De ce preferă românii să-și țină banii la saltea sau în depozite bancare, deși există alternative mai profitabile? Câteva variante de răspuns

de DP     HotNews.ro
Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 8:23 Economie | Finanţe & Bănci


Bani de investiții
Foto: Dreamstime.com
​De ce ți-ai depune banii pe care îi ai în plus la bancă, de unde scoți mai puțini bani decât depui din cauza inflației, în loc să cauți alternative mai puțin perdante? La mijloc e și profilul cultural al românilor, orientat mai degrabă spre consum, nu spre economisire. E drept, trebuie să recunoaștem că trăim vremuri în care doar investitorii sofisticați mai reușesc să aibă randamente real pozitive”, spune Radu Crăciun. Cât despre economisirea la români, e o vorbă: dă-i românului 100 de euro în plus la salariu, că el mai împrumută încă 900 de euro și își cumpără ultimul model de smartphone..

”Pe de o parte, exista un istoric al unor institutii financiare insuficient reglementate in care multi romani au pierdut bani. Acele faimoase cazuri precum FNI sau Caritas exista si astazi in memoria colectiva. Avand in vedere experientele anterioare, e greu de spus daca aversiunea la risc este in ADN-ul romanilor sau e o consecinta a “traumelor” trecute, dar experienta mea imi arata ca, in general, populatia prefera sa sacrifice randamentul investitional in favoarea sigurantei. La acest context se adauga, desigur si lipsa unei educatii financiare temeinice facute in perioada liceului, care ii face pe conationali sa ia decizii financiare sub-optime. In acelasi timp, trebuie sa recunoastem ca traim vremuri in care doar investitorii sofisticati mai reusesc sa aiba randamente real pozitive. Si acest fenomen nu cunoaste granite”, a explicat pentru HotNews Radu Crăciun.

Economisirea a continuat în 2021, dar într-un ritm mai redus comparativ cu 2020. Depozitele populației au crescut cu 3,2% în perioada martie-septembrie 2021, comparativ cu 5,7% în anul anterior. Perspectivele economice marcate de un grad ridicat de incertitudine în condițiile prelungirii crizei medicale au accentuat motivele precauționare ale comportamentului de economisire, populația preferând depozitele la vedere în detrimentrul celor la termen. Astfel,
depozitele la vedere au urcat în structură la 60% în septembrie 2021, de la 53% în martie 2021, arată datele BNR.

Depozitul mediu al românilor era în noiembrie 2021 puțin peste 14.000 de lei, cei mai mulți bani fiind în depozite la vedere.

 • 1. În România există o polarizare foarte ridicată a averii. Un număr redus de persoane dețin enorm din ceea ce se economisește și foarte mulți dețin sume insignifiante puse pentru zile negre. Potrivit unui alt studiu, jumătate dintre români ar fi ”scoși de pe șine” dacă le-ar apărea cheltuieli medicale neprevăzute. ”Pare a fi exagerat de mult, dar gândiți-vă că pentru mulți români aceste cheltuieli înseamnă o deplasare într-o capitală de județ unde serviciile medicale sunt mai performante. Nu că în localitatea în care aceștia locuiesc nu ar fi performante, ci percepția subiectivă a localnicilor este că respectivele servicii nu sunt performante. Și atunci intervin, pe lângă cheltuielile medicale propriu-zise mai apar cele legate de transport, cazare șamd”, explica la un eveniment bancar ținut înaintea pandemiei, sociologul Barbu Mateescu. Vârstnicii, locuitorii Olteniei și Munteniei (exclusiv București) sunt categoriile care menționează acest tip de cheltuială ca dezechilibrându-le bugetul într-o măsură mai mare decât restul populației. Urmează apoi invitațiile la nuntă: 17% dintre români spun că asemenea invitații le dezechilibrează bugetul. Pentru cei doi români din 10, cheltuielile provocate de o invitație la o nuntă reprezintă o dificultate în planul bugetului personal sau familial. Afectați sunt în special persoanele cu vârsta peste 50 de ani, locuitorii Moldovei, Transilvaniei și Dobrogei. Apariția unui copil: 9,5%, a treia problemă invocată pentru dezechilibrarea bugetului unei familii (un român din 10 o menționează). Grupurile afectate în mod special sunt tinerii (22% din cei cu vârsta între 25 și 34 de ani) precum și locuitorii Moldovei (15% din ei).
 • 2. Un român din trei (ne referim la absolvenții cel puțin ai unui liceu) preferă să se informeze de la prieteni sau Facebook despre cum e cu investițiile. Și dacă, din acest segment demografic, 35% decide să nu se informeze despre produsele de investire, s-ar putea să avem o problemă. Mai ales că ne aflăm într-o perioadă de schimbări structurale de comportament socio-economic, schimbări dictate de vremurile pandemice în care trăim. Avem un procent foarte mare de români care aleg să depindă de informația obținută la mâna a doua- de la rude, prieteni, de pe Facebook, aproape că nu mai contează. Ar trebui să fie mult mai mulți cei care se informează în mod direct, din surse specializate. Foarte mulți preferă însă să li se spună ce să facă și așteaptă să le spună alții cum ar fi mai bine să facă...
 • 3. Miturile. Unul dintre ele spune că, dacă îți pui banii în fonduri de investitii deschise de pildă, banii ramân blocați foarte mult timp acolo și nu ai acces la ei. În realitate, în 48 de ore de la momentul în care îți ceri răscumpărarea îți primești banii înapoi. Fără comision de retragere, ca să adaug un amănunt. In fondurile deschise de investitii ai acces tot timpul la banii tăi si poti intra cu o suma pe care si-o poate permite oricine. Mai e și mitul că e nevoie de foarte mulți bani ca să investești în fonduri de investiții. O treime din oamenii României educate consideră că nu au destui bani. Unii spuneau că știu ei că ar fi nevoie de minim 1.000 de euro, alții că e nevoie de 100.000 de euro. Iar realitatea e că, dacă ai 100 de lei, poți cumpăra un titlu de participare intr-un fond deschis (mutual). Iar 100 de lei nu e o sumă pe care să nu ți-o permiți, indiferent de varsta.
 • 4. Familia. Tinerii au o aversiune la risc mai ridicată din punct de vedere financiar, dar bazată pe ignoranță. În școală nu li se transmit aceste informații așa încât comportamentul familial este cel care îi motivează să ia o decizie. Dacă părinții au pensii private, copiii sunt mai înclinati să își facă și ei. Dacă părinții sunt în zona de economisire clasică- depozite bancare etc, așa se vor comporta și ei. Iar sistemul actual de invatamant nu le livrează informații pe un subiect ca acesta, unul esential in viata oricarui adult, fie că e tanar sau matur.
 • 5. Siguranța e mai importantă decât o eventuală profitabilitate îmbunătățită. Știți celebrul test despre care a scris Kahneman în ”Gândire rapidă, gândire lentă”. Mai bine o prajiturică gratuită oferită pe loc decât două oferite ca să mai aștept o zi. Pentru cei până în 30 de ani neîncrederea în fondurile de investiții e mai mare decât în alte grupe de vârstă. La fel ca la românii de 50-55 de ani, care spun că nu sunt interesați de produse care implică riscul, deși le-ar putea aduce un randament mai bun.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

53193 vizualizari

 • +14 (28 voturi)    
  si nemtii fac la fel (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 8:34)

  piticu_enigmatic [utilizator]

  nici ei nu se omoara cu investitiile. Ideea e de comoditate si de timp si de cunostinte si de mentalitate. FNI si Caritas sunt ca Rascoala din 1907 nu mai stie nimeni de ele. Apoi daca bagi banii in actiuni trebuie sa ai timp de ele sa le urmaresti sa fii la curent bashca declaratii si probleme si calcule la ANAF. Daca bagi banii in fonduri ai conditii iar ANAF iar probleme. Ca sa investesti iti trebuie surplus serios ca sa simti ca ai un randament si eventual sa contribui lunar sau periodic. In obligatiuni termenul e prea mare si in bursa nu stii la cat le dai. Toate astea comparativ cu depozitele care sunt cele mai simple sigure si variate produse isi pierd din avantaj. Pe de alta parte tineretul e fan crypto NFT si ce-o mai urma chiar daca nu inteleg mare lucru din ele. E bine sa fii in trend.
  • +20 (24 voturi)    
   comisioane (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 9:03)

   gpavel [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   sunt si comisioane bancare la scoaterea banilor lichizi,iar birocratia te omoara,trebuie sa declari anula la fisc,inclusiv daca ai doar pierderi(si pentu cativa lei trebuie declaratie pe formulare imense,ce cuprind tot felul de situatii,deci nu sunt tintite doar pentru micul investitor de fond)
  • +22 (22 voturi)    
   ANAF.. ;) (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 9:59)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   Cred ca motivul zero este ANAF. Constient sau inconstient, romanul baga la saltea banul pentru ca nu vrea sa stie "stapanirea" cati are si de unde..
  • -4 (8 voturi)    
   Ai uitat de Safi! (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 12:23)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   Si acum la modul serios, in Romania e extrem de greoi sa te joci cu actiunile la bursa. Pe afara e easy. Suni banca, iti faci cont de unde sa poti cumpara/vinde actiuni si incepi sa te joci.
   PS: Cine are banii si acces la o platforma de investitii, poate sa bage la greu si fara grija in comodities, cupru/cobalt/nichel. litiu, oil and gas, etc. Incepe un supercycle in comodities de vreo decada. Eu unul dupa cinci ani vand tot si ma retrag!!!
  • +3 (5 voturi)    
   Depozite (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 20:48)

   independentu [utilizator] i-a raspuns lui piticu_enigmatic

   Americanii au 17.900 md. USD in depozite, fata de un PIB de 20.000 md.USD, deci aproape 90% din valoarea PIB.
   Romanii au 277 md lei, fata de un PIB de 1190 md lei, deci cam 24%.
   Concluziile din articol sunt cam pe langa realitate
 • +9 (15 voturi)    
  comision (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 8:59)

  gpavel [utilizator]

  nu este comision de retragere din fond,dar sunt comisioane de gestionare destul de mari,iar retragerea banilor se face prin contul curent a unei banci,deci cu comisioane!un exemplu era mai bun,cu toate comisioanele directe(fond)si indirecte banca si cu castigurile din ultimul an!!
 • +16 (26 voturi)    
  FNI si Caritas ? (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 9:01)

  codrean [utilizator]

  Eu va spun altceva " pana in ;89 multi romani in varsta aveau economii la CEC, "bani de inmormantare", nu multi, cateva mii de lei. Si a venit "Revolutia" si inflatia mare cu dobanda la CEC ramasa la 5% si oamenii s-au trezit cu ...nimic. Aveam si eu un CEC pentru castiguri in masina; cand "m-am trezit" nu mai valora doi bani !
  Las'ca altii platisera integral masina si n-au mai vazut nici ei char : nimic; premierul Petre Roman (nu vrem bani, nu vrem valuta, PR ...) le-a spus ca era doar o... promisiune de vanzare, desi oamenii achitasera integral costul automobilului !
  Istorie ... Din Romania ! Care se poate repeta oricand !
  • +7 (9 voturi)    
   Asa-i (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 14:10)

   Rdu [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   in Romaia, stat esuat, dupa cum zice chiar presedintele lui!
  • +4 (4 voturi)    
   Stiu cu Dacia (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 19:39)

   Votant Ilici [utilizator] i-a raspuns lui codrean

   "Las'ca altii platisera integral masina si n-au mai vazut nici "

   asta a fost sutuatia unchiului, care depusese de patru ani banii pentru Dacai 1300!

   Nu avea, ca mine, "livret de economii cu dobanda si castiguri", ci pur si simplu a depus toata suma, si astepta sa ii vina randul la masina!

   Evident ca nu a primit nimic.

   Dar, asta a fost in 1990. Acum au trecut 30 de ani, in prezent de ce nu mai investesc romanii??
   • +1 (1 vot)    
    n-am inteles (Duminică, 16 ianuarie 2022, 10:32)

    codrean [utilizator] i-a raspuns lui Votant Ilici

    De ce "evident"?
    Adica ar fi normal ? Unde in lumea asta ?
    • +3 (3 voturi)    
     Ce treaba are "normalitatea"? (Duminică, 16 ianuarie 2022, 15:23)

     Votant Ilici [utilizator] i-a raspuns lui codrean

     Ce treaba are "normalitatea" cu REALITATEA?

     Unchoil a murit in 2013, si nu a fost singurul care nu a primit NIMIC pentru banii depusi.

     Intr-o tara NORMALA, nu s-ar fi intamplat asa, dar noi stim bine din 1990 ca traim in DEMOCRATIA ORIGINALA a lui Ion Ilici, unde orice este posibil ...
 • +19 (21 voturi)    
  Lipsa educatiei financiare (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 9:28)

  muciflenduri [utilizator]

  Am evitat multi ani ideea de a investi pentru ca in mentalul colectiv e un fel de alba-neagra. M-am apucat totusi dupa multi ani, cand am vrut sa fac un depozit pentru proaspata odrasla si am constatat ca instrumentele bancare gandite pentru cei care vor sa asigure un viitor copiilor sunt facute in bataie de joc.
  Sfatuiesc pe toti cei genereaza lunar mai multi bani decat cheltuie sa studieze un pic fenomenul. Probabil vor ajunge la concluzia ca a tine bani in depozite bancare e o eroare grava.
  • -3 (11 voturi)    
   alternativa? (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 10:05)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui muciflenduri

   Chiar daca depozitul are randament mai mic decat inflatia, tot pierzi mai putin.

   Depozitele nu sunt o investitie rentabila pentru simplul motiv ca sunt mai multi bani decat idei de afaceri si chef de munca. Toti vor sa le dea la altii banii, cu o dobanda garantata... dar nici o afacere nu este garantata.
   • -15 (15 voturi)    
    Mai trebuia sa aduci in discutie (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 11:35)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Fazele lunii.
    La chestiune, un adevar spus la punctul 1, polarizarea ridicata a averilor ! pt. asta sa le multumiti celor care au introdus cota unica, si care, o vor mentinuta in continuare.
    • +12 (16 voturi)    
     Cu ochii pe ograda vecinului.. ;) (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 12:18)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

     Ce relevanta are cati bani a strans altul cand decizi ce o sa faci cu propriile economii?
    • +14 (16 voturi)    
     Oare? (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 15:38)

     MDamain [utilizator] i-a raspuns lui kkciosuldelahamangia

     Banii mulți nu s-au făcut datorită cotei unice. PSD-ul de atunci considera un salariu de peste 300$ ca fiind mare și impozita tot ce depășea cu 50%. Peste care veneau celelalte dări, deci nu rămâneai cu nimica. Cota unică i-a ajutat pe cei care câștigau mai mult pentru că munceau mai mult și erau calificați mai bine. Dar averile n-au venit din salarii. Ele au fost produse fie de afaceri inteligent administrate, fie din corupție. Un rezultat al capitalismului "de cumetrie", vorba lui Iliescu.
   • 0 (8 voturi)    
    ... (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 18:09)

    muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Alternativa cea mai la indemana e investitia in etf-uri.
    Risc minim, randament net superior bancilor.
    Nu te imbogatesti, dar daca scopul e sa-ti pui banii economisiti sa lucreze, poti face asta cu 30 de minute pe luna.
    Cauti "msci world index" sau sp500 pe google, ca sa ai o idee despre randamentele pe termen lung.
    • +4 (4 voturi)    
     usor de zis (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 19:27)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui muciflenduri

     Da, mergand pe index nu pierzi pe termen lung, dar indexul are prostul obicei sa creasca si sa scada in ton cu stirile de la tembelizor.
     La prima contractie ciclica face infarct Ion si cat e in spital Maria vinde actiunile ca sa aiba cu ce plati popa la inmormantare..
 • +12 (16 voturi)    
  Pot fi si alte explicatii (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 9:45)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Chiardaca inflatia e de 9 sau 10% anual bancile de abia plates 2 -2,5% pe an la depizitele rezidentilor.
  Rezulta o decapitalizare a economiilor de cca 6% pe an.
  Sau la sfarsitul anului de abia mai ai 94% din ce ai depus in prima zi a anului.

  Si totusi:
  Depozitele populaţiei şi ale companiilor au crescut în primele 11 luni ale anului cu 12,7% (4,6% în termeni reali), la 462 miliarde lei, după un avans de 12,6% al economiilor în lei şi de 13% al celor în valută, arată datele publicate luni de BNR.

  Si totusi cam 15% an pe an soldul surselir atrase creste!

  Eu zic ca e mult la o economie care nu produce nimic!

  Sigur ca acesti bani stagneaza in sistemul bancar fiind un izvor pentru imprumuturile interne a statului capabil doar sa se indatoreze.
  Iar cunostintele economice limitate ale poporului nu genereaza efecte investitionale cu aceste sume colosale.
  Doar asta e !
  Cu toate ca sunt cca 2 milioane de romani cu studii la fabricile de diplome nu se vede sa fi crescut IQ poporului.

  O sa se vada la alegeri!
  • 0 (0 voturi)    
   Este un cerc vicios (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 19:32)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

   Cati romani se imprumuta la banci ca sa inceapa o afacere? Cati dintre ei ajung sa faca o afacere profitabila si sa ruleze linii de creditare?..
   Teoretic, din banii ai se finanteaza depozitele populatiei. Practic, cum ai zis, grosul se duce in obligatiuni de stat. Fraierii care platesc taxe platesc si dobanda la depozite. Grosul le-o lasa mostenire copiilor si nepotilor.
 • +19 (25 voturi)    
  va spun eu (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 10:13)

  doejohn [utilizator]

  complicatiile cu ANAF si legislatia fiscala. La ce dezastru e in legislatie si ce birocratie e in ANAF mai bine nu. Reiau cu copy/paste un comentaru mai vechi, poate se trezeste cineva (cred ca daca ar fi implementata chestia asta 75% din ANAF ar zbura). Pentru un om simplu, persoana fizica, PFA ar trebui sa fie simplu sa-si tina contabilitatea, si regulile ar trebui sa fie simple!!!

  Eu nu inteleg de ce e asa greu sa faca astia o platforma gen ghiseul.ro unde fiecare persoana fizica identificata prin cnp/card bancar/etc sa vada:

  - tot ce a primit de la angajator ca venit + toate contributiile platite de el sau de angajator in numele lui (impozite, cas, cass, somaj, etc) si s-au retinut la sursa;
  - alte venituri si contributii aferente obtinute pe cnp-ul respectiv la care s-a putut face retinere la sursa.
  - implementata retinerea la sursa cat mai mult si omul sa si vada online ca s-au retinut contributiile respective;

  - Adaugat un buton de "+" pentru "Declarare venit la care nu s-a putut face retinerea la sursa" (gen apartament dat in chirie sau am cantat la nunta, bisnita cu bitcoin, dividente de la producatorul de masini electrice, etc). Aleg tipul venitului dintr-o lista lunga de "tipuri de venit", completez valoarea, mi se calculeaza contributiile pe loc, le platesc cu cardul online si gata. M-au prins astia ca am avut un venit pentru care nu s-a facut retinere la sursa si nu l-am nici declarat, atunci sa-mi arda o amenda (si amenda o vad online, o pot contesta, o pot plati online, etc).
  • +15 (17 voturi)    
   Pentru ca nu se doreste (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 11:52)

   vladionvladion [utilizator] i-a raspuns lui doejohn

   In general transparentizarea si eficientizarea institutiilor (pe langa ca dispar angajati inutili) ar pune piedici anumitor indivizi in a ascunde anumite lucruri, sau macar a le mentine intr-o zona gri, interpretabila.

   Astia care fraudeaza statul ar fi mult mai usor de prins si dovedit. Si tot astia sunt in relatii foarte bune cu politicul. La fel statisticile ar putea fi facute mult mai usor si mai greu de "modificat".

   Fraudarea bugetului si a cetatenilor (sunt multi care au aflat prea tarziu ca nu sunt asigurati sau ca nu au cotizat la pensie, cu toate ca au avut contract de munca), pacalirea romanilor, e prioritatea politicienilor nostrii.
  • +5 (5 voturi)    
   Ar fi normal... (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 16:20)

   MDamain [utilizator] i-a raspuns lui doejohn

   Dar NU SE POATE. Nu în Romania. Aici posturile de conducere din instituții și firme cu capital de stat trebuie să îndeplinască întocmai definiția sinecurii: slujbă, funcţie bine retribuită, care cere muncă minimă sau nu cere nici o muncă. Și nicio pregătire, desigur. Instituțiile și firmele de stat nefiind create decât pentru a-i plăti din bani publici pe cei care sunt în grațiile unui partid la putere, n-avem ce aștepta de la ele.
   P.S. Dacă, din întâmplare, cineva chiar este competent și se pune pe muncă, vai de el. Numic și nimeni nu-l va putea salva.
 • +5 (13 voturi)    
  Cateva observatii pertinente 1 (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 12:48)

  Caracal [utilizator]

  La capitolul “alfabetizare financiara” stam cel mai prost din UE, alaturi de Bulgari. Exista un sondaj regulat de la Banca Nationala a Austriei realizat in toate tarile din Europa Centrala si de Est (OeNB Survey) prin care se pun trei intrebari de baza, despre dobanda compusa, despre inflatie si despre efectul diversificarii investitiilor. Romanii sunt praf. Nu intamplator, din acest motiv in Romania ponderea depozitelor in total active financiare ale gospodariilor este cea mai mare din UE, la 70%! La polul opus se afla tari precum Danemarca, Suedia, Olanda, cu ponderi de doar 20%. Acum, de ce romanii nu au habar de chestiuni financiare de baza nu pot spune din perspectiva individului, dar din perspectiva industriei da…uitati-va la Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF) care chipurile este raza de lumina in industria fondurilor de investitii si liantul dintre societatile de administratori de fonduri (sunt 28 de membri) si omul de rand ce poate investi….sunt zero oamenii, zero prezenta, un site trist, personal cu calificare autohtona intr-o industrie in care ar fi trebuit sa isi faca ucenicia in SUA sau alte tari in care industria este vibranta inainte sa vorbeasca romanului despre fonduri. Mai vedem cate un articol de la ei ici si colo cu niste generalitati de iti e rusine (“e bine sa economisim si sa investim”) dar nimic concret, educational. In contrast, asociatiile de administratori fonduri din tarile dezvoltate au pe site-ul lor materiale educationale excelente, simulari de investitii, grafice cu evolutia fondurilor etc.
  La capitolul “produse financiare”, iarasi stam foarte slab ca tara. In Romania sunt 84 de fonduri de investii deschise disponibile. Atata tot. Stiti cate sunt in alte tari? Doar in Europa de Est – 1600 in Austria, 561 in Polonia, 287 in Ungaria, 193 in Grecia, 177 in Cehia etc. In tarile dezvoltate, vorbim de aproape 10.800 fonduri in Franta, 6.900 in Germania, 2.700 in Spania, 3.100 in UK, 9.900 in SUA si 3.500 in Canada. Si sa ne gandim
 • +9 (17 voturi)    
  Alte observatii (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 12:51)

  Caracal [utilizator]

  Industria fondurilor de la noi este prea concentrata – exista 28 de administratori de fonduri, cum ziceam mai sus, dar 5 dintre ei au 93% din activele totale. Acestia sunt Erste Asset Management (27%), Raiffeisen Asset Management (26%), BRD Asset Management (20%), BT Asset (17%) si OTP Asset (3%). In plus, mai toti ofera fix aceleasi produse – fonduri de obligatiuni romanesti, fonduri de actiuni romanesti si fonduri mixte de obligatiuni-actiuni romanesti. Practic este ca si cum ai 5 restaurante unul langa altul cu “cam” acelasi menu. Putini oameni se duc la administratori de fonduri “adevarati” care nu sunt afiliati cu banci ci se ocupa strict de investitii. La noi exista Amundi Asset, una din societatile de administrare fonduri top din Europa. Abia o firma ca asta este “true blood”, cum sunt Fidelity sau Vanguard in SUA, dar asa de putin cunoscuti sunt in Romania ca nici nu apar in topul mentionat mai sus. Amundi ofera 2 fonduri locale dar si 66 de fonduri gestionate in sediile lor din Europa. Ma indoiesc ca un individ oarecare, cu cont la BRD sau alta banca mare, este indemnat de banca lui sa mearga la Amundi ca sa caute varietate de fonduri si experienta mai bogata ci sigur ii sunt oferite produsele societatii de administrare asociate cu banca.

  Nu este fizica nucleara sa investesti in fonduri, insa trebuie totusi sa ai ceva idei concrete despre proces si ce presupune. Trebuie inteles ce sunt fondurile, ce sunt actiunile, obligatiunile, cum se misca pretul lor in functie de ciclul economic si politica monetara etc. In plus, daca investiti, trebuie sa alegeti in fond anume. Dar care fond? Aici costurile de administrare sunt esentiale pentru ca afecteaza randamentul total si unele fonduri de la noi chiar sunt nesimtit de scumpe (mai mult castiga administratorul decat noi).
 • +5 (13 voturi)    
  adevarul e altul (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 15:26)

  copturie [utilizator]

  multi care tin banii la saltea sunt angajati la stat care trebuie sa completeze declaratii de avere, asa ca prefera sa pastreze banii din spagi la saltea pentru ca altfel ar avea probleme cu ANI, desi observ ca ANI nu mai face nimic ca cativa ani buni.
 • +1 (1 vot)    
  despre ce depozite vorbiti voi (Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, 23:14)

  Dodel540 [utilizator]

  raiffeisen bank nici nu te mai lasa sa faci depozite in euro de ceva timp.
 • +3 (5 voturi)    
  Prioritatile romanului majoritar sunt (Duminică, 16 ianuarie 2022, 2:45)

  FortApache [utilizator]

  Chiria, rata, facturile, ce pune pe masa, ceva de imbracat si o sursa de imprumut pentru ca nu-i ajung fondurile lunare.

  Noroc cu scolile gratuite altfel gradul de analfabetism trecea de 40% de mult timp.

  In Romania nu exista cadru legislativ si fiscal care sa permita oamenilor corecti cu spirit antreprenorial sa se desfasoare si sa dezvolte o afacere corecta. Doar shmecherii se descurca....mai devreme sau mai tarziu te trezesti cu Anaf-ul cu mana intinsa care daca nu primeste intri in niste procese pe care doar daca ai capital sanatos le poti duce pana la capat.

  Nu poti face previziuni pe termen mediu si lung datorita instabilitatii politice si legislative...practic joci ca la loterie...nu stii ce iese :)))

  Romanul daca pune mana pe niste bani mai multi se orienteaza pe piatza imobiliara...foarte rar se baga la risc in actiuni, plasamente, krypto etc.

  Nu sunt bani suficienti, sau mai bine zis banii in Romania se termina repede....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by