La fel ca mulți alți români, Ioana Sălișteanu își propusese să devină proprietar de locuință în toamna trecută. Împreună cu soțul ei, a început să caute o locuință cu două camere în Capitală, dar nu mai scumpă de 70.000 de euro, întrucât nu s-ar fi încadrat la un credit mai mare. După trei luni de încercare perechea a renunțat, urmând să reia căutările în această perioadă.

Constructii locuinteFoto: Hotnews

Dificultăți legate de pandemie, oferta nepotrivită...nici ea nu știe de ce nu s-au potrivit lucrurile. Dar speră ca până în aprilie să reușească să devină proprietari, întrucât traversarea pandemiei în casa socrilor le-a întins tuturor nervii la maxim.

Ce nu știe Ioana Sălișteanu este cum vor aborda băncile viitoarele credite ipotecare noi. Vor fi mai zgârcite în a le acorda? Vor relaxa și mai tare condițiile? Tocmai ce-au citit că Banca Națională a scumpit banii, care oricum erau tot mai fără valoare atunci când intrai într-un market.

Un sondaj publicat zilele acestea de Banca Națională, i-ar putea răspunde Ioanei. Pentru primul trimestru al anului 2022, circa jumătate dintre băncile locale spun că vor menține aceleași condiții de acordare a creditelor pentru locuințe. Dar, cealaltă jumătate anticipează înăsprirea standardelor de creditare, fie că vorbim de case fie de terenuri.

Băncile mizează și pe o continuă creștere a cererii de astfel de credite, mai arată datele BNR.

Pentru primul trimestru al anului 2022, circa trei sferturi dintre bănci spun că prețurile vor rămâne constante, dar o treime dintre ele iau în calcul o creștere moderată a prețurilor locuințelor

Atunci când băncile fixează anumite condiții în care acordă împrumuturile ipotecare, se uită foarte atent la situația actuala sau așteptata a capitalului bancii, la deciziile de politica monetara sau prudențiala ale BNR, la așteptarile privind situația economica generala, la așteptarile privind piața imobiliara (modificarea probabilitații apariției unei creșteri/scaderi rapide și accentuate a prețurilor imobilelor). De asemenea, mai iau în calcul modificarea ponderii creditelor neperformante pentru locuințe în portofoliul bancii, modificarea concurenței din sectorul bancar și din cel nebancar, ca și alți factori.

Unicul termen al contractelor de credit care a înregistrat modificări în sensul înăspririi în ultima parte a anului trecut a fost spread-ul ratei medii a dobânzii la credite față de IRCC/ROBOR (+27,4 % procent net).

Nivelul mediu al gradului de îndatorare a rămas nemodificat de la începutul anului 2021, situându-se la 33 % pentru creditele nou-acordate în ultimele trei luni și la 42 % pentru întreg portofoliul de credite imobiliare.

Cât privește prețurile la locuințe pe care le așteaptă băncile, peste jumătate dintre instituțiile de credit au estimat că în ultima parte a lui 2021 acestea au fost relativ constante (pe metru pătrat), iar o altă jumătate au semnalat creșteri într-o anumită măsură a acestuia.

Pentru primul trimestru al anului 2022, circa trei sferturi dintre bănci spun că prețurile vor rămâne constante, dar o treime dintre ele iau în calcul o creștere moderată a prețurilor locuințelor.

Pentru primul trimestru din 2022, peste jumătate (57 %) dintre băncile autohtone anticipează păstrarea constantă a cererii de credite destinate achiziției de locuințe și terenuri, 28,5 % spun că cererea va crește moderat, iar 14,5 % estimează că cererea va fi în contracție moderată.

Totodată, proporția creditelor imobiliare solicitate de către persoane fizice şi respinse de către instituțiile de credit, calculată ca raportul între volumul total al creditelor solicitate şi respinse şi totalul volumului de credite solicitate de către persoanele fizice, s-a menținut relativ constantă în T4 2021 conform răspunsurilor majorității băncilor (85 % dintre băănci au validat această ipoteză.).