Copii care vor să învețe, dar „cu burta goală” și productivitatea scăzută din viitor. Stăm cel mai prost din UE pentru că autoritățile nu-s în stare să ia măsuri ori nu înțeleg cum trebuie să se implice

de Florin Bărbuță     HotNews.ro
Duminică, 9 ianuarie 2022, 11:00 Economie | Finanţe & Bănci


Saracia si hrana copiilor
Foto: DreamsTime
Literatura economică spune ca dacă vrei copii sănătoși cu o productivitate bună în ceea ce înseamnă a învăța, trebuie să-i hrănești bine: atât părinții cât și copiii. Adică au nevoie de o mâncare bogată în nutrienți. Avem un minister al Familiei care ar trebui să colaboreze cu cel am Educației, un președinte care vorbea de o Românie educată (fără rezultate până azi, așa cum a arătat recent și Gabriel Liiceanu) și o sărăcie ce afectează copiii. Hrăniți slab în copilărie, au șanse mai mici de reușită în viața adultă.

Programul "cornul și laptele" nu este de ajuns: sunt copii care merg la școală doar ca să aibă parte de o masă. În rest, sunt flămânzi. Este nevoie de o implicare diferită a autorităților. Să vadă bine problemele, pentru că soluții se găsesc.

Mai mult, pandemia i-a afectat și mai mult pe copiii din zonele defavorizate (arătăm o poveste reală mai jos). Când vorbim de sărăcie, în general, ne gândim la persoane care nu au nici măcar două mese pe zi. Adică persoane care au probleme cu alimentația.

Să ne uităm la copii.

România este pe primul loc în UE la sărăcia în rândul copiilor (risc de sărăcie sau excluziune socială în 2020: 41,5%). Bulgaria e după noi cu 36,2%, Spania (31,8%) și Grecia cu 31,5%.

Conform unui comunicat al Salvați Copiii, rata deprivării materiale severe a crescut în rândul populației generale, de la 14,5% la 15,2%, dar creșterea este dramatică în rândul copiilor români – de la 17,7% la 21,4% și, în cazul copiilor mai mici de 6 ani, de la 16% la 22%, în primul an al pandemiei.

Un grup în mod special vulnerabil este acela al copiilor mamelor minore: în 2019, s-au înregistrat 7.977 de mame minore, dintre care 700 aveau sub 15 ani.

WorldVision a realizat un raport (date pe 2020) pe sărăcia din mediul rural în rândul copiilor și a observat că problema calității alimentație și a accesului la alimente de calitate rămâne una foarte importantă. În peste trei sferturi dintre gospodării (76%), respondenții au declarat că au fost nevoiți ca în ultimele 12 luni să cumpere alimente ieftine. În 2016 acest procent a fost de 74%, iar în 2018 de 71%. În același timp, în 74% dintre gospodării s-a recurs la limitarea cantităților de alimente ce au fost achiziționate.

Trebuie pornit de la bază: hrana, educația și productivitatea sunt legate între ele. Copiii hrăniți prost, nu vor avea aceleași rezultate cu cele ale celorlalți. Pot fi excepții, dar în general un copil care e flămând tot timpul nu va avea randament bun. Asta nu înseamnă că trebuie să-i umpli stomacul cu prostii, ci cu hrană adecvată.

Pornim de la o poveste, prezentată anul trecut pe HotNews.ro, despre realități pe care nu le vedem, de la Romanian Business Leaders.

O comunitate defavorizată, ajutată până la urmă de o directoare de școală: copii care nici nu înțelegeau ce sunt anumite alimente


Povestea este una ceva mai fericită, dar sunt unele comunități care nu au parte de acest noroc, de a avea pe cineva care a cerut ajutor din mediul privat, până la urmă. Și a primit. Dacă ar fi așteptat ceva de la cel public, nu s-ar fi întâmplat nimic. În zonele defavorizate sunt drame.

Daniela Niste, directoare adjunctă la școala gimnazială din Seleuș, Daneș, Mureș, a făcut ceva. A văzut că elevii săi (din mediul defavorizat) nu vin la școală neapărat să învețe, ci pentru că școala le oferă acel mediu cald. Adică condițiile pe care nu le au acasă.

Odată cu pandemia, când nu au mai putut merge la școală, aceasta a fost o problemă pentru ei.

De exemplu, povestea ea, la 3 zile după ce am intrat în perioada aceea de lockdown a venit un mesaj pe Facebook-ul școlii: „Doamna directoare, noi când începem școala? Nu am mâncat de 3 zile”.

În noaptea aceea, nu a putut să doarmă și s-a gândit ce poate face.

• De menționat că, de 10 ani, în școală funcționează un proiect after school în parteneriat cu un ONG care oferea o masă zilnică elevilor după orele de curs. Foarte mulți copii au rămas cu acea masă pe zi.

„În momentul în care am intrat în lockdown, ei au răbdat de foame”, spunea Niste.

Ce-a făcut?

A identificat un loc unde acești copii să vină să facă un after school, pentru că sunt mulți.

„Ne-am reorganizat. În acest loc am reușit într-un timp foarte scurt. Veneau cu distanțare, primeau o masă zilnică. Asiguram nevoile pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite”, spunea ea.

„Familiile nici nu au, dar nici nu cred în educația acestor copii. Îi trimit la școală să scape de ei, practic”, afirmă Niste.

Ca să ne dăm seama despre despre problema ce ține de hrană din zonele defavorizate, trebuie spus că unii copii nici nu știu ce e carnea sau bananele, de exemplu. Asta se întâmplă în România, în secolul XXI, când ar trebui să nu ai astfel de probleme.

Niste a mai povestit că a făcut un contract cu o firmă de catering și le-a adus acestor copii copănele.

"Un copil de 6 ani m-a întrebat: Doamna învățătoare, ce e asta?
I-am zis: Cărniță, o mănânci!
Copilul: Cum să mănânc?
- Pune mâna și mănâncă!

Cu un alt copil vorbeam despre banane.
Îmi zice: Nu am mâncat niciodată banane!
Asta la șase ani."


“Poate unii spun că nu e treaba școlii. Eu spun că e treaba noastră”, conchide Daniela Niste.

Ce spune literatura economică despre hrană și productivitate


Una dintre cele mai bune cărți din domeniu este „Poor Economics: A Radical Rethinking of the Way to Fight Global Poverty”, de Abhijit V. Banerjee și Esther Duflo, pe care sperăm că au citit-o ministrul Educației sau cei ai Familiei și Muncii.

Problema este că atunci când unor părinți li se oferă bani, aceștia nu îi consumă pe mese mai bune și mai bogate în diverși nutrienți. Mai mult, unii îi beau: alcool. Astfel, cei care suferă sunt tot copiii, atât când sunt mici, cât și când ajung adulți. Alimentația din copilărie le afectează viitorul.

Săracii nu mănâncă mai mult sau mai bine atunci când veniturile lor cresc. Există prea multe presiuni și dorințe care concurează cu mâncarea.

În cazurile analizate în acea carte, cei care au primit mai mulți bani (subvenții) au preferat să cumpere diverse alimente ce țin de gust, și mai puțin ceva care să le ajute organismul, adică o mâncare de calitate superioară. De exemplu mulți s-au îndreptat către cele cu zahăr.

Investiția în alimentația copiilor și a mamei însărcinate ajută pe termen scurt și lung


În schimb, spune cartea, investiția directă în alimentația copiilor și a mamei însărcinate oferă oferă rezultate extraordinare.

Acest lucru se poate face prin oferirea de alimente bune mamelor însărcinate și părinților copiilor, chiar și la grădiniță și la școală. Este vorba despre mese bogate în micronutrienți sau să li se ofere părinților stimulente pentru a consuma suplimente nutritive, o hrană mai bună.

"E posibil ca oamenii să nu realizeze valoarea hranei pentru ei și pentru copiii lor. Importanța micronutrienților nu a fost înțeleasă pe deplin nici de oamenii de știință, până relativ recent. Deși micronutrienții sunt ieftini și uneori pot duce la o creștere mare a venitului pe viață, este necesar să știi exact ce mănânci (sau ce pastile să iei). Nu toată lumea are informațiile necesare", conform acelei cărți.

Mai mult, oamenii tind să fie suspicioși față de cei care le spun că ar trebui să-și schimbe dieta, probabil pentru că le place ceea ce mănâncă.

Impactul subnutriției asupra șanselor viitoare în viață începe înainte de naștere. În 1995, British Medical Journal a venit cu termenul „Ipoteza Barker” cu privire la teoria doctorului David Barker conform căreia condițiile din uter au un impact pe termen lung asupra șanselor de viață ale copilului (exemple găsiți în carte).

Diverse alte exemple (testate) arată că cei care au primit un anumite mâncăruri bogate în diferiți nutrienți au avut o productivitate mai bună.

Există o mulțime de dovezi care arată că malnutriția în copilărie afectează în mod direct capacitatea de a funcționa cu succes în lume când aceștia ajung adulți.

Copiii subnutriți au șanse mai mari să aibă rezultate educaționale mai scăzute. Subnutriția este, de asemenea, asociată cu un statut economic mai scăzut când devin adulți, conform Maternal and Child Undernutrition: Consequences for Adult Health and Human Capital”, de Cesar G. Victora, Linda Adair, Caroline Fall, Pedro C. Hallal, Reynaldo Martorell, Linda Richter, and Harshpal Singh Sachdev.

Îmi amintesc, în urmă cu mai mulți ani era un reportaj (la TV sau scris, nu mai rețin exact), în care un copil avea o soră. El era fericit că mergea la școală unde primea „cornul și laptele”. Nu era fericit pentru că se hrănea el. Nu mânca tot: păstra pentru sora lui mai mică de acasă care nu avea ce să mănânce. O hrănea pe ea din mâncarea lui.

În concluzie, dincolo de „a educa România”, în paralel trebuie hrănită. Trebuie să meargă mână în mână. Statul are în mod sigur o evidență a familiilor și comunităților defavorizate. Tot ce trebuie să facă este să se implice. Soluții sunt, dacă vrei și te interesează soarta lor și a viitorului nostru, al tuturor. În final totul se traduce în productivitate care înseamnă bunăstare pentru toată lumea.


*Textul este inspirat de cartea: „Poor Economics: A Radical Rethinking of the Way to Fight Global Poverty”, de Abhijit V. Banerjee și Esther Duflo
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5903 vizualizari

 • +15 (25 voturi)    
  s-a rezolvat deja (Duminică, 9 ianuarie 2022, 11:28)

  pehash [utilizator]

  Chiar daca cei 98% crestini din Romania nu au reusit singuri sa rezolve aceasta problema ridicand zeci de mii de biserici si catedrale, s-a identificat solutia salvatoare - isi face coana firea-pandele minister. Angajeaza cateva sute de rude si prieteni, apoi le da niste vouchere. Totul e sub control.
  • +7 (15 voturi)    
   Singura solutie (Duminică, 9 ianuarie 2022, 12:00)

   Radub1000 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   este sa nu mai votati oameni buni PSD sau PNL! Pana nu pleaca aceste 2 grupuri infractionale de la putere se duce totul de rapa in Romania!
   • 0 (8 voturi)    
    Am putea rezolva cu (Duminică, 9 ianuarie 2022, 12:26)

    John M. [utilizator] i-a raspuns lui Radub1000

    un nou partid, din care trei sferuri sa fie emigrantii din 1991 incoace care au reusit in Occident si sunt dispusi sa se intoarca pentru un timp ca sa le arate romanilor "ca se poate".
   • -5 (11 voturi)    
    de acord (Duminică, 9 ianuarie 2022, 13:35)

    Gogu_cel_viteaz [utilizator] i-a raspuns lui Radub1000

    atat ca am sa adaug si USR+ pe lista.
    Sper ca pana la viitoarele alegeri sa apara niste optiuni viabile.
  • +2 (6 voturi)    
   Corect (Duminică, 9 ianuarie 2022, 12:17)

   thegreat [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   Chiar ceva de genul ăsta gândeam și eu, la cât de creștini se dau toți, e uimitor că lipsește total omenia din toat manifestările interumane.
  • -8 (14 voturi)    
   Bravo (Duminică, 9 ianuarie 2022, 12:33)

   donjoe [utilizator] i-a raspuns lui pehash

   Da, mă, geniule, Firea e de vină pentru inegalitățile economice și sărăcia aduse de politicile agresiv-american-capitaliste ale partidelor de dreapta de 30 de ani încoace.
   • +2 (6 voturi)    
    Era.. (Duminică, 9 ianuarie 2022, 15:26)

    Tessian [utilizator] i-a raspuns lui donjoe

    Era mai bine pe vremea lui Ceasca cand un grup mic de oameni decideau pentru toata lumea ce mananca, cand are acces la apa calda, cand are curent electric, ce vezi la televizor, unde mergi la munca si pe cati bani?
    Problemele nu sunt create de libertatile aduse de revolutie ci de relicvele comuniste care ne sugruma cate putin in fiecare zi. Daca eram intr-adevar tara capitalista (SUA nu mai e demult), nu aveam sistem de pensii de stat, sistem medicat de stat, invatamant de stat, plus diversele institute, comitete, consilii si administratii care nu produc nimic.
 • +8 (14 voturi)    
  Statul roman vrea cat mai multi sclavi ai statului (Duminică, 9 ianuarie 2022, 11:47)

  vladionvladion [utilizator]

  toti trebuie sa fie legati direct de stat, sa depinda 100% de el, sa fie umili in fata statului, sa nu gandeasca si sa voteze ce trebuie
  Orice urma de educatie ar duce la pierderi de voturi pentru USL (care ne-a condus intr-o forma sau alta de 30 de ani si inainte)
  • +2 (8 voturi)    
   Vrea cati mai multi prosti, (Duminică, 9 ianuarie 2022, 12:33)

   John M. [utilizator] i-a raspuns lui vladionvladion

   nu scalvi. Nu poti sa-i pacalesti pe romani...
   6% dintre romani nu lucreaza si se multumesc cu "ajutorul social".
   10,000 de romani au pensii speciale care ar putea pune pe masa foarte multe bucate pentru foarte multe familii.
   Departamentul Firea a fost facut pentru ca acolo se pot frauda miliarde de lei fara a li se lua urma.
  • -2 (8 voturi)    
   observ ca asta devine un trend mondial (Duminică, 9 ianuarie 2022, 13:02)

   Gogu_cel_viteaz [utilizator] i-a raspuns lui vladionvladion

   pe care-l imbratiseaza si populatiile multor tari occidentale.
   Statul sa se ocupe de toate. Statul sa-i dea copilului de mancare, statul sa ti-l ia de pe cap ca sa te poti dezvolta in cariera, statul sa-l instruiasca, statul sa-l invete ORICE, statul sa-l creasca, statul sa se ocupe de toate...
   Si statului ii convine nespus de mult aceasta situatie, iar cu prima ocazie va motiva cat de neputincios e sa rezolve problemele populatiei si cum singura solutie e si mai mult stat (inca un minister, inca o comisie, inca niste "experti", inca niste legi.....)
 • +10 (18 voturi)    
  Parintii la munca (Duminică, 9 ianuarie 2022, 11:56)

  Jeta [utilizator]

  Guri flamande sunt fara numar - fara numar, nu e corect sa-i hraneasca scoala+primaria+biserica+ ONG-urile, pt ca atunci fenomenul e doar intretinut. Ce motivatie au parintii sa mearga la lucru - munca e grele - cand ceata de copii primeste, citez: "incaltaminte, imbracaminte, rechizite, banane si copanele la catering, teme facute la afterschool in mediu cald" ? Poate ar trebui obligati parintii sa isi creasca propriii copii. Eu, ca fraierul, n-am dormit o noapte intreaga de nu stiu cand de grija serviciului, iar copilul meu nu primeste nimic gratis! Din banii mei e si amaratul ala de pachet de biscuiti pe care il are in ghiozdan...
  • 0 (2 voturi)    
   Indirect, te ajuta si pe tine (Luni, 10 ianuarie 2022, 12:55)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Jeta

   Copiii astia care nu au ce manca si nu pot invata vor deveni parinti la randul lor, vor fi parte din urmatoarea generatie de adulti care va influenta viitorul tarii. Copiii tai vor trai alaturi de ei. Pensia ta va fi platita din suma cumulata a taxelor platite de urmatoarea generatie.
   Deci este o investitie in viitorul societatii in care traiesti, chiar daca pe moment pare doar o redistribuire a produsului muncii tale.
   Partea trista este ca aceasta redistribuire functioneaza doar daca este facuta consecvent si banii chiar ajung la destinatia dorita. Daca sunt furati pe parcurs de functionari corupti, toata lumea pierde..
 • +7 (9 voturi)    
  "Stăm cel mai prost din UE pentru că autoritățile (Duminică, 9 ianuarie 2022, 12:02)

  ty [utilizator]

  "Stăm cel mai prost din UE pentru că autoritățile nu-s în stare să ia măsuri"?

  Stăm cel mai prost din UE pentru că autoritățile(foarte putine) care au luat masuri au ajuns cel mai rau din punct de vedere politic si nu numai. Cel mai bine au ajuns cei care nu au facut nimic. Exemplul dat de pehash este edificator.
 • +3 (5 voturi)    
  Statul are bani pt. a mari salarii si pensii (Duminică, 9 ianuarie 2022, 13:01)

  kkciosuldelahamangia [utilizator]

  Speciale magistratilor cu 20% dar si celorlalte institutii fr forta, servicii, politie si armata, dar n-are bani de a da o masa calda tuturor elevilor din tara asta.
  Si daca ne mai muitam cine este in fruntea statului, sef al acacademiei rromane si sinistru' al educatiei, realizati ce viitor are tara asta.
 • +4 (6 voturi)    
  Sa nu fim atit de negativisti (Duminică, 9 ianuarie 2022, 14:09)

  n.dumiritu [utilizator]

  Guvernul nu a intors ochii de la realitatea reafirmata in articolul de fata ( bravo pentru abordarea subiectului! ). Nu, Guvernul si administratia au ales sa-si dea retributii garnisite cu sporuri, basca vaucere ca sa nu sufere turismul. Prima pozitie in clasamentul rusinii al neglijarii tinerilor si copiilor! Tara a Uniunii Europene si nu a Americii de Sud! Si e si mai crunt decit arata statisticile oficiale, pentru ca sintem asi la masluirea dalelor, astfel incit sa arate conducatorii "competenti si devotati natiei". INS-ul este al Guvernului si produce la comanda, daca va amintiti.

  Din alea aprox. 2,5 mld. bugetate pt. vaucerele de vacanta ale angajatilor publici, la o alocatie de masa de 35 lei/zi (incluzind si serviciile), ai putea sa hranesti cel putin 200.000 (deci pe toti) de copii flaminzi si uitati de acest stat asa-zis "social". Dar nu se intimpla asta, pentru ca e vital, important, esential, de necontestat, sacru, litera de lege, ca fericirea sa fie distribuita de sus in jos, ca in filmul ala cu masa de bucate care coboara in turnul succesului social, iar la copilul de jos ajunge un rest de prajitura uitat nedevorat ca prin miracol. Cel de jos e lasat liber sa aspire, sa viseze, sa munceasca, sa lupte, sa sufere pentru a-si patrunde lectia. Sa se ridice prin propriile forte ori sa piara!, zic unii si de aici.

  Ma intreb cum reusesc Cehia si Slovenia sa fie solidari ca cetateni ai aceleiasi tari, sa nu construiasca ziduri ale inegalitatii intre ei pina la cer, sa aiba cea mai buna grija de copii si tineri.
 • +7 (7 voturi)    
  Masa Calda (Duminică, 9 ianuarie 2022, 14:22)

  rrat [utilizator]

  Nu inteleg, scrieti despre un subiect foarte important care este vizat de programul Masa Calda (proiect pilot in zeci de scoli deja, provenind din timpul guvernului Ciolos), dar nu amintiti DELOC despre acest proiect. Si nici despre faptul ca proiectul de lege USR pt generalizarea Mesei Calde a fost respins de coalitia PSD-PNL-UDMR in parlament...este intentioanata omisiunea voastra?
 • 0 (4 voturi)    
  Oportunitate (Duminică, 9 ianuarie 2022, 15:50)

  Tessian [utilizator]

  Cautati pe internet "homeless to millionaire" si veti gasi o multime de rezultate. Niciunul dintre ei nu si-a schimbat norocul pentru ca a primit ajutor de la stat ci pentru ca au muncit si si-au creat oportunitati intr-un loc care le-a permis asta.
  Unii spun ca probleme pe care le avem se datoreaza capitalismului pe care l-am adoptat dupa revolutie, capitalismul asta salbatic si americanesc. Astfel de remarci vin de obicei din partea cel care cred ca cetateanului de rand nu-i poate fi incredintata nici o farama de libertate de decizie, ca totul trebuie centralizat si o gasca de intelectuali luminati pot crea un sistem care sa ofere fiecaruia ce are nevoie, cand are nevoie iar datoria omului de rand e sa asculte ce i spune si sa faca ce i se spune. Dar ce avem nu e capitalism, e rezultatul a zeci de milioane de urlete indreptate spre politicieni: "sa ne dea, sa ne faca!" Si au facut. Fiecare problema pe care au incercat s-o rezolve a creat altele noi si cu fiecare problema ce trebuie rezolvata a crescut povara impusa celor care muncesc. Poate ar trebui sa faca mai putin.
 • +3 (3 voturi)    
  Altfel nu se poate (Duminică, 9 ianuarie 2022, 18:03)

  Mihail. [utilizator]

  Nu poti avea o tara plina de vile, bembeuri si mertzane, dar si copii cu burta plina.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by