Procedura privind organizarea Registrului achizițiilor de locuințe cu cota redusă de TVA de 5% a fost publicată în Monitorul Oficial, fiind vorba despre un ordin ANAF. A fost nevoie de acest ordin deoarece Ordonanța trenuleț (130/2021) prevede, printre altele, TVA 5% la apartamentele sub 140.000 euro. Mai exact, este vorba doar de acel segment de locuințe cu o valoare între 450.000 lei și 700.000 lei.

Ordin registru achizitii locuinte cu cota redusa TVAFoto: Monitorul Oficial

Așa cum a mai scris HotNews.ro, aceeași OUG mai spune că un singur apartament poate beneficia de cota redusă.

S-a introdus pârghie de control, respectiv un Registru în care se înscriu toate tranzacțiile cu locuințe care beneficiază de cota redusă, indiferent de valoare.

Pe baza acestui registru se verifică îndeplinirea condiției referitoare la achiziționarea cu cota redusă de TVA de 5% a unei singure locuințe a cărei valoare depășește suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv TVA.

Registrul se completează de notarii publici, la data autentificării actelor juridice între vii care au ca obiect transferul dreptului de proprietate, pentru locuințele care se livrează cu cota redusă de TVA de 5%, atât cele a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice, cât și cele a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, depășește suma de 450.000 lei, dar nu depășește suma de 700.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice.