În anul 2021 exporturile au adus în țară 74,7 miliarde de euro, în vreme ce importurile ne-au costat peste 98 de miliarde de euro, arată datele transmise miercuri de Institutul Național de Statistică. Viteza cu care au crescut exporturile a fost mai mică decât dinamica importurilor, mai arată INS. Deficitul balanţei comerciale în anul 2021 a fost de 23,69 miliarde de euro, mai mare cu peste 5,3 miliarde de euro decât cel înregistrat în anul 2020.

HotNews.roFoto: Hotnews

Soldul balanţei comerciale FOB/CIF se calculează pe baza valorii exportului FOB şi a importului CIF, ca diferenţă între acestea.

Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.

Preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.