După ce în SUA piața a închis, joi, pe verde (creștere) pe indicii S&P 500 (1,5%) și Dow Jones Industrial Average (0,28%), iar pe Nasdaq de peste 3% - în prima zi de la începerea războiului în Ucraina, vineri dimineață erau ușoare deprecieri ale indicilor pe alte piețe

Bursa - tranzactionareFoto: DreamsTime

S&P Futures avea o depreciere de 0,7%, Dow Futures de 0,6%, Nasdaq Futures de 0,9%, Russell 2000 Futures de 0,7%.

UPDATE 12: La bursa din Moscova (ora 14:50), companiile Gazprom și Lukoil afișau creșteri de 6-7%. Sberbank scădea cu peste 5%.

UPDATE 11: La Viena indicii bursieri aveau creșteri de peste 3%, la ora 14:45.

UPDATE 10: Pe bursa poloneză creșterile sunt semnificative: peste 6% pe majoritatea indicilor, la prânz.

UPDATE 9: Ora 13:10 - Bursa de la Frankfurt afișa o creștere de 1,46% pe indicele DAX și o scădere de 0,77% pe EURO STOXX 50. Bursa londoneză avea o majorare de 2,15% pe FTSE 100 și de 2,17% pe FTSE 250.

UPDATE 8: La Bursa de Valori București, toți indicii sunt pe verde la ora 13:07. Cel principal urca cu 2,44%, BET-FI cu 2,11%, BET-NG cu 2,63%, BET-BK cu 2,65%.

UPDATE 7: La prânz, indicii din Moscova și-au mai diminuat creșterea. MOEXX se aprecia cu aproape 12%, iar RTS Index cu 16%. Compania Gazprom cade în continuare -4,55%, iar Lukoil urca cu 5,9%. Acțiunile Sberbank scădeau cu 9%.

UPDATE 6: Indicii polonezi afișau creșteri de 2,3 – 3,6%.

UPDATE 5: S&P Futures și-a continuat deprecierea la 1,2%, Dow Futures la 1,16%, Nasdaq Futures la 1,44% și Russell 2000 Futures la 1,3%.

UPDATE 4: Indicii austrieci afișau creșteri de aproape 2%, în deschidere.

UPDATE 3: La Bursa din Frankfurt, indicele DAX era în urcare cu 0,5%, iar Euro STOXX în scădere 1,3%. La Londra, FTSE 100 se aprecia cu 1,09%, iar FTSE 250 cu 0,9%.

UPDATE 2: Indicele extins Euro STOXX 600 se aprecia cu 0,8%, iar acțiunile germane .GDAXI - considerate mai vulnerabile din cauza dependenței mari a țării de livrările de gaze rusești – urcau cu 0,6%.

UPDATE 1: La București, indicele principal afișa, în deschidere, o apreciere de 2,7%, în timp ce BET-FI avea un plus de 1,26%, BET-NG de 2,85%, iar BET-BK de aproape 3%.

La Moscova, bursa a început să recupereze din pierderile de joi, indicele MOEX afișând un plus de 22,4%, iar RTS Index de 28,2%.

Bursa din Hong Kong afișa mai devreme o depreciere de 0,4 - 0,6% pe indicii principali. La cea din Shanghai erau creșteri pe toți indicii, între 0,6 – 2%. În Coreea de Sud, indicele KOSPI afișa o apreciere de peste 1% la această oră.

Aurul se deprecia cu 0,3%, la 1.920 dolari pe uncie.

  • Barilul de ţiţei al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a fost cotat joi la 101,22 dolari, cel mai ridicat nivel începând din august 2014, în contextul majorării generalizate a preţului acestei materii prime, determinată de invazia rusă în Ucraina, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Ce s-a întâmplat joi pe bursa din Moscova: averile celor mai bogați ruși erau mai mici cu 39 miliarde dolari

În mai puţin de 24 de ore după decizia lui Vladimir Putin de a ataca Ucraina, cei mai bogaţi oameni din Rusia și-au văzut averile depreciate cu 39 de miliarde de dolari, mai mult decât cele 32 de miliarde de dolari pe care le-au pierdut de la începutul anului şi până miercuri, conform informațiilor Bloomberg, citate de Agerpres.

Pagubele provocate de atacarea Ucrainei se resimt asupra tuturor activelor. Indicele principal al bursei ruseşti MOEX s-a prăbuşit cu 33%, a cincea cea mai gravă cădere din istoria bursei locale, fiind pentru prima dată după "Lunea Neagră" din 1987, când un declin de o asemenea magnitudine a afectat o piaţă cu o valoare de peste 50 de miliarde de dolari.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, gigantul elveţian UBS Group AG, care administrează averile a jumătate din miliardarii lumii, a decis să execute opţiuni de tip "margin calls" pentru unii din clienţii săi care folosesc obligaţiuni ruseşti drept garanţii, după ce a redus la zero valoarea unor obligaţiuni ruseşti.

O serie de miliardari ruşi, inclusiv Gennady Timchenko, sunt deja vizaţi de o serie de sancţiuni impuse de statele occidentale pentru că sunt apropiaţi ai lui Vladimir Putin şi există solicitări pentru extinderea listei persoanelor vizate.

"Sunt foarte mulţi oameni din SUA şi Europa care vor să îi sancţioneze direct pe miliardarii ruşi. Nu cred că există vreo veste bună în sancţiunile pentru ei", susţine Chris Miller, profesor la Universitatea Tufts.

Preşedintele Lukoil, Vagit Alekperov, a suferit cel mai grav declin al averii sale. Într-o singură zi averea sa a scăzut cu aproape o treime, sau cu 6,2 miliarde dolari, până la 13 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Acţiunile Lukoil s-au prăbuşit cu aproape 33% în cursul zilei de joi.

Preşedintele producătorului de oţel Severstal, Alexey Mordashov, a pierdut şi el 4,2 miliarde de dolari în cursul zilei de joi, astfel că averea sa este în prezent de 23 de miliarde de dolari, iar Vladimir Potanin, preşedintele Norilsk Nickel şi cel mai bogat om din Rusia a pierdut trei miliarde de dolari.

În total, Vagit Alekperov şi Gennady Timchenko au pierdut fiecare aproximativ 10 miliarde de dolari în acest an, sau peste 40% din averea lor. Cei doi au suferit cele mai mari scăderi procentuale ale averilor din rândul miliardarilor ruşi urmăriţi de Bloomberg Billionaires Index.