Ca și alți crescători de porci, David, 38 de ani, și Matilda, 32 de ani, vor să renunțe la mica fermă de porci, întrucât vând în pierdere. La fiecare porc vândut la abator, pierd bani. Cam 15 lei de porc. Așa că se gândesc să închidă mica lor afacere. Un porc ”înghite” până la 3 kg de furaj pe zi, iar la vânzare la abator iei 5,5 lei/kg.

Prețul cărnii de porc creșteFoto: Profimedia Images

Furajele au ajuns să reprezinte 70% din costurile cu creșterea porcului. ”Soția mea a făcut un experiment. A re-compus un porc din galantarele marketurilor; a adunat prețul cefei, spatei, gușei. pulpelor etc. Concluzia: Marketurile încasează circa 2000 de lei pentru porcul pe care noi luăm 500 de lei”, spune David.

Prețul mâncării unei suine poate ajunge la 6 lei/zi, în funcție de ce furaje îi dai să mănânce. Dacă porcul ajunge la greutatea de 100 de kg în trei luni, asta înseamnă 90 de zile *6 lei=540 de lei dați numai pe hrană. De vândut la abator îl vinzi cu 5,5 lei/kg, adică 550 de lei. Aparent, ai un profit de 10 lei. Dar dacă adaugi salariul celui care se ocupă de ei, facturile la energie și gaz, transportul gunoiului, vezi că, de fapt, pierzi. Noi ne considerăm totuși norocoși, întrucât avem și niște teren agricol -70 de hectare- pe care cultivăm diverse culturi pe care apoi le transformăm în hrană pentru animale.

Pe rețelele sociale, ofertele de vânzare a cărnii de porc în viu este de 9-10 lei/kg.

O parte din porci sunt ținuți în ferme pentru reproducere iar o altă parte pentru carne. ”Inițial, raportul era de 20-25% pentru reproducere- 75-80% pentru carne. Acum, doar 10% mai sunt ținuți pentru reproducere”, spune David, care vrea astfel să-și reducă pierderile.

„Prețurile cerealelor sunt în creștere, iar prețul cărnii de porc continuă să scadă. Este un efect de foarfecă, care ne doboară. La originea acestei scăderi a prețurilor stă concurența din piața europeană, gripa porcină care a determinat Asia să închidă porțile, iar ceea ce se exporta acolo rămâne în UE și trebuie vândut. Noi, crescătorii suntem a cincea roată la căruță. Există o mulțime de intermediari: centre de achiziții, abatoare, procesatori, ambalatori de carne... Așa că a obține un preț bun e foarte complicat. Pe tot lanțul valoric, suntem singurii care vindem în pierdere. Înțelegem că trebuie să ne gândim la puterea de cumpărare a consumatorului, oferindu-le prețuri mici. Dar pentru el, doar câțiva bani în plus pe kilogram ar fi foarte puțin, dar pentru noi ar însemna enorm, spune David.

„Ferma asta este o provocare și ne plac provocările. Atâta timp cât ești lăsat să trăiești. Dacă această criză mai durează 6 luni, închidem sigur. Nu mai vorbesc de standardele privind bunăstarea animalelor, care necesită investiții în clădiri, în utilaje...De unde bani?”, se mai întreabă antreprenorul.

În 2021, numărul porcilor sacrificaţi în abatoarele din România din producţia internă a fost de 3,2 milioane, faţă de 4,2 milioane în 2016, deşi consumul s-a menţinut la acelaşi nivel, ceea ce înseamnă că importurile vor creşte semnificativ, a spus Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, potrivit ZF.

România a importat 280.000 de tone de carne de porc, pentru care a plătit aproape 600 mil. euro

Importurile de carne de porc se văd în balanța comercială, al cărei deficit este îngrijorător. Iar importurile acestea pun o presiune uriașă pe cursul valutar, de care depinde rata la creditul în euro pe care mulți dintre noi îl avem.

„Potrivit datelor de la Comisia Naţională de Clasificare a Carcaselor, în ultimii şase ani numărul porcilor sacrificaţi a scăzut cu 1 milion şi asta înseamnă importuri mai mari cu 1 milion. Dacă aveam 4,2 milioane de capete de porci în 2016, anul trecut efectivul a coborât la 3,2 milioane. Astfel, ne aşteptăm ca cifra importurilor să crească semnificativ, având în vedere că 2021 a fost şi anul cel mai dezastruos pentru fermele comerciale, când foarte multe au ucis porcii din cauza pestei porcine africane“, a spus Ioan Ladoşi.

În 2020, importurile de carne au ajuns la 911 mil. euro, peste 65% fiind carnea de porc. Mai exact, România a importat 280.000 de tone de carne de porc, pentru care a plătit aproape 600 mil. euro, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.

În 2021, peste 20 de ferme comerciale mari au fost afectate de pestă porcină africană şi câteva sute de animale au fost afectate. La începutul lunii ianuarie a acestui an, boala evolua în 16 exploataţii comerciale şi circa 300.000 de porci erau afectaţi, arată datele de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Care este cea mai mare provocare pentru producătorii de carne de porc? „Din păcate, în ultimele opt luni situaţia preţurilor s-a schimbat radical şi din vara anului trecut preţul furajelor a crescut cu 30%, iar în structura costului de producţie al cărnii de porc, 70% reprezintă costul cu furajele. Această creştere a dus la o presiune înaltă pe întregul lanţ de producţie în fermă. Dacă adăugăm ce s-a întâmplat cu preţul utilităţilor, care în unele cazuri a crescut cu 500-600%, imaginea sectorului este sumbră, pentru că ne apropiem de a noua lună în care costul de producţie depăşeşte cu 30% preţul de vânzare şi nu s-a schimbat nimic într-un an“, a explicat Ladoşi.

„Preţul cărnii de porc în viu este de 5,5 lei/kg, iar la noi costurile sunt 6,8 lei/kg, înseamnă pierdere constantă.“

Totuşi, el crede că subiectul preţurilor trebuie discutat din două perspective: perspectiva consumatorului final, cel care merge la galantar şi-şi cumpără carnea de porc şi cea a producătorului, care vinde cu acelaşi preţ din 2016 porcul către abatoare. „Noi nu putem influenţa preţul la raft şi este cel pe care îl dictează cererea şi oferta, dar probabil va creşte. Problema pe care şi-o pun şi cei din retail este: care este limita suportabilităţi unor asemenea preţuri?“

Piaţa cărnii de porc este ruptă în două. Este o piaţă a fermelor comerciale autorizate sanitar-veterinar şi care vând animalele în viu către abatoare şi mai e o piaţă, cea a micului crescător, care are contact direct cu cumpărătorul. Exact din aceste motive noi nu reuşim să vindem către abatoare cu mai mult de 6 lei/kilogram în viu, iar pe piaţa cealaltă kilogramul este dublu sau aproape triplu. Aproximativ 80% din carnea care se va găsi în comerţul modern în galantare va proveni din importuri”, a declarat pentru Agerpres preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi.