Țara noastră va împrumuta în acest an 145,4 miliarde lei, conform unui document semnat de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Este vorba despre necesarul de finanțare, adică deficit bugetar plus refinanțarea datoriei anterioare. Suma este mai mare cu 9,2 miliarde lei decât cea din 2021, aici referindu-ne la estimarea pentru întregul an bazată pe cea de-a doua rectificare bugetară. Așteptăm să vedem luna asta care e cifra finală pentru 2021.

Ministerul FinantelorFoto: Hotnews

Conform acelui document, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 5,84% din PIB (aproximativ 77 miliarde lei) precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2022, în sumă de circa 68,4 miliarde lei.

„Ținând cont de obiectivul dezvoltării pieței titlurilor de stat concomitent cu capacitatea de absorbție a titlurilor de stat de pe piața internă, se estimează că deficitul bugetar se va finanța în proporție de cca 30% din surse interne și de 70% din surse externe”, menționează sursa citată.

Anul trecut procentul intern figura ca fiind în jur de 40%.

Volumul indicativ al împrumuturilor de pe piețele externe este estimat la aproximativ 14 miliarde euro prin:

• emiterea de euroobligațiuni inclusiv prin plasamente private, într-un volum de cca 10 mld. euro (echivalent), în funcție de evoluțiile, condițiile și oportunitățile oferite de aceste piețe și realizarea de operațiuni de răscumpărare anticipată și preschimbare parțială a unor serii de euroobligațiuni existente în scopul administrării vârfurilor de plată din anii 2023-2024;

• disponibilizarea sumelor de cca 3,7 mld. euro de către CE în cadrul Facilității de Redresare și Reziliență;

• trageri din împrumuturi contractate de la instituții financiare internaționale estimate la cca 0,4 mld. Euro.

Document Ministerul Finanțelor privind împrumuturile 2022 (click pentru a deschide)

Evident, lucrurile se pot schimba pe parcursul anului.