Ministerul Finanțelor a pregătit proiectul pentru aprobarea Contractului de finanțare în valoare de 305 milioane de euro, semnat între România și Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru construcția Spitalului Regional de Urgență Cluj. Conform MF, împrumutul reprezintă aproximativ 67% din costul net al Spitalul Regional de Urgență Cluj, diferența de aproximativ 150,4 mil. euro (33%) fiind asigurată de partea română, din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat.

Ministerul FinantelorFoto: Hotnews

“Data finală de disponibilizare a împrumutului, care este acordat în condiții foarte avantajoase, este de până la 72 de luni de la semnarea contractului de finanțare. Acesta poate fi tras în maxim 30 tranșe, valoarea minimă a unei tranșe fiind de 10 mil. de euro”, spune Ministerul.

Implementarea proiectului va fi asigurată de Ministerul Sănătății, în calitate de Promotor și agenție de implementare.

Câte paturi va avea noul spital și când se va finaliza

Investiția de aproximativ 454,4 millioane euro constă în construcția unui nou spital regional la Cluj, cu 849 de paturi.

“Noul spital va înlocui și va prelua rolurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca (cu excepția a douã dintre cele trei departamente de Ginecologie/Obstetricã existente, care vor fi păstrate în locația curentă)”, menționează sursa citată.

• Obiectivul principal al proiectului este de a îmbunătăți calitatea și eficiența serviciilor medicale pentru pacienții care necesită intervenții acute, de nivel secundar și terțiar, ce implică tehnologie și experiență de nivel înalt. În contextul actual al crizei COVID-19, se preconizează că proiectul va contribui la sporirea capacității de pregătire și reacție împotriva unor viitoare pandemii.

Spitalul Regional de Urgență Cluj va fi un complex de clădiri cu 7 etaje, va avea 744 de paturi în secția de îngrijire acută cu spitalizare și 105 de paturi pentru terapie intensivă.

Proiectul se va finaliza în 2026.

Cât de mare va fi: de la heliport pe acoperiș, la spații pentru învățământ și cercetare

Conform studiului de fezabilitate, suprafața construită va fi de 151.891 mp, cu o amprentă la sol de 28.883 mp.

Clădirea va avea 7 nivele, inclusiv subsol ce va cuprinde și o parcare, iar partea supraterană va avea o porțiune orizontală ce va găzdui serviciile de diagnostic, intervenții și tratament și trei turnuri cu secțiune pătrată pentru unitățile de spitalizare.

Pe acoperișul clădirii va fi construit un heliport H3. Spitalul va avea și spații cu destinație pentru activități de învățământ și cercetare.

Spitalul va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 849 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgență, 27 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională, etc.

Acest împrumut este al doilea din seria de trei împrumuturi convenite de Ministerul Finanțelor cu Banca Europeană de Investiții pentru finanțarea celor trei spitale regionale de urgență din Iași, Cluj și Craiova.

Ministerul Finanțelor a finalizat în decembrie 2021 pașii legali pentru intrarea în vigoare a împrumutului pentru Spitalul Regional de Urgență Iași și, în paralel cu procesul de aprobare a împrumutului pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj, efectuează demersurile necesare pentru încheierea Contractului de Finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență Craiova.

Potrivit studiilor de fezabilitate, costul total al celor 3 spitale (Cluj, Iași și Craiova) se ridică la cca. 1,64 mld euro. Finanțarea acestora este susținută parțial prin fonduri externe nerambursabile atât în cadrul exercițiului financiar 2014-2020, cât și în cadrul exercițiului 2021 – 2027.