Ministerul Finanțelor a virat capitalul social nevărsat timp de 17 ani la Fondul proprietatea devenind astfel acționar al Fondului proprietatea și închizând un capitol istoric, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, la începutul ședinței de Guvern.

Adrian CaciuFoto: Guvern

„Ministerul Finanțelor, ca reprezentant al statului, și-a îndeplinit rolul prevăzut din legea 31 a societăților comerciale, și a virat capitalul social nevărsat timp de 17 ani la Fondul proprietatea devenind astfel acționar al Fondului proprietatea și închizând un capitol istoric, un demers care era așteptat de toate instituțiile financiare care au caracter de monitorizare, precum ASF”, a spus el.

În acest moment, spune Câciu, Ministerul Finanțelor este acționar al Fondului proprietatea și vom analiza împreună care este evoluția acestui Fond.

„Din perspectiva acestei virări nu pot să spun decât că valoarea acțiunilor este de… n-aș vrea să dau… de 7 ori față de valoarea subscrisă și vărsată”, a afirmat el.

De ce este un lucru bun plata Ministerului Finanțelor

De-a lungul timpului, în rapoartele Fondului Proprietatea apărea Ministerul Finanțelor cu următoarea frază: Diferenta dintre capitalul social subscris și cel vărsat se datorează unor aporturi neplătite datorate de statul român prin Ministerul Finanțelor Publice în cuantum de 189.182.422 RON (i.e. 363.812.350 acțiuni de aceeasi valoare nominală ca cea descrisă mai sus – 0,52 lei).

Acum a achitat cei 189,1 milioane lei, reprezentând plata aferentă tuturor acțiunilor neplătite deținute de Statul român în Fond. Practic, statul român și-a însușit aportul la 0,52 lei/acțiune, în condițiile în care astăzi vorbim de un preț al pieței de 2 lei/acțiuni.

• (Plata menționată anterior s-a efectuat în exercitarea drepturilor Statului român în baza Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente)

Ca procent, este vorba despre 5,78% din capitalul social, care până acum reprezentau, de fapt, drepturi ale Ministerului Finanțelor.

Ei bine, începând de anul acesta, Ministerul Finanțelor va putea să se bucure de drepturi depline în privința calității de acționar, mai ales din punct de vedere al banilor: este vorba despre dividende mari, multe companii din portofoliul FP urmând să înregistreze profituri semnificative.

În plus, dacă Fondul Proprietatea va lista Hidroelectrica, statul va câștiga de două ori, fiind acționar atât la acea companie, cât și la Fondul Proprietatea.