Noua Declarație 100 pe care microîntreprinderile trebuie să o depună pentru a beneficia de bonificația pentru capitaluri pozitive a fost publicată și pe site-ul ANAF, după ce miercuri a fost publicată în Monitorul oficial. Problema: nu este bună, potrivit consultantului fiscal Cornel Grama.

Cornel Grama - consultant fiscalFoto: Hotnews

“Calculează bonificația maximă la 12%, dar doar pentru impozitul declarat în decembrie (adică pentru trimestrul IV), ori OUG 153/2020 zice că bonificația se aplică la impozitul din întreg anul 2021”, arată Grama, într-o postare pe Facebook.

A luat un exemplu în poza de mai jos:

“5000 impozit micro pe trimestrul, aveam o bonificație pe tot anul de 2.800 lei și mi s-a aprobat după cum se vede, doar 600”, spune el.

Conform OUG 153/2020, „pentru plătitorii de impozit pe veniturile microîntreprinderilor procentul aferent reducerii de impozit se aplică la impozitul datorat pe INTREGUL AN FISCAL, iar valoarea reducerii rezultate se scade din impozitul aferent trimestrului IV. În cazul în care valoarea reducerii este mai mare decât impozitul aferent trimestrului IV, diferența care nu a fost scăzută din impozitul aferent trimestrului IV se scade din impozitul aferent trimestrelor anterioare, prin depunerea unei declarații rectificative".

Așadar, ANAF a greșit. Probabil angajații Fiscului nu au citit cu atenție OUG.

UPDATE: ANAF a corectat D100 între timp. Acum nu mai sunt probleme.