​Guvernele și mediul de afaceri se confruntă cu o lume care a fost schimbată radical de către epidemia de Covid-19. Redresarea nu va fi un lucru ușor, a declarat Leonardo Badea, membru CA al BNR, în cadrul unui eveniment cu ocazia lansării cărții „Să gândim dincolo de azi. Modelul economic românesc în Uniunea Europeană România – Orizont 2040”.

Leonardo BadeaFoto: AGERPRES

„Va fi probabil marcată de instabilitate din punct de vedere economic. Va fi marcată și de inovație și de adaptare la noile cerințe ale societății. Pentru noi ca țară va trebui să se realizeze o identificare a industriilor, așa-numite campioane la nivel național care trebuie sprijinite și încurajate prin măsuri dedicate, lucru care ar putea stimula dezvoltarea inovației în sectorul privat cu larga contribuție a instituțiilor de cercetare și a celor de învățământ superior”, a spus Badea.

Potrivit acestuia, sprijinul acordat IMM-urilor care au fost puternic afectate de pandemie reprezintă, de asemenea, un punct important pentru a se putea canaliza redresarea economică.

„Inflația are tendința să apară, să se dezvolte, cu cât se vorbește mai mult despre ea. Sunt foarte multe economii ale lumii în care sunt amplificate anumite dezechilibre, fiindcă pandemia a produs efecte atât pe partea cererii cât și pe cea a ofertei de bunuri. Există și alte cauze care au afectat la nivel local acutizarea acestui fenomen”, a explicat el.

• Există cauze specifice care fac ca, în urma acestui complex de evenimente, acestei combinații dintre factori, a influenței tranzitorii și, respectiv, persistente, fenomenul inflaționist să fie diferit de la o monedă la alta.