Acțiunile și mărfurile au șanse mari să aducă performante mai mari decât nivelul inflației, dacă luăm o perspectiva mai lungă, de câțiva ani, consideră Mihai Purcărea, CFA, director general BRD Asset Management. Asta deși mulți români preferă să-și țină banii la saltea sau în depozite bancare, în condițiile în care există alternative mai profitabile.

InvestitiiFoto: DreamsTime

„Simplificând, inflatia înseamnă creșterea prețurilor pentru consumator, iar asta rezultă în venituri mai mari pentru companiile care încasează acel preț”, a spus el.

Bineînțeles, spune Purcărea, nu este obligatoriu să rezulte și un profit mai mare, mai ales dacă inputurile de producție, precum mărfurile și energia cresc, însă pe termen mediu companiile solide vor putea să absoarbă aceste creșteri și să își prezerve marja.

• Prin urmare, oricine vrea sa se protejeze de efectele inflației poate face asta investind în active reale: companii, mărfuri sau imobiliare.

„Bineînteles nu toate activele sunt egale și trebuie mare atenție și la prețul plătit. Venim după o perioadă cu dobânzi foarte mici, ceea ce a făcut ca prețurile multor active să crească mult, uneori peste potențialul lor real. Astfel, orice investiție trebuie judecată pe un orizont de timp potrivit și diversificarea este cheia”, a mai afirmat el.

HotNews.ro a discutat vineri pe subiect și cu Adrian Anghel de la OTP Asset Management și Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB RO. Reluăm declarațiilor lor din materialul despre investiții în vreme de inflație ridicată și cu bursele la maxime.

Nu vom mai avea creșteri generalizate, ci punctuale

Traditional, clasele de active care tin pasul cu inflatia sunt actiunile, activele reale (imobiliare, terenuri), și mărfurile, spune Adrian Anghel, reprezentant al OTP Asset Management.

“Chiar dacă atât bursele internaționale, cât și cea locală se tranzactionează în jurul maximelor istorice, credem că există în continuare potențial de creștere pentru anumite segmente ale piețelor de capital”, spune el.

Spre deosebire de 2021, afirmă Anghel, cred că nu vom mai avea creșteri generalizate, ci punctuale, în funcție de rezultatele financiare ale companiilor.

• Astfel, cea mai simplă modalitate prin care ne putem proteja împotriva inflației o reprezintă fondurile de investiții cu componenta de acțiuni, unde managerii de portofolii se îndreaptă spre companiile cu potențial de apreciere în continuare.

În piața imobiliară e de ales cu mare atenție momentul

“În trecut, protecție în fața inflației au oferit mai ales piața bursieră, piața imobiliară sau materiile prime. Deși viitorul este incert, sunt șanse ca un portofoliu diversificat care să includă aceste domenii să ofere o șansă bună de a proteja, și în anumite condiții chiar de a oferi un randament real pozitiv, însemnând o apreciere peste nivelul inflației”, a declarat Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB RO.

În privința bursei, atât la noi cât și la nivel internațional, spune el, au șanse mai bune acele companii cu putere de a transmite costurile mai mari consumatorilor, intrând în calcul atât brand-ul cât și categoria de produse sau servicii.

• În privința materiilor prime, sunt fonduri care investesc diversificat, în energie, metale industriale și prețioase sau produse agricole pentru a evita riscul de a fi prea orientat pe un sub-segment volatil.

“În piața imobiliară e de ales cu mare atenție momentul, având în vedere tendința de creștere a dobânzilor care poate avea, în cele din urmă, un anume efect și asupra cererii, și e nevoie de a gândi raportul viitor cerere/ofertă, ținând seama de tendințele din perioada de pandemie dar și de dezvoltările noi”, a explicat Cazacu.

*Declarațiile lui Cazacu sunt opinii, nu recomandări, astfel că fiecare își ia propriile decizii