​Din punct de vedere economic situația este clară - conflictul militar va genera un nou impuls inflaționist, se arată într-o analiză realizată de brokerul XTB.

InflatieFoto: Dreamstime.com

Conform sursei citate, prețurile aproape tuturor mărfurilor se tranzacționează în creștere, în special ale mărfurilor energetice.

“Cu toate acestea, în cazul piețelor de materii prime, multe vor depinde de modul în care conflictul afectează logistica. Rețineți că lanțurile globale de logistica nu și-au revenit încă după impactul pandemiei și acum iese la suprafață un alt factor negativ. Potrivit indicatorului New York Fed, lanțurile globale de aprovizionare sunt cele mai restrânse din istorie”, menționează sursa citată.

Prima de risc de război inclusă în prețul actual al barilului de petrol se ridică la 15 - 20 USD

Conform sursei citate, prețurile petrolului au crescut peste 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014. Rusia exportă în jur de 5 milioane de barili de petrol în fiecare zi, aproximativ 5% din cererea globală.

“Aproximativ jumătate din această cantitate este exportată în Uniunea Europeană. Dacă Occidentul decide să elimine Rusia din sistemul de plăți SWIFT, exporturile rusești către Uniunea Europeană ar putea fi oprite. Într-un astfel de scenariu, prețul petrolului ar putea crește cu 20 - 30 de dolari pe baril. În opinia noastră, prima de risc de război inclusă în prețul actual al barilului de petrol se ridică la 15 - 20 USD”, spune XTB.

Conflictul a dus la creșterea aurului și paladiului

“Conflictul este principalul motor al mișcărilor de pe piața aurului. Nu este prima dată când aurul se dovedește a fi un bun activ de refugiu în momente în care apar conflicte geopolitice. Uncia de aur se tranzacționează cu peste 3% în creștere astăzi, aproape de 1.970 USD și cu puțin peste 100 USD sub maximele istorice”, arată brokerul.

Rusia este un producător major de paladiu, care este un metal cheie în producția de convertoare catalitice pentru sectorul auto. Prețurile paladiului au crescut astăzi cu aproape 8%.

Panica din piețe nu e la fel de mare ca în 2020

Piețele bursiere globale suferă cea mai amplă lovitură din 2020. Cu toate acestea, panica nu este la fel de mare ca la începutul anului 2020. Incertitudinea este cel mai important motor pentru piețele de valori globale în prezent deoarece investitorii nu știu ce va urma”, spune XTB.

• Corecția de pe piața futures a Nasdaq-100 s-a adâncit astăzi la peste 20%. O mare parte a acestei scăderi a fost însă cauzată de așteptările privind înăsprirea politicii monetare din partea Fed. Contractele futures pe DAX au scăzut cu aproximativ 15% de la jumătatea lunii ianuarie și se tranzacționează în apropierea maximelor prepandemice.

„Nu ar trebui să fie surprinzător faptul că firmele și companiile rusești cu o mare expunere în Rusia sunt cele mai afectate. Indicele rusesc RTS a scăzut cu peste 60% de la maximul din octombrie 2021 și s-a tranzacționat pentru scurt timp sub minimele din 2020”, conform sursei citate.

• Polymetal International este o companie care merită menționată - acțiunile sale scad cu peste 30% la Bursa de Valori din Londra deoarece piața se teme că sancțiunile vor afecta companiile anglo-rusești.

• Renault este, de asemenea, afectată deoarece Rusia este a doua cea mai mare piață pentru companie.

• Băncile cu expunere mare în Rusia - UniCredit și Societe Generale - scad și ele puternic.

„O întrebare cheie pentru piețele globale acum este - cât de mult va escalada conflictul? Răspunsul la această întrebare va fi cheie pentru calmarea piețelor. Odată ce va începe să se contureze un răspuns, investitorii vor începe să încerce să estimeze impactul sancțiunilor și vor apărea speculații privind schimbări ce vor avea loc în politica economică”, conform brokerului.