​Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP), instituție a statului pe datele căreia se realizează bugetul și rectificările, a publicat recent o nouă serie de estimări (11 februarie). Ei bine, în ceea ce privește creșterea economică pentru 2021 aceasta a anunțat 6,2%. Între timp, săptămâna aceasta INS a anunțat 5,6% pentru 2021, deci instituția a ratat prognoza cu câteva zile înainte de anunțul oficial.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pentru acest an, CNSP anticipează o creștere de 4,3% și un PIB nominal de 1.314 miliarde lei. În prognoza anterioară (din toamna anului trecut) era vorba despre 4,6% și 1.317 miliarde lei.

*Acest scenariu nu a luat în calcul declanşarea unui conflict determinat de tensiunile geopolitice de la graniţa cu Ucraina, conform CNSP

În ceea ce privește inflația medie anuală, ei bine aici schimbarea este mai mare. Se așteaptă la 9,9% acum, în timp ce în raportul anterior prognoza 6,5%.

Instituția precizează, cu privire la 2022: Cadrul macroeconomic a fost ajustat în contextul majorărilor de preţ pentru bunurile energetice şi materiile prime, efecte care se aşteaptă a se manifesta mai pregnant în primul semestru al anului. Estimarea inflaţiei pentru anul 2022 nu a luat în calcul măsuri compensatorii pentru populaţie după 1 aprilie 2022 - efectul introducerii acestora, se vor regăsi în prognoza de primăvară 2022.

Conform notei CNSP: „Pe latura cererii, s-a prognozat o dinamică mai redusă în cazul consumului privat cu 0,7 puncte procentuale, dar şi în cazul formării brute de capital fix, unde dinamica anuală se situează cu 0,2 puncte procentuale sub estimarea anterioară.

În acest ultim caz, reducerea provine dintr-un import mai redus de echipamente, în timp ce componenta de construcţii este în uşoară creştere, aşa cum s-a menţionat anterior.

Totodată, a fost reevaluat impactul creşterii preţurilor la energie electrică şi gaze naturale asupra traiectoriei inflaţiei pe parcursul anului curent, ceea ce a condus la o prognoză în creştere a preţurilor de consum.

Evoluţiile viitoare indică o temperare a creşterii în luna februarie datorită intrării în vigoare a noilor reglementări privind nivelul plafonării cât şi cotele de consum, urmate de un vârf în luna aprilie.

Creşteri de mai mică amploare sunt prevăzute şi în luna iulie şi la începutul sezonului rece. Estimările indică o inflaţie la sfârşitul anului 2022 de 9,6%, corespunzător mediei anuale de 9,9% şi nu au luat în calcul alte măsuri de sprijin a populaţiei, acestea urmând a fi cuantificate în prognoza următoare”.