Lira sterlină a atins joi maximul ultimelor 11 săptămâni în contextul deprecierii dolarului, investitorii așteptându-se ca o creștere a dobânzilor de referință de către Bank of England în luna februarie să întărească moneda britanică, în pofida scandalurilor în care este implicat premierul Boris Johnson, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dolarul a pierdut teren în fața majorității valutelor rivale după ce datele au arătat că inflația nu a crescut mai mult decât estimările pentru luna decembrie, făcându-i pe numeroși speculanți să renunțe la pariurile de care erau siguri.

La bursa de la Londra lira sterlină a atins un maxim de 1,3749 dolari, un nivel nemaiîntâlnit din 29 octombrie 2021.

Lira sterlină și-a consolidat și avansul față de euro cu 0,12%, apropiindu-se de pozițiile ridicate înregistrate în februarie 2020 față de moneda zonei euro.

Apelurile tot mai numeroase pentru demisia lui Boris Johnson, inclusiv din Partidul Conservator pe care îl conduce, din cauza petrecerilor cu „aduceți-vă propria băutură” la reședința sa oficială în timpul primei carantine impuse de Marea Britanie din cauza coronavirusului par să nu fi afectat evoluția lirei sterline.

„Lira sterlină va asista probabil la un impact limitat al incertitudinilor privind viitorul prim-ministrului Johnson, dat fiind avansul înregistrat de Marea Britanie față de celelalte economii dezvoltate în ceea ce privește varianta Omicron și vaccinarea rapidă cu dozele booster”, afirmă un raport redactat de Mitsubishi UFJ Financial Group.