Potrivit datelor semnal transmise de Institutul Național de Statistică, economia României a avansat în 2021 cu un modest 5,6%, după ce în ultimul trimestru s-a înregistrat o scădere față de trimestrul anterior. Produsul intern brut în trimestrul IV 2021 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,5% comparativ cu trimestrul III 2021, arată Statistica. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2020, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 2,2% pe seria brută.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prognoza de iarnă a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză a intuit corect că în ultimul trimestru al anului 2021, marcat de suprapunerea unor tensiuni, vom asista la o decelerare mai amplă a evoluţiei economice. ”Pe baza datelor publicate de INS în statisticile infra-anuale, estimăm o reducere a produsului intern brut în trimestrul IV faţă de trimestrul precedent, ceea ce corespunde unei decelerări semnificative a dinamicii anuale”, arată CNSP.

Comisia Europeană estimase a rândul ei o creștere de 6,3% în 2021, ”graţie unei cereri interne solide, însă ritmul de creştere va încetini până la 4,2% în acest an, pentru ca în 2023 să accelereze uşor la 4,5%”, conform previziunilor economice de iarnă, publicate de C.E.

Economia României, care în 2020 a fost de 218 mld. euro în preţuri curente, era pe locul 13 în Uniunea Europeană, din 27 de state membre, deși ca suprafață și populație suntem mult mai în fața clasamentului european. Ponderea economiei româneşti în PIB-ul european a fost de 1,6% în 2020, arată datele agregate de Eurostat, biroul european de statistică.

Primele cinci state membre ale Uniunii Europene ca mărime a economiei – Germania, Franţa, Italia, Spania şi Olanda au 69% din PIB-ul Uniunii Europene. Celelalte 22 de state membre, printre care şi România, înseamnă restul de 30% din PIB-ul total al UE.