Rusia a fost de acord să amâne până în 2027 unele plăți ale datoriilor care îi sunt datorate de Cuba, condusă de comuniști, a anunțat marți camera inferioară a Parlamentului (Duma), la doar câteva zile după ce cele două țări au anunțat că vor să strângă relațiile pe fondul crizei din Ucraina, scrie Reuters.

Proteste la Havana, CubaFoto: YAMIL LAGE / AFP / Profimedia

Împrumuturile, în valoare de 2,3 miliarde de dolari, fuseseră acordate Cubei între 2006 și 2019, fuseseră destinate investițiilor în generarea de energie electrică, metale și în infrastructura de transport, potrivit comunicatului Camerei inferioare a Parlamentului rus (Duma).

Marți, parlamentarii ruși au ratificat un acord, semnat cu omologii cubanezi din Havana încă din 2021, modificând însă condițiile din contract, se arată în comunicat.

Cuba și-a exprimat săptămâna trecută sprijinul pentru Rusia în confruntarea cu puterile occidentale asupra Ucrainei, după ce l-a primit în vizită pe viceprim-ministrul rus Iuri Borisov. Cuba s-a folosit de prilej pentru a acuza mai vechiul să rival (SUA) și pe aliații săi că duc un „război de propagandă”.

Decizia Rusiei de a amâna plata împrumutului vine pe fondul crizei economico-sociale din Cuba, care a dus la o penurie de alimente și medicamente. De altfel, anul trecut țara a fost cuprinsă de cele mai mari mișcări de protest de la revoluția lui Fidel Castro din 1959.

De la revoluție, Cuba și Rusia au dezvoltat o bună relație de colaborare economică și militară, deși în ultimele decenii aceasta se mai estompase.