Bancherul însărcinat cu „repararea” Credit Suisse Group AG și-a dat demisia din cauza încălcării restricțiilor anti-Covid, la doar 9 luni după ce a primit misiunea. Demiterea sa a provocat noi turbulențe la banca elvețiană, măcinată de o serie de scandaluri anul trecut, relatează Bloomberg.

Antonio Horta-Osorio a fost innobilat de regina Elisabeta a II-aFoto: Leon Neal / AFP / Profimedia Images

Plecarea lui Antonio Horta-Osorio, dezvăluită într-un anunț surprinzător făcut luni la miezul nopții, marchează încheierea subită a mandatului unui specialist în relansări care promisese să instaureze o cultură organizațională de responsabilitate personală la Credit Suisse după unul dintre cei mai turbulenți ani ai băncii elvețiene de după criza economică globală izbucnită în 2007.

El va fi înlocuit de Axel P. Lehmann, un membru al consiliului de administrație care supervizează comisia de evaluare a riscurilor dar altfel este puțin cunoscut în afara Zürich-ului.

Horta-Osorio, care a fost înnobilat de regina Elisabeta a II-a după ce a revitalizat Lloyds Banking Group, a fost demis după încălcarea regulilor de carantină, arătând presiunile tot mai mari asupra companiilor, politicienilor și sportivilor de elită să respecte restricțiile anti-Covid.

Cum a încălcat bancherul restricțiile anti-Covid

Credit Suisse recunoscuse luna trecută că Horta-Osorio încălcase regulile de carantină în momentul în care a părăsit Elveția înainte de încheierea perioadei obligatorii de izolare.

Agenția Reuters a dezvăluit ulterior că bancherul a participat la finalele turneului de tenis de la Wimbledon la începutul lunii iulie a anului trecut, într-o perioadă în care călătorii sosiți din Europa trebuiau să intre în izolare în Marea Britanie.

El și-a anunțat demisia după ce consiliul de administrație al băncii a declanșat o investigație din cauza acuzațiilor.

„Regret că o parte din acțiunile mele personale au dus la dificultăți pentru bancă și compromis abilitatea mea de a reprezenta banca pe plan intern și extern. Prin urmare, cred că demisia mea este în interesul băncii și a părților interesate în acest moment crucial”, a declarat Horta-Osorio luni.

Probleme în serie pentru Credit Suisse

Horto-Osorio a fost angajat în funcția de președinte de Credit Suisse în luna aprilie a anului trecut, plecarea sa venind într-un moment cât nu se poate mai prost pentru banca elvețiană care spera că portughezul îi va aduce stabilitatea de care are nevoie după prăbușirile Greensill Capital și Archegos Capital, biroul de familie al lui Bill Hwang.

Credit Suisse a fost unul dintre cei mai mari perdanți ai prăbușirii spectaculoase a companiei lui Hwang, anunțând că va reduce creditarea acordată fondurilor de hedging ca urmare a imploziei Archegos Capital. Banca elvețiană a înregistrat anul trecut una din cele mai mari pierderi din istoria sa de 165 de ani.

Ea a fost de asemenea măcinată de un exod de talent în favoarea rivalelor ei, toate turbulențele ducând la o prăbușire cu 23% a prețului acțiunilor sale.

Prețul acțiunilor Credit Suisse a scăzut cu aproape 3% luni dimineața pe Bursa de la Zürich, ca urmare a anunțului făcut de Horta-Osorio.

Citește și: