În prezent, în România activează 477 de companii care au în structura acționariatului cetățeni de origine rusă și 773 de companii care au în structura acționariatului cetățeni de origine ucraineană, potrivit unei analize a platformei Termene.ro.

MuncaFoto: DreamsTime

„În ambele cazuri, valorile sunt în creștere – pentru companiile cu acționari de origine rusă, de la 453 companii cât activau în România în anul 2019 și 391 cât activau în anul 2018, pe când pentru cele cu acționari de origine ucraineană, de la 726 în anul 2019, respectiv 636 în anul 2018”, menționează sursa citată.

În ambele cazuri, spune Termene.ro, este vorba despre companii înființate în România (respectând legislația autohtonă) care au în structura acționariatului cetățeni de origine rusă, respectiv ucraineană, fără însă să fie obligatoriu ca aceștia să dețină pachetul majoritar (peste 50% din capitalul social al societății) sau să fie acționari unici (100% din capitalul social al societății).

În ce domenii sunt cele mai multe firme rusești și ucrainene

Domeniile în care sunt prezente cele mai multe firme cu acționariat rusesc sunt IT-ul, lucrările de construcții si comerțul.

Cele mai numeroase firme din România care au capital ucrainean sunt cele din construcții, comerț nespecializat și transporturi.