Miercuri a apărut în Monitorul oficial Legea nr. 315/2021, ce aduce modificari importante Legii nr. 129/2019 privind combaterea spalarii banilor. Foarte important: dacă o societate a depus deja o declarație cu beneficiarii reali și nu a intervenit nicio modificare, această societate este scutită de la depunerea declarației cu beneficiarul real, explică consultantul fiscal Adrian Benta. ”Dacă o societate nu a depus declarația cu beneficiarii reali, termenul final de depunere a declarației este de 90 de zile de la încheierea stării de alertă!, mai adaugă acesta.

Adrian BentaFoto: StartupCafe.ro
  • Potrivit documentului, se abrogă obligația depunerii anuale a declarației cu benenficiarii reali pentru societățile la care participanții la societate sunt rezidenți în România, în Uniunea Europeană sau în state terțe considerate cooperante fiscal de către autoritățile competente.
  • Se păstrează obligația depunerii anuale a declarației cu beneficiarii reali pentru acele societăți la care participantul la societate provin din jurisdicții considerate de autorități ca nefiind cooperante fiscal. Autoritățile din domeniul combaterii banilor vor întocmi un Registru public cu aceste jurisdicții necooperante fiscal.
  • În rest, se păstrează obligația depunerii declarației cu beneficiarii reali la înființarea societăților, indiferent de forma de organizare.
  • Se păstrează obligația depunerii declarației cu beneficiarii reali în termen de 15 zile de la apariția unei modificări atât în structura participanților la societate, cât și în cadrul elementelor de identificare.

Vezi aici legea, așa cum a apărut în Monitorul Oficial