Oficialii Băncii Centrale a SUA (Fed), care doresc să crească ratele de politică monetară în fața inflației, plănuiesc să facă acest lucru mult mai repede decât în ​​ultima perioadă de redresare și creștere economică, potrivit AFP.

Foto:

„Majoritatea participanților” la ultima ședință a comitetului monetar al Fed din 25-26 ianuarie „a sugerat că probabil ar fi justificat un ritm mai rapid al creșterii (...) ratelor de referință decât în ​​perioada post-2015”, potrivit procesului-verbal al acestei ședințe, publicat miercuri.

Creșterea economică este acum amenințată de inflația ridicată.Față de aceasta, creșterea ratelor este cea mai bună armă, deoarece are ca efect creșterea costului creditului, și deci încetinirea consumului pentru a ușura presiunea asupra prețurilor.

Se așteaptă ca Fed să-și majoreze ratele în martie, care au fost coborâte la un interval de la 0 la 0,25% în urmă cu doi ani, în fața răspândirii pandemiei de Covid-19 în Statele Unite și a amenințării iminente la adresa economie.

Dar ritmul ar trebui să fie mai rapid, deoarece economia SUA este acum mai puternică decât „în 2015, când comitetul (politica monetară a Fed) a început ultima dată un proces de eliminare a politicii sale monetare acomodative”, au remarcat oficialii instituției monetare.

Astfel, ei „au estimat că există perspective mult mai bune de creștere a activității economice, o inflație considerabil mai mare și o piață a muncii mult mai strânsă”.

În decembrie 2015, Fed a început să majoreze ratele după criza financiară din 2008. Acestea au rămas în intervalul 0 până la 0,25% din decembrie 2008 până în decembrie 2015.

Apoi, pe parcursul a trei ani, au fost majorate de opt ori, cu 25 de puncte de bază de fiecare dată, la intervalul de 2,25 până la 2,50%.

Inflația a crescut și mai mult în ianuarie, până la 7,5% pe parcursul unui an

Inflația a continuat să accelereze în ianuarie în Statele Unite, ajungând la 7,5% pe parcursul unui an, cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani.

Prețurile alimentelor au crescut cu 0,9% în ianuarie, față de 0,5% în decembrie. Prețurile la energie au crescut și ele cu 0,9%, creșterea prețurilor la energie electrică fiind însă parțial compensată de scăderea prețurilor la benzină și gaze naturale, a spus ministerul.

Excluzând sectoarele volatile energetice și alimentare, așa-numita inflație de bază a înregistrat aceeași creștere pe o lună ca în decembrie, cu 0,6%, și s-a accelerat pe parcursul unui an, la 6,0%.

Mobilierul și articolele de decor, mașinile rulate, îngrijirea medicală și îmbrăcămintea se numără printre articolele ale căror prețuri au crescut cel mai mult în ianuarie față de decembrie, a precizat ministerul.