România a înregistrat un deficit bugetar de 0,13% din PIB în prima lună din acest an, conform datelor Ministerului Finanțelor. Evident, se raportează la o estimare de PIB nominal mai mare, respectiv 1.314 miliarde lei, cifră anunțată recent de Comisia de Prognoză.

Ministerul FinantelorFoto: Hotnews

Deficitul este mai mic cu 0,18 puncte procentuale comparativ cu aceeași lună din 2021.

Ca sumă, se ridică la 1,67 miliarde lei.

Conform Ministerului Finanțelor, evoluția deficitului bugetar în luna ianuarie este explicată de creșterea veniturilor totale cu 25% (an/an), în timp ce cheltuielile bugetare au înregistrat un avans de 16,1% (an/an).

Veniturile bugetului general consolidat au însumat 36,49 mld lei în ianuarie 2022, cu 25% peste nivelul încasat în luna similară a anului trecut. Această evoluție favorabilă a fost influențată preponderent de avansul veniturilor din TVA, veniturilor nefiscale, contribuțiilor de asigurări și al altor impozite și taxe pe bunuri și servicii.

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 38,17 mld lei au crescut în termeni nominali cu 16,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile au înregistrat o creștere cu 0,1 puncte procentuale de la 2,8% din PIB în luna ianuarie 2021 la 2,9% din PIB în luna ianuarie 2022.

Investițiile au fost mai mici cu aproape 39%, comparativ cu ianuarie 2021, însumând 616,6 milioane lei.

Cum explică scăderea Ministerul Finanțelor: Comparativ cu luna ianuarie 2021, în luna ianuarie 2022 cheltuielile cu investițiile s-au diminuat în special ca urmare a reducerii investițiilor finanțate din resurse interne, pe fondul evoluției economiei românești afectată de situația medicală, de creșterea prețurilor produselor energetice și a unor materii prime, a prețului materialelor de construcție, a cheltuielilor de transport, cea mai mare diminuare înregistrându-se în principal la unitățile administrativ teritoriale.