INS a organizat joi o întâlnire de lucru pe tema Recensământului cu reprezentanții cultelor religioase, urmând ca întâlniri similare să aibă loc lunar, cu reprezentanți ai minorităților naționale, cercetători, autorități publice ș.a. La întâlnire au participat câteva zeci de reprezentanți ai cultelor, aproape fiecare având întrebări sau solicitând clarificări legate de Recensământ.

Recensamantul populatiei si locuintelorFoto: INS
  • Dacă o familie dorește să se autorecenzeze dar numai unul din casă are adresă de e-mail, cum procedează ceilalți?

Chiar dacă într-o familie există o singură adresă de email, pot fi obținute chestionare de autorecenzare pe baza acelei adrese de email, codul unic de identificare al celui care completează chestionarele (cod format din 40 de cifre) fiind anonimizat și introdus separat pe serverul central.

  • Ce se întâmplă dacă în timpul autorecenzării se întrerupe Internetul?

Dacă pică netul la mijlocul chestionarului pe care îl completezi, fișierul completat se salvează automat, iar la revenirea netului, poate fi completat mai departe și transmis spre validare. Nu trebuie reluat întregul proces de la zero.

  • Cât câștigă un recenzor? Merită să mă înscriu?

Plata recenzorilor este una stimulativă, a spus în cadrul întâlnirii, președintele INS Tudorel Andrei. Potrivit legii, plata recenzorilor care asigură autorecenzarea asistată în perioada de autorecenzare se face în funcție de numărul de chestionare pentru care se asigură asistența, chestionarul fiind compus din mai multe secțiuni cu grade de complexitate diferite, la un tarif de 7 lei pentru «Secțiunea pentru recenzarea persoanei» și 3,5 lei pentru «Secțiunea pentru recenzarea locuinței», inclusiv pentru orașele și comunele izolate sau dispersate teritorial.

Pentru orașele și comunele izolate sau dispersate teritorial, pentru care distanțele parcurse sunt mai mari și timpul necesar recenzării întregului sector de recensământ crește, plata recenzorilor pentru recenzarea propriu-zisă se face în funcție de tipul de chestionar, chestionarul fiind compus din mai multe secțiuni cu grade de complexitate diferite, la un tarif de 9 lei pe «Secțiunea pentru recenzarea persoanei» și 5 lei pentru «Secțiunea pentru recenzarea locuinței», inclusiv «Secțiunea pentru recenzarea spațiului colectiv de locuit».”

Astfel, un recenzor obișnuit poate primi peste 10.000 de lei net, după plata tuturor taxelor. Contractele pe care primăriile le vor încheia nu sunt contracte de muncă pe perioadă determinată, ci contracte de prestări servicii.

  • Poate un reprezentant al unui cult care devine recezor să te recenzeze îmbrăcat în haine preoțești?

Nu. Va exista un cod vestimentar care va interzice acest lucru.

În materie de etnie, religie sau limba maternă nu există surse administrative. Reprezentanții cultelor pot fi ei înșiși recenzori, având avantajul că în zonele rurale aceștia cunosc foarte bine familiile, mai ales pe cele din cultul pe care îl reprezintă. Dacă reprezentanții cultelor vor participa la recenzare, nu au voie să o facă îmbrăcați în straiele cultului pe care îl reprezintă.

Odată completat chestionarul, acesta va fi trimis spre validare, iar după ce va fi validat, serverul va genera în cel mult 7 zile o adeverință în baza căreia cel care se auto-recenzează va putea solicita ziua liberă cu care sunt răsplătiți toți cei care se auto-recenzează. Perioada de auto-recenzare începe la 15 martie.

  • Câți recenzori vor participa la RPL 2021?

Vor exista circa 25.000 de recenzori. Plus alți câțiva de rezervă, în cazul în care o parte dintre ”titulari” devin indisponibili. Cu cât gradul de auto-recenzare este mai ridicat, cu atât munca recenzorilor pe teren va fi mai ușoară.

  • Ce se întâmplă dacă soțul completează chestionarul, iar soția nu e de acord cu ce scrie el acolo (sau invers)?

Dacă soția nu e de acord cu ceea ce spune soțul despre religia sau etnia ei, ea poate completa un alt formular, iar INS va lua în calcul ultimul formular completat și validat.

În cazul în care soțul și soția fac parte din culte diferite, ei trebuie să se pună de acord cu privire la cultul copilului minor pe care aceștia l-ar putea avea.

N.Red: În cazul etniilor, actualul recensământ este mult mai rafinat decât cel anterior. De pildă, numai în cazul etnicilor germani avem ”subdiviziunile”: German, Landler, Neamț, Sas, Șvab, Țipțăr, iar la populația romă, avem: Rom, Argintar, Băieş, Bidinar, Boldean, Căldărar, Fierar, Gabor, Geambaş, Lăutar, Rudar, Spoitor, Ursar, Vătraş.