Piețele crypto s-ar putea confrunta cu o nouă „iarnă” caracterizată de o prăbușire generalizată a prețurilor din care să nu-și revină timp de ani de zile, avertizează analiștii de la banca elvețiană de investiții UBS, citați de Markets Insider.

Bitcoin-ethereum-criptomonedeFoto: dreamstime.com

Un document redactat de analiștii UBS pentru clienții băncii afirmă că creșterea dobânzilor de referință de către Rezerva Federală a Statelor Unite în 2022 vor diminua atracția exercitată de bitcoin pentru numeroși investitori deoarece va scădea presiunile inflaționiste asupra dolarului care i-au făcut pe mulți să creadă că bitcoin și celelalte criptomonede ar putea fi o alternativă mai bună pentru economii și investiții.

Bancherii de la UBS notează de asemenea că tehnologiile folosite de criptomonede încă au multe neajunsuri și că reglementările ar putea afecta dezvoltarea industriei.

Prețul bitcoin a scăzut vertiginos în ultimele săptămâni după ce piețele au început să devină convinse că Fed va crește dobânzile de referință de mai multe ori anul acesta.

Declinul criptomonedei a fost accentuat și de tăierea internetului în Kazahstan din cauza protestelor fără precedent care au izbucnit recent în țara din Asia Centrală. În jur de 12% din puterea de calcul folosită la nivel mondial pentru minarea de bitcoini se află în Kazahstan.

Bitcoin a înregistrat o nouă scădere ușoară de 1% luni, ajungând să fie tranzacționat la un moment dat cu 42.722 de dolari, cu mult sub prețul record de aproape 69.000 de dolari înregistrat în luna noiembrie a anului trecut.

Va declanșa declinul bitcoin o „iarnă crypto”?

Analiștii UBS cred însă că există motive pentru a crede că lucrurile se vor înrăutăți și mai mult pentru cea mai mare criptomonedă din lume și că declinul bitcoin ar putea duce la o „iarnă crypto” care va dura mai mulți ani.

Ultima iarnă crypto a avut loc în 2017 și începutul lui 2018, când prețul bitcoin s-a prăbușit de la aproximativ 20.000 de dolari la mai puțin de 4.000 de dolari, făcându-i pe numeroși investitori să-și piardă interesul față de activele digitale.

Documentul redactat de UBS atrage atenția și asupra faptului că Fed își va reduce sprijinul pentru economia americană anul acesta, pachetele de asistență financiară fără precedent adoptate pentru susținerea populației în timpul pandemiei fiind unul dintre factorii care au alimentat creșterea explozivă a pieței crypto.

Mai mult, analiștii băncii spun că tot mai mulți investitori intrați recent pe piața crypto și cele conexe încep să își dea seama că activele digitale nu sunt „mai bune decât banii” din cauza volatilității lor și a ofertei inflexibile.

Alte probleme pentru criptomonede

O altă problemă majoră care ar putea duce la o scădere semnificativă a prețurilor ține de neajunsurile tehnologiei crypto. De exemplu, tehnologia blockchain este greu de implementat la o scară mai mare din cauza naturii sale descentralizate care necesită ca toți membrii rețelei să poată superviza și verifica tranzacțiile.

O a treia problemă importantă cu care s-ar putea confrunta domeniul crypto ține de reglementări. UBS notează că tranzacțiile speculative de pe piețele digitale vor duce „inevitabil” la o „supraveghere mai atentă pentru a-i proteja pe consumatori și stabilitatea financiară”.

Autorii documentului notează că este aproape sigur că noi reglementări la adresa criptomonedelor vor fi adoptate în următoarele luni.

Citește și: