Șomajul tehnic suportat de stat expiră vineri, 31 decembrie. Ministerul Muncii pregătise inițial un proiect, l-a trimis la CES, iar ulterior l-a retras. Zilele trecute, în schimb, a trimis un alt document ușor modificat (în vom atașa mai jos), dar nu a putut fi dat un aviz în ședința Consiliului Economic și Social pentru că lipseau două avize: ale Ministerului Finanțelor și Ministerului Justiției.

MuncaFoto: DreamsTime

Așadar, practic șomajul tehnic suportat de stat se încheie astăzi. E posibil totuși să vedem la începutul anului 2022 adoptat proiectul de mai jos.

Proiect prelungire șomaj tehnic suportat de stat (varianta nouă)

Este vorba despre faptul că pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizațiile de care beneficiază salariații sunt de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat (adică 6.095 lei).

De asemenea, se aplică și pentru profesioniști, persoane care obțin venituri din drepturi de autor etc.

Conform proiectului, prelungirea ar putea fi până la 31 martie 2022, dar acordarea poate fi oprită dacă între timp încetează starea de alertă.