Chestiunea asta cu creșterea vârstei de pensionare doar dintr-o perspectivă contabilă, că așa ori te costă mai puțin la buget, ori plătesc mai multe contribuții și asiguri sustenabilitatea, am văzut, știu că există teorii de genul acesta și în UE, a declarat Adrian Câciu, într-un interviu acordat HotNews.ro

Ministrul Adrian CaciuFoto: Captura Guvern
  • HotNews.ro va publica miercuri un interviu cu Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, în care a vorbit despre viitoarele modificări fiscale și tipurile de taxe aflate în analiză

„Nu (sunt de acord n.r.). Din punctul meu de vedere, omul muncește din două considerente: 1. de plăcere; 2. de nevoie”, spune el.

• Dacă o face de nevoie, dreptul la muncă este un drept constituțional. Nu poate fi îngrădit. Poate să muncească. Dacă o face de nevoie, dă-i totuși și dreptul să se retragă. Nu mai leg de speranța de viață, de elemente de genul ăsta: îl pui să plătească 40 de ani ca să-i dai 2 ani pensie, mi se pare cinism maxim.

„Nu am venit noi la guvernare împotriva cuiva. Am venit să încercăm să redresăm o situație. Poate, câteodată, șocăm prin faptul că spunem o realitate. Cred că realitatea se vedea și de către cetățean sau de către economie. Nu trebuie să fie nimeni șocat. Realitatea este destul de dură și singura variantă ca să o depășești este să o conștientizezi. Atunci faci planul de acțiune cum o depășești. Trebuie să o depășim împreună”, a mai afirmat ministrul Finanțelor.