Pandemia a dus la o creștere a deficitului fiscal, nivelul acestuia fiind ridicat, chiar dacă România nu este într-o situație foarte diferită în comparație cu alte state. Eforturile privind consolidarea fiscală sunt în desfășurare, iar acest lucru este esențial să continue. Nivelul datoriei publice a crescut; el este încă la nivel moderat, dar gestionarea datoriei depinde de consolidarea fiscală, a mai atras atenția Isărescu cu ocazia întâlnirii cu ambasadoarea Franței la București și reprezentanți ai Mouvement des Entreprises de France International.

Mugur IsarescuFoto: Captura Facebook

Ce a mai spus Guvernatorul BNR:

  • Pandemia a încetinit procesul de convergență, dar redresarea a fost rapidă. După o scădere cu 3,7% în 2020, PIB-ul a atins nivelul de dinainte de criză la începutul lui 2021 și îl vedem în creștere cu aproximativ 4% în următorii doi ani. Evoluțiile recente din piața energiei, au făcut ca inflația să urce la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu (8,2%). Inflația CORE s-a comportat mai bine, dar și ea urmat și o tendință ascendentă. Socurile venite din partea ofertei au fost principalul factor de creștere al prețurilor mărfurilor, în special la energie. Aceste șocuri inflaționiste, induse de componenta energetică, au fost parțial compensate de schema de sprijin guvernamental, intrată în vigoare în noiembrie 2021.
  • Cu toate acestea, componenta energetică a reprezentat în continuare mai mult de jumătate din inflație. Așteptările inflaționiste pe orizontul de un an au crescut brusc, reflectând evoluțiile actuale.
  • De la niveluri sub 5% din PIB în perioada 2015-2019, deficitul de cont curent s-a înrăutățit în timpul pandemiei. Politica fiscală acomodativă, legată în principal de criza de sănătate, a avut cea mai mare contribuție la creșterea deficitului de cont curent. De asemenea, creșterea deficitului de cont curent a crescut în 2021 pe fondul frânării exporturilor, împiedicate de perturbări persistente în lanțurile de aprovizionare și de creșterea prețurilor la energie. Peste 40% din creșterea deficitului comercial a venit din evoluțiile nefavorabile ale comerțului exterior.