Prețul petrolului a crescut, în timp ce acțiunile globale și cele futures din SUA au scăzut, la fel ca indicele de referință al Bursei din Moscova, după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor să intre în cele două regiuni separatiste din Ucraina.

Burse in cadereFoto: DreamsTime

Contractele futures pe acțiunile americane au scăzut, cele pe S&P 500 cu 1%, iar contractele futures Dow Jones Industrial Average au scăzut cu 0,9%.

În Europa, Bursa de la Frankfurt era în scădere ușoară în jurul prânzului.

Indicele bursier de referință MOEX al Rusiei a scăzut cu 5,4%, după ce ieri coborâse cu 10,5%- cea mai mare contracție procentuală zilnică din aproape opt ani. Rubla a crescut în raport cu dolarul, după ce a scăzut la cel mai scăzut nivel din februarie 2020.

Indicii europeni au scăzut, Stoxx Europe 600 e și el în scădere, în vreme ce bursele asiatice au închis în recul: indicii bursieri Hang Seng din Hong Kong scăzând cu 2,69% și Nikkei din Japonia cu 1,7%.

Țițeiul Brent, referința globală pentru prețul petrolului s-a scumpit cu aproape 4%, până la 98 de dolari barilul, pe fondul temerilor că un conflict ar putea duce la reducerea livrărilor rusești, cel mai mare furnizor de gaze de pe continent.

Randamentul titlurilor Trezoreriei SUA (cu maturitate de 10 ani) a scăzut la 1,903%.

Randamentele obligațiunilor scad pe măsură ce prețurile cresc, iar investitorii scumpesc de regulă în perioade de stress prețurile activelor sigure, cum ar fi obligațiunile guvernamentale din SUA.

În România, indicele BET este, contrar tendinței globale, în ușoară creștere (0,37%).

USD: Situația din Ucraina pare din ce în ce mai alarmantă

Un oarecare optimism care exista la începutul sesiunii de ieri cu privire la o soluție diplomatică în Ucraina s-a dovedit de scurtă durată, mai ales după anunțurile venite dinspre Kremlin, arată analiștii ING într-un raport de marți.

Este clar că echilibrul din regiune pare din ce în ce mai fragil și având în vedere că eforturile diplomatice sunt într-un impas, riscurile rămân ridicate. Aceste riscuri în creștere fac ca monedele considerate sigure să crească. Ne referim la dolarul american, yenul japonez și francul elvețian.

Tensiunile geopolitice ar putea persista în următoarele zile și ar putea declanșa o mișcare a cursului EUR/USD în zona 1.1200-1.1250, scriu economiștii ING.

În privința cursului EUR/GBP acesta s-a depreciat constant pe măsură ce tensiunile din Ucraina au evoluat. Datele economice bune venite din Regatul Unit au contribuit probabil la întărirea lirei sterline, piețele estimând de asemenea că impactul unui scandal cu Rusia va afecta mai degrabă UE decât Regatul Unit. În consecință, nu am fi surprinși să vedem EUR/GBP să testeze pragul de 0,8300 încă de astăzi, mai spun economiștii ING.