Analistii bancari estimeaza o inflatie anuala de 8,1%, in februarie, pe fondul cresterii pretului la gaze, si se asteapta, in acest context, ca BNR sa majoreze din nou dobanda de politica monetara, pana la 9,5% la sfarsitul lunii martie.

Cei 14 analisti romani, intervievati de Reuters si citati de Mediafax, au apreciat ca inflatia anuala din luna februarie se va situa intre 7,2% si 8,3%. Conform datelor din ianuarie, rata inflatiei din ultimele 12 luni a urcat la un nivel maxim al ultimului an si jumatate, de 7,26%. Media estimarilor formulate de analisti indica o inflatie anuala de 8,5% in martie, dar si o coborare a acesteia pana la 5,8% in decembrie. Previziunile expertilor sunt apropiate de cele ale Bancii Centrale care a prognozat o rata anuala a inflatiei de 8,3% in martie si de 5,9% in ultima luna a anului.

"Estimam ca preturile marfurilor nealimentare vor avansa cu circa 1% in februarie, in principal din cauza majorarii costurilor gazelor cu 8,5% (...) si ca se vor mentine presiunile din cauza cresterii preturilor la alimente", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, analist economic la ING.

Analistii anticipeaza ca presiunile inflationiste se vor reduce, in a doua parte a anului, datorita unei posibile productii agricole bune si a aprecierii monedei nationale.

Analistii se asteapta la o noua majorare a ratei de politica monetara cu 0,5% in martie

Avand in vedere perspectiva legata de inflatie, analistii se asteapta ca BNR sa decida majorarea costurilor de imprumut pentru a patra luna consecutiv. Zece dintre cei 14 analisti considera ca BNR va majora, pe data de 26 martie, dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5%, trei estimeaza ca institutia va mentine rata, in timp ce un economist prevede o crestere la 10%.

"Estimez ca BNR va majora rata de politica monetara cu cate 0,5 puncte procentuale la urmatoarele doua reuniuni ale Consiliului de Administratie, din cauza ca amplificarea presiunilor inflationiste ar putea determina mentinerea ratei anuale a inflatiei peste 8%, in primul semestrul din 2008", a afirmat Catalina Constantinescu, analist la ABN AMRO.

Estimarile pentru decizia din mai a BNR indica mentinerea ratei de politica monetara la 9,5%

Anticipatiile majoritatii expertilor chestionati pentru luna mai, cand BNR va lua urmatoarea decizie in privinta ratei de politica monetara, este ca banca centrala va mentine nivelul de 9,5%. In schimb, cinci analisti au apreciat ca BNR va majora rata dobanzii la 10% in luna mai.

"Banca centrala a indicat ca reducerea deficitului de cont curent este absolut necesara si credem ca institutia financiara isi va demonstra intentiile bune", a afirmat analistul BCR, Melania Hancila.

Referitor la PIB, economistii se asteapta ca acesta sa-si mentina ritmul de crestere la 6% in acest an.