenorocit. Și am gătit doar strictul necesar. Faceți și Dvs calculul și vedeți dacă vă mint!”, ne-a spus ea în încheiere. Așa că ne-am apucat să calculăm în baza a 8 feluri de mâncare esențiale de Crăciun.

”Anul ăsta n-am făcut caltaboși, mai spune Lucia. Pur și simplu aș fi intrat în banii de chirie dacă mai făceam și caltaboși!”. Fiul ei va lua masa de Crăciun cu tatăl lui, dar Lucia și-a invitat cele două surori și pe părinți la masă. Că așa e normal de Sărbători, să fim împreună, zice ea. Lucia e profesoară de meserie. Nu câștigă foarte mult, iar inflația lovește cel mai tare în cei cu venituri mici.

Cum am procedat: Am luat rețetele a 8 feluri de mâncare tradiționale, și am calculat prețul ingredientelor utilizate. Am făcut o medie între prețurile din Carrefour, Auchan și Mega Image, acolo unde produsele erau disponibile pe site-urile retailerilor în cauză. După care n-a mai trebuit decât să adunăm. Costurile finale nu includ prețul pentru lumina, apa sau gazul utilizat și nici valoarea timpului petrecut în bucătărie. De asemenea, nu includ costurile cu spălatul ulterior al vaselor (detergent, apă șamd)

Ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun în 2021

Rețetele noastre arată așa:

  • 1. Sarmale (500 g carne tocată de porc mai grasă, 1 ceapă medie tocată, 50 g orez, 1 lingură de ulei, sare, piper, cimbru uscat, puțină boia dulce, două verze murate medii (ca să avem de unde alege foile frumoase). În plus, mai e nevoie de: 2 linguri de ulei, 1 ceapă tocată, crenguțe de cimbru uscat, 1 foaie de dafin (opțional), 250 g piept crud de porc (cu șoric), 250 g afumătură (costițe, kaiser, ciolan sau chiar cârnați proaspeți afumați), 500 ml suc gros de roșii (passata sau bulion gros), 500 ml moare de varză
  • 2. Salata de boeuf : 700 g carne de vitel, 500 g carne de pui, 6 -8 castraveti murati, 1 gogosar murat in otet, 4 cartofi, 6 morcovi, 1 pastarnac, 1 telina mica, 2 linguri mazare, maioneza din 2 galbenusuri – 350-400 g, sare, piper
  • 3. Piftie : doua picioare de porc, o bucata mai mare de carne fara grasime, piper boabe si foi de dafin, usturoi, 2 pliculete de gelatina, decor: oua, pastarnac, morcov
  • 4. Toba. Ingrediente: 1,5 kg picioare de porc (4 buc), 1,5 kg limba de porc (cca. 8-10 buc), 500 g inima de porc, 500 g rinichi de porc, 1 kg carne de porc (de pe ciolan crud, pulpa sau spata), 1,5 kg slanina cu sorici (de pe burta porcului). Condimente: 80 g sare neiodata (speciala pentru muraturi si industria alimentara) – impartita in 2, 30 g piper negru proaspat macinat – impartit in 2, 50 g boia dulce (paprika), 120 g usturoi zdrobit – impartit in 2. Optional: putin coriandru, enibahar. In plus: stomac sau cecum de porc, mate groase, crete, vezica (basica)
  • 5. Carnati. Ingrediente: 1 kg pulpa de porc, 1 kg poala (burta de porc, 30 g de sare, 6 g piper, 1 lingura boia dulce, 6 g cimbru, 1 capatana de usturoi, 400 ml vin alb sec, 4 m de intestine de porc
  • 6. Friptura de porc la cuptor: 1500-2000 g pulpa de porc (o bucata), o lingura de piper boabe, o lingura chimen, sare. Optional: crengute de cimbru, 2 cepe medii albe, 2 cepe medii rosii, 5-6 catei de usturoi, 150 g untura de porc
  • 7. Oua umplute : 1 cutie de pate de porc, 1 legatura mărar, 6 ouă, sare, piper măcinat, 1 lingura smântână, 10 g unt, 2 linguri muştar, 6 gălbenuşuri
  • 8. Cozonac: 1 kg de faina 000, 50 g drojdie proaspata sau 14 g uscata, 350 ml (max. 400 ml) lapte caldut, 250 g zahar, 4 oua, 150 ml ulei sau 100 ml ulei si 100 g unt topit, 3 plicuri zahar vanilat sau doua lingurite extract sau miezul de la o pastaie de vanilie, coaja rasa de la 2 lamai si o portocala, 15 g sare (cantarite!)

Pe lângă asta, mai e nevoie de un vin pe care să-l serviți fiert, cu scorțișoară. Și evident, de 3-4 franzele, o apă plată și una minerală.

La fel ca Lucia, am eliminat caltaboșii din meniu. Nu am pus nici fructele care se servesc după masă.

Am mai presupus ca am luat câte o sticlă de ulei, o pungă de sare, 1 kg de ceapă albă și unul de ceapă roșie, o pungă de orez, 1 kg de făină , o punguliță de boia, un borcan de muștar, o cutie de smântână, 1 kg zahăr, un litru lapte, două lămâi, o portocală și 4 căpățâni de usturoi.

Costul mediu total pentru aceste rețete plus un vin de 16 lei sticla (de 700 ml) ne-au dus la 520 de lei

  • E drept, bugetul mediu pe care românii vor să-l cheltuie cu ocazia sărbătorilor – incluzând cadouri și masa de Crăciun, este de circa 1000 de lei, potrivit unui sondaj recent publicat. 1 017 lei, în condițiile în care 29% dintre respondenți spun că vor cheltui sub 500 de lei și doar 4,13% își permit să cheltuie de sărbători mai mult de 3 000 de lei. 48% dintre respondenți spun că își vor reduce cheltuielile de sărbători față de anul trecut, iar la polul opus, doar 18% își permit să cheltuie mai mult decât anul trecut.
  • Pentru masa de Crăciun, 42,5% dintre români sunt dispuși să cheltuie mai puțin de 300 de lei, 33,8% între 300 și 600 de lei și doar 23,6% alocă un buget mai mare de 600 de lei. Bugetul mediu alocat cadourilor este 509 lei, iar 65% dintre respondenți vor să se încadreze sub acest plafon, în timp ce doar 9,5% plănuiesc să cheltuie mai mult de 1 000 de lei. În ceea ce privește bradul de Crăciun, 13% spun că nu vor împodobi un brad, 56% vor folosi bradul artificial din anii trecuți, iar 30,5% spun că și-ar cumpăra un brad, cu un buget maxim de 150 de lei.

Cu cât s-au scumpit ingredientele pentru rețetele de Crăciun 2021

Inflația comunicată de INS în noiembrie (și valabilă pentru octombrie, așadar) spune că alimentele s-au scumpit cu 6,1%. Dacă ne uităm la scumpirile ingredientelor pe care le-am folosit noi, constatăm că e vorba de creșteri mai mari la unele alimente: uleiul e mai scump cu 28%, făina și pâinea cu câte 9,1%, ouăle cu aproape 6%, zahărul cu 10%. Pe medie, produsele pe care le-am utilizat noi s-au scumpit față de Crăciunul anterior cu aproape 10%.

Vezi aici calculele mai detaliate putin

ARHIVĂ COMENTARII
D-or • 2013-06-28 10:13:23
Pentru a putea judeca, va propun, domnule redactor sa reveniti cu un articol in care sa prezentati toate masurile, privatizarile, spargerile, restructurarile, reorganizarile facute la recomandarile sau la impunerea FMI de-a lungul timpului, insotite si de o evaluare a impactului acestor masuri.
2 4
Garett • 2013-06-28 10:16:31
Avem inca nevoie de un acord cu FMI, inca mai avem firme care functioneaza in tara asta, asa ceva este de-a dreptul inacceptabil! Chiar sunt curios ce va cere FMI in urmatorul acord, sa vindem Hidroelectrica, Nuclearelectrica, poate organele, de ce nu? Daca tot e sa fim colonie macar sa fim pana la capat! FMI nu ne-a adus decat saracie lucie si distrugerea economiei, dar cata vreme mai misca ceva in economie misiunea sa nu este completa, trebuie sa-l ajutam sa ne puna la pamant!
3 4
bogdan1477 • 2013-06-28 11:43:27
Cu e e mai bun un management al statului roman decit un management privat? Si daca tot vorbim de sclavie, cu ce e mai bun sa fim sclavii lu' Fenechiu decit sclavii OMV, de exemplu? De ce e mai utila o firma de stat capusata de politicieni decit un profit reinvestit de OMV, plata taxelor la zi si cresterea valorii companiei de la 700 mil la 5-6 mld? Nu inteleg de ce unii inca mai au impresia ca firmele care apartin statului apartin de fapt populatiei. Nu, ele apartin politrucilor care le capuseaza necontrolat. Da' suna bine sa stim ca CFR, de exemplu, e de stat. Chiar daca produce anual pierderi de sute de milioane de euro, e capusat din toate partile, de la directori pina la nashu' care ia cite un banuts de la fiecare calator fara bilet, e bun ca e al nostru. Oare nu e mai bine sa fie privat, curat, fara intirzieri? Cum arata acum transportul cu autocarul privat fiind, fata de cum arata acu 10 ani cu autobuzele alea mizere destat? Oare de ce nu intelegem ca in romania statul e doar o gasca de hoti care distrug tot ce conduc?
2 4
ktistes • 2013-06-28 10:35:40
FMI e o bancă - are tot interesul să-şi recupereze banii, dar la fel de mare e interesul politicienilor noştri de a-şi menţine privilegiile şi influenţa în stat şi în companiile de stat. Unii zic că FMI ne-a adus nenorociri, dar refuză să recunoască faptul că politicienii şi-au menţinut rudele şi sponsorii dubioşi în companii, au menţinut politizarea administraţiei şi vor justiţia subminată pentru a evita plata unor taxe sau responsabilitatea pentru deturnarea de fonduri de la stat sau UE pentru propriile buzunare. Singura vină a FMI-ului e că nu a fost suficient de categorică în promovarea reformelor. Nu ea a decis creşterea taxelor şi scăderea salariilor, pentru că a propus concedieri, ceea ce nu dorea nimeni. Aceeaşi vină o au şi UE şi Banca Mondială, pentru că acum nu mai avem o reformă a educaţiei, nici a administraţiei, nici a sănătăţii, ci vorbim de un nou 2008, dar cu efecte întârziate. Iar legat de companiile de stat, ar fi bine să vindem ce e profitabil, dar lăsăm pe alţii să ne supravegheze, că de tâmpenii nu ne lăsăm.
4 5
2013-06-28 10:46:46
2 3
bogdan1477 • 2013-06-28 11:56:58
"Daca ai nostri doar fura atunci trebuie decapitati, spanzurati, impuscati in cap si apoi incendiati" Si cine ma rog sa-i impuste? Vadim Tudor pe stadion? Sau facem adunari populare in care decidem cit a furat fiecare? A simplu de pornit cu avint revolutionar la prinderea hotilor, da' e greu de realizat asta. Uita-te citi au fost prinsi in 23 de ani, si uita-te cum sunt vinati aia care au schimbat ceva in justitie (gen Macovei, Predoiu, Morar, Kovesi). Cu un popor mustind de hoti si spagari e greu sa ai justitie independenta si corecta. Iar reforma fara dorinta poporului nu se prea poate face, dupa cum s-a vazut. Asha ca ce zici tu suna frumos, da' era aplicabil intr-un sistem dictatorial, ca pe vremea lui Vlad Tepes. Acu, din pacate, e cam greu ...
2 4
2013-06-28 12:42:34
0 2
bogdan1477 • 2013-06-28 16:10:54
Tarile enumerate de tine sunt tari cu economiile cele mai dezvoltate, tari care nu au nevoie de certificate de buna purtare. Compari tu statul de drept in SUA, UK, Germania, Japonia cu ce e la noi? Se compara administratia de la ei cu a noastra? E vro legatura intre performanta firmele lor de stat si ale noastre? Noi avem nevoie de FMI nu pentru bani, ci pentru a avea un certificat de buna purate fara de care nu are nimeni incredere in ce facem sau ce spunem. Si mai avem nevoie de FMI ca sa ne restructuram, ca sa ne reformam in domeniile in care statul pierde miliarde de euro cum ar fi sanatatea, administratia centrala si locala, firmele de stat precum cfr, posta, tvr, tarom, etc, etc.
2 1
CetateanulRoman • 2013-06-28 11:28:46
o spuneti de parca Fondul ar fi interest sa incheie acest accord!?!? E interesul lor? E INTERSUL NOSTRU! Ne indoim de eficacitatea solutiilor impuse de Fond? Aplicindu-le am supravietuit. Cei care nu (Grecia, Spania....) cam dau de greu! Daca nu o sa semneze o sa ne fie greu si noi. Si cind o sa imprumutam la costuri de piata libera.... De fapt guvernul a ratat tot ce a cerut Fondul
3 2
D-or • 2013-06-28 19:58:54
Avem 9 milioane de saraci, mai saraci decit orice grec sau spaniol. SPUNE-LE LOR ca am supravietut, asa cum o face Basescu, cu cinism. Saracia te pindeste, Cetatean roman
1 1
D-or • 2013-06-28 14:17:14
Dl. Vasilesu a spus-o intr-un interviu: FMI nu cere si nu formeaza performanta, ci doar mentinerea intr-o zona gri, vulnerabila. FMI nu a zis niciunui stat, Ok, incearca sa devii lider mondial in productia de rulmenti sau ceasuri. Investeste in cutare domeniu pina obtii excelenta. Deci e clar, daca vrem sa devenim performanti, daca vrem succesul intr-un anumit sector (nu-l putem obtine in toate, dar apoi va functiona si un domino pozitiv), trebuie sa o facem prin noi insine, voluntar si cu toata implicarea necesara, cu masuri logice si eficiente economic, utilizind retetele de succes verificate si nu masuri aiuristice, pe care tarile puternice le recomanda altora, dar ele nu le aplica.
0 2
bogdan1477 • 2013-06-28 16:19:28
FMI-ul iti impune doar ceva stabilitate macro si iti sugereaza si niste metode de a ajunge acolo. De exemplu, in 2010, vazind ca ajungem la deficit de 12%, adica 15-16 mld eur la un buget de 36 mld, adica vazind ca ajungem sa cheltuim cu 40% mai mult decit adunam la buget, ne-a cerut sa facem comva sa scadem cheltuielile si/sau sa crestem veniturile, ca altfel ajungem precum Grecia sau Spania. Iar acu, dupa ce am rezolvat problema macro-stabilitatii, ne sugereaza diverse reforme, cum ar fi reforma sanatatii, privatizarea sau inchiderea firmelor de stat gen posta romana sau Oltchim, care nu produc decit pierderi la buget si salarii restante la angajati si reformarea administrativa. E ceva din toate astea care ne tine in zona de subdezvoltare? Suntem submediocri pentru ca nu stim sa facem nimic cu valoare adaugata mare, pentru ca suntem neseriosi, lenesi, hoti. Nu pentru ca avem acord cu FMI. Da' noi suntem atit de cu coada pe sus (ca de, stii vorba aia, prostu daca nu-i fudul...) incit nici mcar nu concepem ca de vina pentru saracia si mediocritatea in care ne aflam suntem chiar noi, individual si colectiv. Nu, noi dam vina pe rusi, pe americani, pe masoni, pe evrei, pe tigani, acu mai nou pe FMI.
2 2
INTERVIURILE HotNews.ro