Actualul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, avea o părere opusă în 2020 (când era analist economic), în ceea ce privește reducerea accizei la combustibil.

Adrian CaciuFoto: Hotnews

Fiind citat de DC Business, afirma: Reducerea accizei la combustibil, efect ZERO.

„(…) scăderea accizei, efect zero în piata de consum. Iar când Chiritoiu va mai spune ca nu sunt înțelegeri pe piata combustibililor va recomand sa nu il credeti neam! Singurul efect rămâne pierderea de venit fiscal la bugetul de stat", spunea el.

De altfel, acel text l-a postat pe pagina sa de Facebook la acea vreme.

Postarea lui Adrian Câciu (captură de ecran)

A avut și fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, o postare pe facebook în acest sens în care spune „RUȘINICĂ!! Ministrul finanțelor are o părere, dar nu este de acord cu ea”.

Reamintim că Adrian Câciu a afirmat marți că scăderea cu 50% a accizei la combustibil ar reduce prețul la pompă imediat cu peste 1 leu.

Până la urmă nu știm când are dreptate, când este analist economic sau când este ministru de Finanțe?

În legătură cu scăderea accizei la carburanți, Hotnews.ro a discutat marți cu profesorul Mircea Coșea care ne-a spus că nu există posibilitatea ca la pompă să fie un control asupra distanței în timp și a voinței pe care distribuitorul o are, de a aplica reducerea la prețul final de la pompă.

„Chiar dacă se reduce acciza, distanța în timp de la această reducere până când se poate reduce și prețul la pompă nu poate să fie controlat”, spune el.

În mod normal așa ar trebui, dar având în vedere că există pe piața distribuitorilor o anumită formă de înțelegere mă îndoiesc că pe o perioadă mai îndelungată ar avea un efect.

Imediat s-ar putea ca la anumite pompe să fie mai ieftin, dar piața își revine și această reducere nu va fi susținută.

„În condițiile României există o cutumă pe care Consiliul Concurenței nu a reușit să o înlăture în incapacitatea lui de a rezolva problemele concurenței pe piață și anume că oricât variază prețul la brut, prețul la pompă în România este determinat de voința distribuitorului. Nu orice reducere a prețului la brut înseamnă o reducere și a prețului la pompă. Dacă există o reducere, ea se vede după o anumită perioadă sau nu se vede deloc”, a explicat el