​”Deși 80% din creșterea inflației a venit din prețurile energiei, BNR trebuie să crească dobânda pentru a tempera așteptările inflaționiste. În luna aprilie, când vor expira măsurile de sprijin inflația va depăși probabil 10% dar nu cu mult! Operăm în condiții majore de incertitudine. Dacă măsurile de sprijin se prelungesc, inflația nu va depăși două cifre. La fel se va întâmpla dacă se găsesc soluții privind reducerea taxelor pe energie pentru că tot o reducere a facturilor ar însemna”, a explicat joi Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, într-o intervenție la Digi24. Oficialul Băncii Centrale s-a mai referit în intervenția sa și la dobânzile în creștere, spunând că BNR trebuie să stimuleze și economisirea.

Cristian Popa- BNRFoto: Hotnews

”Important este că acest puseu inflaționist este indus de șocul prețurilor la energie și că se va disipa în următoarele 12 luni. La fel de important este să spunem că e o evoluție observată peste tot în lume. Această evoluție apare apare la nivel global, si cam peste tot în lume se cresc, sau urmează sa fie crescute, dobanzile. Legat de dobânzi, acestea nu sunt uriașe. Suntem la un nivel al dobânzilor de 3-4%, cât erau și înainte de pandemie. Sunt dobânzi încă mult sub rata inflației, sunt chiar mai mici decât în țările vecine. Aș mai face o precizare: Trebuie să stimulăm și economisirea. De acolo vin creditele, din depozite. Toată lumea vorbește despre creșterea ratelor la credite, dar nu trebuie să uităm de deponenți: sunt 10 milioane de depozite și doar 1,5-2 milioane de credite. Deponenții trebuie și ei protejați”, a explicat Popa.

De asemenea, oficialul BNR a pus accent și pe consolidarea fiscală, absolut necesară. ”Mixul de politici este important. Vedem o întărire a politicii monetare. Ar fi bine ca această întărire să fie însoțită de o consolidare fiscală. Ce țintim noi este ca aceste creșteri punctuale ale prețurilor la energie și combustibil să nu creeze o creștere generalizată a tuturor prețurilor, și de aceea luăm măsurile pe care le luăm. Consolidarea fiscală trebuie să continue, nu ne permitem ca acest proces să se oprească”, a mai spus Cristian Popa.

Reamintim că miercuri, BNR a ridicat dobânda-cheiecu 0,5 puncte procentuale, într-o mișcare de o amplitudine mai mare decât cea cu care ne obișnuise, după ce prețurile au crescut foarte mult și nu dau semne că se vor potoli prea curând.